Kjell Andersson tipsar om en skildring av människor i “Rostbältet”

Amerikansk förlust är en roman skriven av den amerikanske författaren Phillipp Meyer, som är född 1971 och är bosatt i Austin Texas.

Huvudpersonerna i den här intressanta och djuplodande romanen på drygt fyrahundra sidor heter Isaac, Billy och Grace Poe. De lever i ett litet samhälle i delstaten Pennsylvania i USA, där stålindustrin har kollapsat och den så … Läs mer “Kjell Andersson tipsar om en skildring av människor i “Rostbältet””

Read more

Kjell Andersson tipsar om arbetarförfattaren Jan Fridegård

Jan Fridegård föddes 1897 och avled 1968. Han räknas till talrika grupp av svenska författare med arbetarklassbakgrund som under 1930-talet slog igenom på bred front. Bland dessa arbetarförfattare räknas Fridegård ibland till en särskild undergrupp med benämningen statareförfattarna. Dit räknas förutom Fridegård även Ivar Lo Johansson och Moa Martinsson.

Statarna var lantarbetare som som familjevis flyttade mellan storjordbruk … Läs mer “Kjell Andersson tipsar om arbetarförfattaren Jan Fridegård”

Read more

Kjell Andersson om tornedalsförfattaren Gunnar Kieri – som idag fyller 95

Gunnar Kieri föddes den 31 december 1928 i den lilla byn Kuivakangas i Tornedalen. Han hade då finska som modersmål och svenska fick han lära sig först i folkskolan.

Efter avklarad skolgång hade den unge Gunnar Kieri en mängd olika arbeten, som till exempel skogsarbetare, metallarbetare och fotograf. Efter alla dessa mångskiftande arbeten debuterade han som författare år … Läs mer “Kjell Andersson om tornedalsförfattaren Gunnar Kieri – som idag fyller 95”

Read more

Om behovet av det skrivna ordet med rötter i arbetarklassen och klasskampen

I denna artikel tar Anders Karlsson upp nödvändigheten av insatser för en kultur som uppmuntrar och stödjer inte bara läsandet utan också skrivandet inom arbetarklassen. Detta som ett led i strävandena att skapa ett jämlikt, hållbart och anständigt samhälle.

Ann-Sofie Hermansson uppvisar, utifrån vad som är gängse inom dagens socialdemokrati, en något annorlunda arbetslivskarriär. Som ung var hon … Läs mer “Om behovet av det skrivna ordet med rötter i arbetarklassen och klasskampen”

Read more

Aino Trosell: Årets mottagare av årets Jan Fridegårds minnesstipendium

Aino Trosell får årets Jan Fridegårdsstipendium. Hon får det för sitt författarskap som går i Jan Fridegårds fotspår. Hennes romaner och noveller handlar om vanligt folk med yrken som städerska, svetsare och brevbärare. Ett författarskap rotat i och utgående från arbetarklassens villkor.

Född 1949 i Malung i Dalarna flyttade Aino Trosell till Göteborg 1966.

Aino Trosell debuterade 1978 … Läs mer “Aino Trosell: Årets mottagare av årets Jan Fridegårds minnesstipendium”

Read more

Kjell Andersson lästipsar om arbetarförfattaren David Ericsson

David Ericsson är född (1958) och uppväxt i södra Stockholm och han har under större delen av sitt verksamma liv varit yrkeschaufför. Bredvid det jobbet har han skrivit ett tiotal novellsamlingar och romaner, samt även en deckare.

En novellsamling av David Ericssons heter Truck Stop, och gavs ut 1999 på Ordfront.  Den följdes av romanerna Redlight (Ordfront … Läs mer “Kjell Andersson lästipsar om arbetarförfattaren David Ericsson”

Read more

Pierre Schoris bok om Carl Sandburg

Hans Foste Hjälte om Pierre Schoris bok – Slummen får sin hämnd – om den svensk-amerikanske proletärförfattaren Carl Sandburg.

Slummen får sin hämnd är utgiven på Ordfront förlag.

*****

Under gymnasietiden arbetade Pierre Schori på julloven i Lundgrens bokhandel i Malmö och “smygläste ” då böcker av amerikanska författare. Hans favoritbok var The People, Yes av svenskättlingen Carl … Läs mer “Pierre Schoris bok om Carl Sandburg”

Read more

Om Fred Erikssons roman Grindsommar

Arbetarförfattaren Fred Erikssons roman Grindsommar är en fin och intressant berättelse från 1930-talets Sverige, då byggandet av det så kallade folkhemmet påbörjades. Den handlar om en liten pojkes syn på vuxenvärlden.

Huvudpersonen i boken Grindsommar är den tolvårige Erik. Han har som uppgift att vakta grinden till Vinlösa herrgård belägen någonstans ute på landsbygden. Erik sitter troget … Läs mer “Om Fred Erikssons roman Grindsommar”

Read more

Jan Bergsten om Nina van den Brinks bok om Maja Ekelöf

Jag har torkat nog många golv

En biografi om Maja Ekelöf

Författare: Nina van den Brink

Förlag: Norstedts

Recensent: Jan Bergsten

Recensionen har tidigare varit publicerad i Folket i Bild/Kulturfront

Det blev 1960-tal. Det fanns en ny känsla av oro i luften trots det stigande välstånd som då rådde i västvärlden. Kalla kriget pågick. I Asien, Afrika och … Läs mer “Jan Bergsten om Nina van den Brinks bok om Maja Ekelöf”

Read more

Kortpresentation: Susanna Alakoski

Susanna Alakoski föddes 1962 i Vasa i Finland, men växte upp i Ystad. Hon är socionom och sedan 2015 hedersdoktor vid fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö. Hon har också arbetat för Vänsterpartiet. Idag är hon en av Sveriges mest framträdande arbetareförfattare. Hon fick sitt litterära genombrott år 2006 med romanen Svinalängorna, som sedan blev både … Läs mer “Kortpresentation: Susanna Alakoski”

Read more

Arbetarlitteraturens återkomst – Ett angeläget överblicksverk

Rasmus Landström är en ung journalist och litteraturkritiker som under senare år varit flitigt förekommande i vänsterpress med recensioner av böcker och skärskådning av vår tids arbetarlitteratur. Nu har han gått ett steg vidare som författare till boken Arbetarlitteraturens återkomst, en prestation som har all möjlighet att bli något av ett portalverk inom genren. Nämnas kan också … Läs mer “Arbetarlitteraturens återkomst – Ett angeläget överblicksverk”

Read more

“Herrejävlar, jag har ihjäl vår socialminister!”

Äldreomsorgen i det här landet går på knäna. Egentligen går den inte alls. I hög grad bedrivs den av privata företag som – med vinstintresset i första rummet – sparar på löner och bemanning. Arbetsmiljön är så ohållbar att det är i det närmaste ofattbart att det överhudtaget går att jobba inom äldreomsorgen idag.

Ändå ska det nu … Läs mer ““Herrejävlar, jag har ihjäl vår socialminister!””

Read more

Sven Wernström 1925 – 2018

Sven Wernström växte upp i Stockholm men bodde sen många år på Vikbolandet utanför Norrköping.

Sven Wernström har bland annat skrivit barn och ungdomslitteratur. Vi har den åtta böcker långa sviten om Trälarna.

År 2009 kom Sven Wernströms självbiografi ut, Ett författarliv. Ett år senare kom debattboken Bästa Sverige och 2012 Tusen år efteråt.

Sven Wernström … Läs mer “Sven Wernström 1925 – 2018”

Read more

Torgny Karnstedt 1952 –

 

Innan Torgny Karnstedt började ägna sig åt sitt författarskap arbetade han som verkstadsarbetare, svetsare och chaufför.

Torgny Karnstedt har även varit engagerad inom föreningen Arbetarskrivare mellan åren 2011 till 2015. Han satt som ordförande året 2015 till 2016.

Torgny Karnstedt debuterade 1977 med romanen Slamfarmen. Han har sedan dess givit ut tretton böcker. Mitt namn är Läs mer “Torgny Karnstedt 1952 –”

Read more

Åke Johansson 1953 –

Åke Johansson föddes i Lyckeby i Blekinge. Åke Johansson debuterade år 2009 med novellsamlingen Transporten och andra berättelser från järnvägen. Han arbetar som konduktör på SJ och är även fackligt aktiv inom SEKO.

Åke Johansson gav ut en antologi med noveller år 2015 med titeln Fri höjd. Ett år senare gav han ut ytterligare en novellsamling som … Läs mer “Åke Johansson 1953 –”

Read more

Allt berättande är klassbundet

Ingemar E. L. Göransson om skrivandets klassperspektiv

Allt berättande har sin utgångspunkt i klass. Vad och hur du berättar har med klass att göra. Det är ofrånkomligt för vi är alla summan av våra erfarenheter och av vårt förhållande till samhället i övrigt. Eftersom vi lever i ett klassamhälle kan inte heller berättandet i det bli annat än … Läs mer “Allt berättande är klassbundet”

Read more

Fred Eriksson 1914 – 2007

Fred Eriksson växte upp i en torpstuga i Viby utanför Uppsala som fjärde barnet i en syskonskara på 15. Han blev tidigt i livet anställd inom SJ med placering i Storvik i Gästrikland. Under 1940 och 50-talet tävlade han i svenska landslaget som långdistanslöpare. En tidig roman från 1955 har titeln Löparen och handlar om hans år i … Läs mer “Fred Eriksson 1914 – 2007”

Read more

En dag om Arbetarlitteratur på Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek

Platsen är Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek beläget strax bredvid Tågstationen i Flemingsberg söder om Stockholm. Här samlades ett sextiotal medlemmar från ett tiotal olika litterära sällskap under rubriken En dag om Arbetarlitteratur. Syftet med den här dagens aktiviteter var att diskutera Arbetarlitteraturens ställning i dagens och morgondagens samhälle. Inledningstalare var den nyvalde ordföranden i Föreningen Arbetarskrivare poeten … Läs mer “En dag om Arbetarlitteratur på Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek”

Read more