Bildskapare: Jorono / Pixabay.

Stoppa Israels massaker i Gaza! Solidaritet med Gazas folk!

Pierre Stjernfeldt:

Varje lördag sen Israels massaker i Gaza började har människor samlats på Larmtorget i Kalmar för att protestera mot detta. Även i Nybro samlas folk till stöd för de instängda i Gaza. Huvudsakligen är det människor med bakgrund i Mellanöstern som samlas.

Var finns ni övriga? Var finns solidariteten i dagens Sverige? Jag råkar veta att stora dela av vänsterpartiets medlemmar och väljare är skarpa motståndare till Israels apartheidpolitik och förtryck av palestinier. Var finns ni? Vi behöver er!

På Larmtorget i lördags fick vi höra att 15000 människor slaktats i Gaza. Knappt någon av dem har varit Hamas-soldat. Minst 5000 av dem har varit barn. FNs generalsekreterare António Guterres kallar Gaza för en barnkyrkogård. 99 FN-anställda har mördats i Gaza. Det mesta i någon konflikt sen FN-bildades. 55 journalister har mördats. Också det något av ett rekord.

Fredsforskarna är ju de där som bara presenterar fakta och struntar i vad du och jag tycker. När de undersöker hur mycket man tagit hänsyn till civila i ett krig så brukar de beräkna andelen kvinnor och barn bland de stupade. Om 5000 varit barn av 15000 döda så vill jag påstå att det inte ens handlar om hänsyn. Det handlar om att man specifikt riktat in sig på civila. Jag hörde en siffra om att 2 procent av de döda var militärer.

Med tanke på hur våra medier brukar blåsa upp just när barn drabbas. Vi kommer väl ihåg hur irakiska soldater slängde barn ur kuvöserna i Kuwait. Något som senare visade sig vara en mediebluff. Nu stänger Israel av elen till kuvöserna i Gaza. Vi kommer väl ihåg den dammiga men i övrigt oskadda pojken i ambulansen under Syrienkriget. Nu ser vi i film efter film från Gaza hur föräldrar bär omkring sina döda och lemlästade barn utan att våra medier verkar tycka att de är särskilt viktiga.

Israel försöker gömma sina övergrepp, sin förintelse av palestinier, bakom just Förintelsen. Genom att kalla alla protester för antisemitism försöker de tysta all opinion. Om så vore fallet. Hur kommer det sig då att tusentals, kanske miljontals judar runt om i världen nu protesterar mot Israels övergrepp. De protesterar mot att Israel försöker använda deras förfäders olycka som argument för sina övergrepp på palestinier.

En känd israelisk krönikör, Gideon Levy, säger i en intervju:

Om Israel invaderar Gaza kan det bli ett av de största krigsbrotten Israel någonsin begått. Hur kan vi glömma att detta är människor som vi berövade deras ägodelar, jagade bort och satte i flyktingläger där de tvingades att stanna …”

Den som tror att Israels övergrepp började efter Hamas attack den 7/10 har inte följt historien. Den attacken följde efter nästan 80 års israeliska provokationer och våldsorgier. Jag har sett kartor på hur Israel har trängt ut palestinierna och har utvidgat sitt område alltmer från 1948 till våra dagar. Detta med militära medel och med hjälp av klassiska pogromer mot den palestinska befolkningen.

Palestinierna har vid ett flertal tillfällen vänt sig till det internationella samfundet för att få stöd för ett icke-våldsmotstånd. Bojkotter, sanktioner, att stoppa investeringar så länge ockupationen varar. I stället har stödet för ockupationsmakten Israel bara ökat. Vad tror man då till slut kommer att hända?

Bara dagar innan attacken hade illegala bosättare på Västbanken attackerat palestinier. 800 bosättare hade trängt sig upp på Tempelberget och misshandlat moskébesökare och förstört palestinska affärer på samma sätt som judiska affärer förstördes under Kristallnatten. Fast det får man inte säga. Det heter ju relativisera numera.

Bosättarnas pogromer på Västbanken har pågått i många år. De har i skydd av Israeliska armén misshandlat, mördat, bränt ner hem, slagit sönder affärer för palestinier om och om igen. Palestinier kan arresteras helt utan anledning och hållas häktade 6 månader åt gången. Häktningstiden kan förlängas med 6 månader åt gången. Inga skäl krävs. Vilka demokratier har den typen av system?

Gaza som nu är under attack har utsatts för ett stort antal blodiga attacker under årens lopp. Nu är det omgärdat av en mur och har förvandlats till ett jättestort utomhusfängelse stort som en fjärdedel av Öland. Där har två miljoner människor trängts in och all kommunikation, el, vatten, alla förnödenheter styrs av Israel. Inget kommer in utan deras tillstånd. Vatten och el stängs av och sätts på helt enligt Israels godtycke. Israel bombar detta i princip försvarslösa område med ojämna mellanrum.

Folkmordet har alltså varat sen muren byggdes i och med att Israel gjort livet i stort sett omöjligt för de som bor där. Så att tala om oprovocerad attack den 7/10 är rena löjan.

Jag ser att i Europa försöker man på olika sätt sätta käppar i hjulet för demonstrationer mot Israels folkmord. Parollen From the river to the sea, Palestine will be free har på flera ställen i Tyskland stämplats som antisemitisk och förbjudits trots att ingen palestinsk organisation har krävt annat än en sekulär fri palestinsk stat. Inte ens det ”islamistiska” Hamas som ju finansierades av Israel en gång i tiden för att verka som motpol mot PLO.

Några antijudiska stämningar att tala om fanns inte innan Israel bildades. Nu finns framförallt antiarabiska stämningar i landet. Hur skulle man annars kunna få igång de pogromer som bosättarna begår på Västbanken och hur skulle man annars få militärer att skjuta ihjäl barn och journalister regelmässigt.

Nu pågår protester regelmässigt i många städer både i Sverige och i övriga Europa. I London går hundratusentals människor ut. Jag har själv deltagit i några av dessa.

Är det inte dags att även Oskarshamn har ljusmanifestationer mot den etniska rensningen i Palestina?

Vad säger Vänsterpartiet? Jag har noterat att V inte syns till i de manifestationer som har hållits. Jag råkar veta, vill jag upprepa, att många av Vänsterpartiets väljare och medlemmar är skarpa motståndare till Israels apartheidsystem och etniska rensningar i Israel, på Västbanken och i Gaza. Det är dags att ni kommer ut på torgen och deltar i solidariteten med Palestinas folk. Vi behöver er!

Pierre Stjernfeldt

You May Also Like