Olivia Marcela Zúniga Cáceres, utsedd till ny honduransk ambassadör i Kuba.

Honduras: Dotter till mördad miljöaktivist blir ambassadör och Kubautbildad läkare blir minister

Översättning: Zoltan Tiroler

Dottern till den kända miljöaktivisten Berta Cáceres i Honduras, Olivia Marcela Zúniga Cáceres, svors in som Honduras´ nya ambassadör i Kuba. Ceremonin gjordes inför Honduras president Xiomara Castro.

Honduras utrikesminister säger att Zuniga kommer att förstärka och fördjupa banden av broderskap med Kuba. Han intygade att “det är en ära, att i presidentens namn, presentera Olivia Marcela Zúniga som vår nya ambassadör för det kubanska folket och för broderrepubliken Kuba.”

Olivias mor mördades under den tidigare högerregimen för sin kamp för miljön och mot storbolagen.

Zuniga försäkrade att “vi kommer att fortsätta att arbeta inom alla kulturella områden, hälsovård och idrott.” Hon tackade också för förtroendet hon fått från statschefen och framhöll att “detta steg i mitt liv tillägnar jag min mor och mitt älskade Intibucá” (en region i Honduras).

Utnämningen följer omformandet från den nuvarande regeringen som vill utveckla sina utrikesförbindelser, speciellt med Kuba, med tanke på de många aktioner av solidaritet från det kubanska folket.

Telesur 220621

Nombran a hija de Berta Cáceres embajadora de Honduras en Cuba.

Läkare från Garifunafolket, utbildad i Kuba, ny minister i Honduras

Doktor Luther Castillo Harry fick 1999 ett stipendium från Kuba för att studera till läkare vid Latinamerikanska Medicinska Högskolan ELAM i Havanna. Han har nu utnämnts till minister för Vetenskap, Teknologi och Innovation i den nya honduranska regeringen.

Doktor Luther Castillo Harry.

Castillo, från Garifunafolket, är ELAM en akademisk inrättning som “är ett paradis i Karibiens hjärta, där de fattigas drömmar uppfylls och från vilken de träder ut som vetenskapligt utbildade män och kvinnor, med ett samvete och medvetande.”

Med sitt hem vid Miskitokusten, en av de mest avlägsna regionerna i landet och hem till fyra av de nio indian- och afrohonduranska folken, berättar han att förutom sin ryggsäck med hopp hade med sig gummistövlar då han hade hört att han skulle få studera på förmiddagarna och hugga socker på eftermiddagarna.

Jag kom från ett avlägset område, utan vägar, utan elektricitet. Att resa till huvudstaden Tegucigalpa var väldigt dyrt och priset för en medicinsk lärobok var lika högt som vad min familj fick i lön under ett år. Vid mitt första skollov lämnade jag tillbaka stövlarna till min pappa eftersom jag inte hade huggit socker, berättar han.

Vid ett samtal med Fidel Castro, när Castillo gick andra året på utbildningen, refererade Luther till grundandet av Universidad Nacional Autónoma de Honduras (UNAH) 1847 och sa att, 118 år efter invigningen examinerades den första läkaren från Garifunafolket där.

Fidel var väldigt intresserad av historien och sa till mig: ‘åk tillbaka och ta med dig 20 ungdomar hit’. Och detta historiska år 2001 lyckades vi få in dem på högre studier och idag har vi fler läkare från dessa folk som utexaminerats vid ELAM i Havanna under de senaste 20 åren än under 175 år på UNAH.

Efter att Castillo återvänt till Honduras var det nästan ingen som trodde att en ung läkare utbildad på en smutskastad ö och med Kubas solidariska idéer, skulle kunna skapa ett sjukhus på Miskitokusten, denna glömda och eftersatta plats. Men Castillo vann sitt folks förtroende som hjälpte till i projektet. Mursten för mursten restes den första hälsovårdscentralen i denna trakt.

Under Manuel Zelayas styre, 2006 – 2009, tillträdde han som chef för Utrikesdepartementets avdelning för internationellt samarbete. När den USA-stödda statskuppen genomfördes 28 juli 2009 startade sociala rörelser i Honduras en kampanj för att skydda Castillos liv. Luther uppmanade kamraterna efter kuppen att “de fördömer att mitt namn är med på en lista som armén satt ihop för att jag ska gripas. De har order att skjuta mig ifall jag gör motstånd.”

Efter jordbävningen i Haiti tillträdde Luther som chef för en internationell medicinsk brigad 2010.

Luther är specialiserad som familjeläkare och medicinsk chef för den internationella gruppen Breegi Scientific. Han är också medgrundare till det parti, Libre, som nyligen överlägset vann presidentvalet med Xiomara Castro i spetsen.

Cubadebate 220202 (nedkortad)

Médico hondureño egresado de la ELAM integra Ejecutivo de su país.

Artiklarna har tidigare varit publicerade på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like