Bild: Gerd Altmann / pixabay.

Kappvändare

Kappvändare. Ett mindre smickrande epitet, men en beteckning som försvarar sin plats i denna vilsna tid av krig och kompasslöshet.

Vill klargöra att personligen har jag inte ändrat åsikt om Nato. Ett medlemskap i Nato skulle innebära ökad risk för krig i ett krisläge i vårt område då Sverige då skulle vara alliansen yttre gräns. Något skulle öka än mer om vi gav husrum åt Nato-baser på vårt territorium.

Ett nej, och för delen även ett ja, är dock vårt lands suveräna beslut och inte någon annan stats angelägenhet. För min del är jag övertygad om att vår neutralitet i krig och alliansfrihet tjänar vårt bästa även fortsättningsvis.

Kappvändare. Att byta försvarsdoktrin i panik vore ett stort misstag. Nu ska det bli samtal uti det socialdemokratiska partiet om frågan. Kongressen nyligen sa nej, men nu är höjdarna i partiledningen de som har för avsikt att köra över det beslutet. Orsaken anges vara det förändrade läget i och med den ryska aggressionen mot Ukraina. Men läget är inte nytt. Krimhalvön annekterades med hjälp ryssvänliga separatister redan 2014. Sedan har det varit närmast krigstillstånd i området Donbass, där det också finns en ryssvänlig separatism.

Kappvändare. Det vänstraste vänstern upphör aldrig att förvåna (eller ej?). När Sovjet invaderade Afghanistan fördömde man detta. Helt rätt då det var ett brott mot folkrätten. Samma så kallade “marxister-leninister” fördömde Sovjet som imperialister och kapitalistfarare. Numera gör en del av dessa allt för att försvara kleptokratin i Kreml och vägrar se den hänsynslösa krigföring som Ryssland står för och gör sig skyldig till.

Ryssland idag påminner alltmer om en stalinistisk variant på en rövarkapitalism. Allt som vi bevittnar från flera källor påstås vara anti-rysk propaganda. Mariupol, Butja och andra städer som har smulats sönder förnekas av dessa blindstyren. De är lika trovärdiga i sin förnekelse som de svenska nazisterna i sin förnekelse av sina herrars brott. Deras “what-aboutism” lägger som vanligt ansvaret på USA men då bortser man varje suverän stats rätt att besluta i sina angelägenheter. Vill Ukraina ansluta sig till EU eller Nato är det deras suveräna beslut. Ryssland eller USA har inget med dessa beslut att göra. Precis som det är suverän nations rätt att besluta i sina egna angelägenheter.

Har svårt för kappvändare oavsett politisk färg. Det inger lika starkt förtroende som diverse högerpopulister som tidigare friterat sig med den högste kleptokraten Putin men nu har glömt alla selfis de skrutit med.

Nej, kappvändare inger inget förtroende. Detta oavsett politisk hemvist.

Ingemar E.L. Göransson, Linköping

You May Also Like