Recension: Mandalai Lamas blandar 60-tal och garagerock

Artist: Mandalai Lamas
Skiva: Here comes The Mandalai Lamas
Utgivningsår: 2019
Genre: Rock / Garagerock
Skivbolag: Big Day Records

Tänk att man fortfarande kan få en sådan kick av att höra nya band. Norska The Mandalai Lamas tog mig med storm direkt. Fundamentet i deras musik härstammar från den andra delen av 60-talet då The Rolling Stones var som bäst och The Sonics skrämde livet ur alla tonåringars föräldrar. The Mandalai Lamas har förmodligen influerats av dessa band och en mängd andra från den eran.

Här samsas psychedelic rock med garagerock och för att nämna några fler band blir det som en blandning mellan The Troggs, Velvet Underground och MC5. I grunden har The Mandalai Lamas ganska klassiska rock and roll-riff men sättet de binder ihop det på tillsammans med produktionen blir till guld.

Om man nu har fått upp ett intresse för den här musiken kan The Mandalai Lamas var en bra introduktion snarare än att jaga svindyra orginalpressar med band från 60-talet. Dessutom har de lyckats perfekt med omslaget som är så typiskt för genren när det gäller layout och teckensnitt. Det känns så autentiskt så jag gissar att det krävs en riktig konnässör för att se och höra att den här skivan faktiskt är släppt 2019.

Det är helheten som är bäst men det finns några låtar som sticker ut. Bland annat “I don’t know what to do with my life” som är skivans snabbaste låt men även “I wanna be your man” som låter galet mycket 60-tal. Skivans 9 låtar har en speltid på 32 minuter som lätt blir 64 minuter eftersom jag gärna lyssnar en gång till.

You May Also Like