A. Lundgren – Svårmodig rock på svenska

Artist: A. Lundgren
Skiva: Sluta aldrig älska
Utgivningsår: 2020
Genre: Rock
Skivbolag: Bad Buddah Records

Andreas Lundgren har tidigare släppt en handfull skivor men Sluta aldrig älska är den första på svenska. Den spelades in i samma veva som nyligen släppta Alcoholic Cowboy och efter att ha lyssnat på båda skivorna måste jag säga att jag föredrar Sluta aldrig älska. De svenska texterna biter utan tvekan hårdare på mig.

Det skulle inte förvåna mig om Velvet Underground har influerat Lundgren en hel del och framför allt deras stökiga skiva White Light / White Heat. Däremot har inte Lundgren samma svala stämma som Lou Reed. Nej den påminner snarare om ett möte mellan Roffe Wikström och Stefan Sundström där blues och punk formas till snygg och brötig svensk rockmusik.

Sluta aldrig älska har ett par riktigt starka spår. Jag tänker främst på den inledande låten Jesusbarnet som gungar på riktigt bra. Jag tänker även på Lever genom dig som är en tung och vemodig historia samtidigt som den är både vacker och sårbar. Lundgren är riktigt duktig på att skapa sköna kontraster både i själva låtarna men även hur han kan gå från en helt akustisk låt till kaxig rockmusik.

Jag är inte den som brukar dissekera texter och ska inte göra det nu heller men jag gillar verkligen hur Andreas Lundgren skriver. Det finns absolut ett djup och jag blir berörd av flera låtar men framför allt av sista låten Slag som handlar om en kvinna som blir misshandlad av sin man.

Det här känns som en väldigt ärlig skiva som jag hoppas kan få den uppmärksamhet och uppskattning den förtjänar. De sju låtarna har en speltid på 18 minuter och jag tycker att man ska ge skivan en chans. Jag kommer i alla fall att lyssna på den ganska frekvent. Jag hoppas även att det här med svenska låtar inte bara var ett engångsprojekt.

You May Also Like