Ellen Ehk Åkesson, konstnär. Fotograf/Källa: Markus Åkesson.

Konstnären Ellen Ehk Åkesson tilldelas Carl-Axel Valéns Konststipendium 2022

Carl-Axel Valéns Stiftelse ger konstnären Ellen Ehk Åksesson 2022 års Konststipendium på 200.000 kronor. Det uppger Eskilstuna Kommun i ett pressmeddelande. I stipendiet ingår även en utställning på Eskilstuna Konstmuseum.

Ellen Ehk Åkesson tilldelas stipendiet med motiveringen:

“Ellen Ehk Åkesson har utvecklat en alldeles egen skulptural bildvärld där hon använder sin djupa hantverkskunskap som en slags förstärkare. Hon låter materialen, keramiken och glaset slå an tonen, som en vibrerande basgång ur vilken objekten växer fram. Juryn fascineras av Ellen Ehk Åkessons unika konstnärskap, av att hon ständigt överraskar och förnyar utan att släppa taget om sitt starka karaktäristiska uttryck.

Hennes verk är autonoma solitärer som bär egna narrativ och som, när de får samlas i grupp bjuder in till nya berättelser, till förföriska landskap av färger och former. Ehk Åkesson spelar med kontraster, mellan det blankaste blanka och mattaste matta. Hon träffar den exakta balansen mellan välbehag och obehag, mellan det sorgesamma och det lustfyllda. Där, i Ellen Ehk Åkessons landskap, vill vi få vandra.”

Juryn har bestått av Bianca Maria Barmen, Maj Sandell och Pia Lagewald.

Ellen Ehk Åkessons utställning på Eskilstuna Konstmuseum invigs den 22 oktober i höst och visas fram till och med den 29 januari 2023.

Konstnären Ellen Ehk Åkesson

Ellen Ehk Åkesson, född 1976 i Nybro, är utbildad vid bland annat HDK-Valand i Göteborg och Capellagården på Öland. Hon har sin ateljé i före detta glasbruket Pukeberg och arbetar även som konstnär på Orrefors Kosta Boda, i glasbruket i Kosta. Med Småland som bas har Ellen Ehk Åkesson ställt ut över hela världen. Hon finns representerad på gallerier i såväl Stockholm som Paris och övriga Europa.

Carl-Axel Valéns Stiftelse

Carl-Axel Valéns stiftelse har sedan 2006 sin hemvist på Eskilstuna Konstmuseum. Dess syfte är att stödja utbildning, och/eller vidareutbildning av konstnärer och konsthantverkare verksamma i Sverige. Utöver stipendiet erbjuds konstnärerna att ställa ut på Eskilstuna Konstmuseum. Stipendiaterna utses av stiftelsens styrelse och stipendiet går därmed inte att söka.

Eskilstuna Konstmuseum (Foto: Eskilstuna Kommun)

You May Also Like