Är USA på väg att bli en bananrepublik?

Att säga att Donald Trump har en skruv lös är ingen överdrift. Hela han är som en felaktigt hopskruvad IKEA-möbel där dessutom många av de nödvändiga skruvar saknas.

Nu har han dragit på sig 4 åtal på sammanlagt 91 punkter.

  1. Första åtalet handlar om bokföringsbrott.
  2. Det andra om att han tagit med sig hem sekretessbelagda handlingar från Vita huset när han förlorade presidentvalet.
  3. Det tredje handlar om hans medverkan och ansvar i samband med stormningen av Capitolium.
  4. Och det fjärde åtalet handlar om hur han utövat påtryckningar för att ändra valresultatet när han förlorade mot Joe Biden

I Studio Ett, 15 augusti, i Sveriges Radio fick vi höra en inspelning där Donald Trump uppmanar Georgias statssekreterare, tillika partikollega, Brad Raffensperger; “att hitta 11 780 röster”, vilket krävdes för att Trump skulle vinna valet i Georgia där Joe Biden hade segrat med en marginal på 11 779 röster.

“Jag vill bara hitta 11 780 röster”, hör man Trump säga i inspelning som Washington Post publicerat. Nyhetsbyrån AP uppger sig också ha fått tillgång till inspelningen av en person som var närvarande vid samtalet. (se lästips)

Man hör hur Raffensperger upprepar att “valresultatet är fastslaget och att valet var korrekt”.

Då svarar Trump med att hota sin partikollega Brad Raffensperger:

Du vet vad de har gjort och du rapporterar det inte. Det är kriminellt, det är en kriminell handling. Det är en stor risk för dig och din jurist”, säger Trump och hänvisar till det påstådda valfusket i delstaten.

“Det här kommer att stå er dyrt på många sätt” avrundar Trump sitt samtal med partikollegan och statssekreteraren i Georgia, Brad Raffensperger.

Därefter har Trump krävt att Brad Raffensperger ska avgå. Han har pressat Georgias guvernör, republikanen Brian Kemp, att byta ut elektorer i delstaten, och bett talmannen i Pennsylvanias representanthus om hjälp att ändra valresultatet.

Tänk er att denna galning ännu en gång kan bli USA:s president. Vad kan det få för konsekvenser, exempelvis för Nato och alla andra Nato-länder?

Formellt är det USA:s försvarsminister som nominerar högsta befälet över Nato-styrkorna. Även de Europeiska Nato-styrkorna.

Samtliga de 19 generaler och amiraler som varit Nato:s högsta befälhavare sedan 1949 kommer från USA. Även den nuvarande Tod D. Wolters, som har ett förflutet i det folkrättsvidriga anfallet mot Irak 2003.

Vem är det som utser USA:s försvarsminister? Jo det är USA:s president.

Någon kanske tycker det är att “måla fan på väggen”. Men jag känner ett obehag inför tanken att det kan bli Donald Trump som får ytterst beslutanderätten över vem som blir Nato:s högste militära befälhavare.

För jag tror knappast att USA:s försvarsminister nominerar en Nato-general som inte fått presidentens “välsignelse”.

Man kan kanske invända – det har väl inte så stor betydelse vilket land Nato:s befälhavare kommer ifrån?

Men är det då en slump att samtliga de 19 som haft den posten “råkar” komma från USA?

Nånstans anses det här vara en så viktig post att den måste innehas av någon fem-stjärnig amerikansk general eller amiral.

NATO betyder ju “North Atlantic Treaty Organization”. Alltså en Nordatlantisk organisation.

Men vi ser hur Nato undan för undan utvidgar sitt “revir”. Nu vill ju USA att Nato även ska “engagera sig” i den upptrappade konflikten med Kina och vad som pågår i Sydkinesiska havet mellan Kina och Taiwan.

Det är inte att spekulera för mycket om man ser framför sig att Nato- flyg och fartyg, kommer att dras in i ett krig på andra sidan jordklotet, så långt ifrån Nordatlanten man kan komma.

I alla fall om USA får som man vill. Och det brukar man ju få.

Vill vi att Nato ska bli en världsomspännande militär- och kärnvapenallians?

Vi har ju även sett hur Nato-trupper “opererat” i Afghanistan, som ju också ligger ganska långt från Nordatlanten och Nato:s medlemsländer ligger. (se lästips)

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like