Skattebetalarnas förening på skattejakt

Den här bilden dök upp i mitt Facebookflöde. Det är Skattebetalarnas förening som bedriver en kampanj mot “skadliga skatter”.

Kampanjen illustreras med den här bilden på en skattejägare som strimlar en Tax i bitar med sitt blodiga svärd.

Men hallå! Hundskatten avskaffades ju för 25 år sedan. Den infördes 1933 och avskaffades 1996 efter ett riksdagsbeslut.

Jag kommer ihåg när vi hade vår första hund, Ronja, då fick man en metallbricka att sätta på hundhalsbandet som bevis på att skatten var betald.

Osökt kommer jag att tänka på Hasse “Kvinnaböske” Andersson och hans visa “Änglahund”:

“Får man ta hunden med sig in i himlen…

Han är klok och fin och skatten är betald…”

Och nu kommer det dråpliga i den här berättelsen.

För att kolla att jag citerar texten rätt googlar jag: “Får man ta hunden med sig in i himlen”.

Där hittar jag ett klipp från YouTube där Hasse Andersson framför sin visa.

Som alltid på YouTube är det reklam och annonser i början.

Bara på skoj valde jag att kolla vad det var för reklam. Och, hör och häpna! Innan Änglahund sätter igång är det reklam från, just det, Skattebetalarnas förening. Där gör man reklam för sin kampanj mot “skadliga skatter”. Bland annat mot “skadliga bankskatter”.

Man tror man är förföljd. Är det en slump? Eller ett resultat av att jag strax innan googlat “Skattebetalarnas förening” och därför får reklam från dem i mitt flöde?

Om jag i stället hade googlat “Havregrynsgröt”, hade jag då på YouTube fått upp reklam och recept på havregrynsgröt?

Det pratas mycket om att vi lever i ett “övervakningssamhälle” – att vi ständigt är övervakade och kontrollerade. I alla fall om man har mobiltelefon kan våra rörelser följas lika exakt som om vi hade en GPS-sändare. Dessutom fastnar vi på övervakningskameror hela tiden. Och handlar vi med kort kan man också följa vår färdväg samt se exakt vad man köper.

Aha. Nu är den där Waltersson avslöjad. Nu har han köpt Aftonbladet, två diskborstar, 1,2 kilo potatis och en Fransk nougat på ICA-Ekängen.

Men, har man “rent mjöl i påsen” är det okej. Det är bara ljusskygga individer som inte vill bli övervakade.

Just det. Jag glömde säga att jag köpte en påse mjöl också på ICA-Ekängen.

Eftersom det här spretiga och osammanhängande inlägget började med hundtema ska jag avsluta med en annan hund: Stig Dagermans dagsedel “Varning för hunden!” som han skrev i den syndikalistiska tidningen Arbetaren 1954.

Jag ska inte upprepa vad jag skrivit tidigare. Jag gör det enkelt för mig genom att hänvisa till:

PS. När jag skrivit färdigt det här kåseriet och är i färd med att mejla det till eFOLKET, tar jag en titt på Facebook igen. Och vad hittar jag där?

Jo, först i Facebookflödet dyker det upp ännu mer reklam från Skattebetalarnas förening:

“Vill du ha koll på skatterna? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev….”

De har koll på vad jag gör, och försöker tränga in i mitt huvud.

På tal om Skattebetalarna förening. Det vore “tjänstefel” att inte ännu en gång påtala att deras nya chefekonom, Erik Bengtzboe, före detta riksdagsman (M) som avslöjades för “fusk” med skattepengar, genom att skattskriva sig i sin mammas lilla sommarstuga utanför Nyköping, för att därigenom sno åt sig ersättning från oss skattebetalare som han inte har rätt till.

(Pust. Det blev en av de längsta meningarna jag skrivit)

Rolf Waltersson

Lästips:

Bidragsfuskare blir Skattebetalarnas förenings nya chefekonom

Varning för hunden

 

You May Also Like