Både Sverigedemokraterna och Moderaterna sa i våras nej till höjd skatt på dessa varor…

Höjd skatt på alkohol och tobak vid årsskiftet

Skatten på alkohol och tobak höjs vid årsskiftet. Det rapporterar Sveriges Radio idag. Att den höjs framgår av Regeringens höstbudget, som ju presenterades tidigare i veckan.

Skatten på alkohol och tobak höjs vid årsskiftet. Detta trots att både Sverigedemokraterna och Moderaterna i våras tyckte att en skattehöjning på dessa varor var fel väg att gå. Den förra S-regeringen ville höja alkohol- och tobaksskatten. Det med hänvisning till folkhälsan. Och nu tycks det alltså som att det förslaget ligger fast.

En miljard kronor till statskassan

Det innebär att skatten på öl och vin höjs med 5 procent. Skatten på sprit höjs med cirka 1 procent. Skattehöjningen på cigaretter, snus och övrig tobak blir 3 procent. Detta ska leda till att intäkterna till statskassan kommer att öka med drygt en miljard kronor under 2023, tror man.

“Hög tid att höja dessa skatter”

– Det är hög tid att höja alkoholskatterna. De har vi nämligen inte höjt sedan den första januari 2017, vilket ju innebär att alkoholskatten i realiteten faktiskt har sjunkit, så det är dags att höja båda de här två skatterna, säger Hans Eklind, Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson till Sveriges Radio.

Läs också:

You May Also Like