Rolf Karlman om allkonstnären Gunnar Brusewitz, som i år skulle ha fyllt 100

Men kvällen är storartad. För mig finns inget som går upp emot att sitta bekvämt tillrätta med ryggen mot en solvarm sten och teckna med blocket vilande mot knäna. Ingen vind rycker i papperet, inga myggor irriterar, allt andas den skönaste frid.”
Gunnar Brusewitz

Den sedan 2004 bortgångne Gunnar Brusewitz färdades både i naturens och kulturens tecken. Han … Läs mer “Rolf Karlman om allkonstnären Gunnar Brusewitz, som i år skulle ha fyllt 100”

Read more

Fotografen, konstnären och regissören Elisabeth Ohlson är död

Elisabeth Ohlson, född 1961, började sin fotografiska karriär som pressfotograf på Skara Tidning 1980. Senare sadlade hon om och började arbeta som konstfotograf.

Mest uppmärksammad blev hon 1998 med sin bildsvit “Ecce Homo” (Se människan). En bildsvit på 12 bilder där hon tolkar Jesus i olika HBTQ-sammanhang.

Man kan, milt uttryckt, säga att det tog hus i helvete. … Läs mer “Fotografen, konstnären och regissören Elisabeth Ohlson är död”

Read more

Eskilstuna: Ungdomar i Årby har attackerat områdets parkeringsplats – med färg och form!

Förra året lyckades Eskilstuna faktiskt kamma hem Naturskyddsföreningens förstapris i tävlingen “Sveriges fulaste parkeringsplats”. Och det var parkeringsplatsen i Årby som gav Eskilstuna förstaplatsen. Nu målar ungdomar i Årby glada färger och mönster på en liten del av p-platsen.

Nu är det något av en revansch när i alla fall en liten del av denna enorma och i … Läs mer “Eskilstuna: Ungdomar i Årby har attackerat områdets parkeringsplats – med färg och form!”

Read more

Öppet hus på Eskilstuna Folkhögskola

17 april var det öppet hus vid Eskilstuna Folkhögskola. Jag började dagen med att besöka Retuna och Recycle Design där Folkhögskolan har lokaler och håller kurser “för dig som vill bidra till en bättre värld med hjälp av återbruk, hantverk och omställning” som man beskriver verksamheten i en broschyr.

Jag träffade Alex Fridunger som visade mig runt i … Läs mer “Öppet hus på Eskilstuna Folkhögskola”

Read more

“Psykologer goes art” – Konstutställning i Eskilstuna

Fredag 2 februari var det vernissage för en ny utställning på Form & Färg i Eskilstuna. Förutom konst på väggarna bjöds det på poesiuppläsning och punkmusik av bandet Aggressive Soccer Moms.

Konstutställare är Mikael Skogsmo från Göteborg och Anders Almingefeldt, som båda är utbildade psykologer. Därav utställningens namn “Psykologer goes art”, som också har en undertitel, “Jag hittar … Läs mer ““Psykologer goes art” – Konstutställning i Eskilstuna”

Read more

Flyktingbarn från Ukraina inspireras att måla med hjälp av konstnärerna Stanislaw Lux och Telma Castro

På ett flyktingboende i Strängnäs bor för tillfället cirka 160 flyktingar från Ukraina, varav många är barn.

För att göra tillvaron lite lättare för barnen har de båda konstnärerna Stanislaw Lux från Eskilstuna och Telma Castro från Stallarholmen (som ligger inom Strängnäs kommun) startat ett projekt som går ut på att de en dag i veckan under en … Läs mer “Flyktingbarn från Ukraina inspireras att måla med hjälp av konstnärerna Stanislaw Lux och Telma Castro”

Read more

Finländska konstnärer ställer ut på Form och Färg, Bruksgatan 6, Eskilstuna

Åtta finländska konstnärer från Eskilstunas vänortsstad Jyväskylä i Finland visar upp sin konst på Form&Färg, som ligger vid Bruksgatan invid entrén till Rademachersmedjorna.

Utställningen har som tema “Firandet av de levande”.

De åtta konstnärerna presenterar sig i en broschyr där jag här kortat ner deras presentationer, och visar ett avfotograferat verk av respektive konstnär.

Outi Markkanen

Glädjen i … Läs mer “Finländska konstnärer ställer ut på Form och Färg, Bruksgatan 6, Eskilstuna”

Read more

När hjärnan skämta med oss aprillo

En del av er som läser eFOLKET har säkert noterat att jag, utöver min skrivklåda, även är intresserad av att fotografera.

I mitt fotograferande är jag också intresserad av bildkomposition:

“Bildkomposition är läran om hur man inom bildkonsten placerar olika delar i en bild för att de i samverkan ska bilda en helhet”. Wikipedia.

Man pratar om … Läs mer “När hjärnan skämta med oss aprillo”

Read more

Den röde konstnären Torsten Jurell föreläser på Eskilstuna Folkhögskola

Tisdag 26 mars kl. 13-15 föreläser konstnären Torsten Jurell på Eskilstuna Folkhögskola. Hans genombrottsbilder om finska klasskriget för snart 40 år sedan fick ny relevans i fjol då Arbetarrörelsens Kulturhistoriska Sällskap uppmärksammade 100-årsminnet av det finska inbördeskriget genom bokutgåvan “Den röda våren 1918.” I den avbildades fem av de totalt tjugo träsnitt som ursprungligen skars 1974-77. Hela sviten … Läs mer “Den röde konstnären Torsten Jurell föreläser på Eskilstuna Folkhögskola”

Read more

Ödulf. Mustaschgubbe, bildhuggare, byggmästare.

Förra sommaren var jag till församlingshemmet vid Jäders kyrka för att lyssna på ett föredrag om konstnärsparet Carl och Karin Larsson. Föredragshållare var Tryggve Lundh, en av Eskilstunas och Torshällas främsta kulturpersonligheter och folkbildare. Tryggve är en engagerad och flitig bokcirkelledare. Han driver också Torshällas första antikvariat.

Carl Larsson köpte en liten stuga, “Västergården”, vid Lilla Lövhulta, som … Läs mer “Ödulf. Mustaschgubbe, bildhuggare, byggmästare.”

Read more

Tresteg

En bra målning ska vara så man vill smaka, äta färgen! Och alla har vi olika smak.

Man kan projicera bilden på duken och rita upp konturer. Det går också att ruta upp förlagan och sedan ha samma rutmönster på duken. Jag skissar upp på fri hand; ofta blir det fel propotioner på figuren, överkropp för stor, korta … Läs mer “Tresteg”

Read more

Tennis

Två grabbar spelade och jag fotograferade. Fotot jag blev nöjd med, efter att ha tagit minst en rulle, 36 rutor, var detta. Jag har försökt målat det ett flertal gånger men varje gång hängt upp mig på pikanta detaljer, färggranna lösningar, på t ex fotbollsstrumporna – det blå i solljus i kontrast mot det i skugga. jag har … Läs mer “Tennis”

Read more

Tyngdlyftare

I år är det 50 år sedan jag första gången gick in på ett gym som var ASK:s träningslokal på Malmgatan. Första gången gick jag bara förbi och kikade in genom glasdörren – jag tror den stod öppen och det luktade svett. Det skramlade och pratades och skojades, men jag gick förbi och sen förbi igen från andra … Läs mer “Tyngdlyftare”

Read more

Omskapande glädje

Man utgår från något – men gör något eget av det. Nånstans måste man ha modet att dra det till botten eller yttersta utkanten, våga, riskera att bränna sina skepp – göra ett storslaget misslyckande. Eller också känna glädjen över att ha vågat och vunnit.

Text och bilder Tommy “Bimman” AnderssonLäs mer “Omskapande glädje”

Read more

Nostalgi – Tunavallen – slutet av 1970-talet

Tunavallen, platsen där kanske speciellt för grabbar men även tjejer, en glädjens tillflykt med möjligheten att röra på kroppen i olika  moment som fotboll, höjdhopp, löpning och kast av div. slag. På vintern skridskoåkning på c-plan som spolats eller rinkbandy/hockybocky uppe på ishockeyrinken.

Här ser vi Bo ”Svullen” Sandström från Nyköpings BIS stöta kula i en tävling mellan … Läs mer “Nostalgi – Tunavallen – slutet av 1970-talet”

Read more

Del nr 1 – Nytt porträtt – av nuvarande chefredaktör på eFOLKET – Hans Foste Hjälte; tillvägagångssättet.

Jag har under en ca en vecka hållit på med att försöka måla ett porträtt av eFOLKETS chefredaktör. Jag hade några egna foton, digitala färgfoton. Två av dem var passande för mig. Jag kopierade dem till svartvitt. Detta för att inte låsa mig till de färger som fanns. Ändå kom jag att använda de jag visste var de … Läs mer “Del nr 1 – Nytt porträtt – av nuvarande chefredaktör på eFOLKET – Hans Foste Hjälte; tillvägagångssättet.”

Read more

2:a dagen, middagstid. Projektet, målningen av FOLKETs dåtida förste chefredaktör Fredrik Ström tiden 1906-08, är nu klart.

Ja, jag har ju ingen personlig kännedom om Fredrik Ström, bara några svartvita fotografiska porträtt, hans ansiktsdrag kanske blir något allmänna, men målningen tycker jag ändå ger utstrålningen av en chefredaktörs känsla för sin tidning. “Je suis trés content”, som fransmannen säger, speciellt med ljuset och bucklorna på kavajen.

Bilder och text: Tommy “Bimman” Andersson Läs mer “2:a dagen, middagstid. Projektet, målningen av FOLKETs dåtida förste chefredaktör Fredrik Ström tiden 1906-08, är nu klart.”

Read more

Dag 1 eftermiddag av processen måla Fredrik Ström

Det gäller hålla målningen öppen, inte dra ihop och knyta till säcken för fort; det är då jag brukar vräka på med mycket färg och tro mig få klart. Samtidigt måste man våga och pröva nytt, hålla liv i färg och målning. Det var första dagen, fortsätter måla i morgon.

Bilder och text: Tommy “Bimman” AnderssonLäs mer “Dag 1 eftermiddag av processen måla Fredrik Ström”

Read more

Morgon dag 1: Processen att måla porträtt av Fredrik Ström, den förste huvudredaktören för FOLKET 1906-08

Jag använder en ratad duk, och istället för att måla över den med en grundfärg, t ex vitt, så behåller jag kluddret som det är. Att starta på en helt vit duk kan ta emot. Ytan är ganska knöglig här men inte så att det stör. Ju ivrigare jag blir, brukar det bli mycket färg pålagd och ytan … Läs mer “Morgon dag 1: Processen att måla porträtt av Fredrik Ström, den förste huvudredaktören för FOLKET 1906-08”

Read more

Med motivet framför sig

Måla det man ser framför sig – levande modell – självporträtt via spegel, helfigur eller huvud – se ut genom fönstret, se de som tar Rökpaus vid husknuten. Passa på försöka fånga dem med penseln i hand. Under tiden man väntar på att de ska dyka upp igen, kan man ha ett stilleben igång som målarbordet, rummet man … Läs mer “Med motivet framför sig”

Read more

Gräv där du står!

Hitta motiven nära dig – gräv där du står! Det välkända är ju alltid lättast att hantera – t ex när man ska måla – det är alltid bra att vet hur baksidan ser ut. Använda sig av det man känner något extra inför. Svartvita foton, jag själv tagit eller från andra som angått mig, har inspirerat – … Läs mer “Gräv där du står!”

Read more

Forts. – Den husliga härden

 

Jo, en målning ska ha en slags rytm, färg är musik – den kan vara punk, schlager eller klassisk, vad du vill.

Oftast vill den göra revolt, nåt nytt är på gång. Åtminstone sjunga lite högre och tänja på tonerna – blues, kanske.

Fult kan bli fint – och fint kan bli fult!

Bilder(målningar och foton) & Läs mer “Forts. – Den husliga härden”

Read more

Hitta mening med sitt målande eller annat bildskapande – Den husliga härden

Att ha teman, att komma fram till en utpräglad stil (form) på sitt skapande. Att finna sitt ämne, slippa famla efter det, åtminstone. Att känna närvaro i bilden. Att till sist, när den är klar, vara ensam med den.

Innehållet, motivet ger formen, stilen. Själva målandet är befriande, tiden rinner iväg och man glömmer allt annat. Man kan … Läs mer “Hitta mening med sitt målande eller annat bildskapande – Den husliga härden”

Read more

Målarlust

Färgen som medium eller materia, att stryka den på en yta är njutning och lustfyllt. Att blanda till på palett innan eller gå direkt på duken och låta färgen blanda sig där ger olika möjligheter.

Oljefärg är egentligen det mest njutbara mediet att arbeta med. Den behåller sin volym och färg, den krymper inte och bleknar inte när … Läs mer “Målarlust”

Read more

Hur blir en målning till?

Något driver en till att sätta igång en specifik målningsprocess. I det här fallet är det ett foto jag tog i början av 1980-talet. Min mamma och grannen pratar med varandra över balkongerna. Viktigast för mig är att fånga mamma karaktäristiskt på nåt sätt, men det måste också bli en bild som i sin helhet fungerar.

Det är … Läs mer “Hur blir en målning till?”

Read more

Varför målar man som man målar?

Jag utgår från ett svartvitt foto. Och om man inte tänker sig kopiera det utan vill nåt annat måste man frångå vad man har på fotot, samtidigt tränga in i något man är ute efter, bilden har en betydelse för den som målar, jag, det är personligt då det i det här fallet är vi, jag och min … Läs mer “Varför målar man som man målar?”

Read more