Form & Färg, Bruksgatan 6. Foton: Rolf Waltersson.

“Psykologer goes art” – Konstutställning i Eskilstuna

Fredag 2 februari var det vernissage för en ny utställning på Form & Färg i Eskilstuna. Förutom konst på väggarna bjöds det på poesiuppläsning och punkmusik av bandet Aggressive Soccer Moms.

Konstutställare är Mikael Skogsmo från Göteborg och Anders Almingefeldt, som båda är utbildade psykologer. Därav utställningens namn “Psykologer goes art”, som också har en undertitel, “Jag hittar hem, men hittar jag bort?”

De har tidigare gett ut en bok tillsammans med den fyndiga titeln ”Ibland menar jag inte ett ord av vad jag känner”

Bilderna och texterna till den här utställningen är hämtade ur deras senaste bok som kom ut förra året och har den till synes något förvirrade och ofullständiga titeln “inte bara på andra planeter utan också på denna”.

Men på boken baksida står “som en påminnelse om att det finns liv”. Bokens fullständiga titel blir således; “Som en påminnelse om att det finns liv, inte bara på andra planeter, utan även på denna”.

Bilderna i boken är gjorda av Mikael Skogsmo. Det är färgstarka bilder i en underfundig och naivistisk stil. En del skulle kalla det barnsligt. Men barnsligt på ett positivt sätt. För barnen ser inte de gränser och har inte de skygglappar vi vuxna oftast har. Skygglappar som begränsar både synfält och möjligheter. För barnen är allt möjligt.

Mikael Skogsmo framför några av de tio utställda konstverken som han och Anders Almingefeldt skapat tillsammans.

Anders och Mikael anger anslaget i boken med ett kort citat av Kristina Lugn:

“Jag har försökt verka trevlig.

Och lagom fotbollsintresserad”

10 av de tavlor som visas på utställningen är från boken och har fått små tankeväckande och kluriga texter av Anders Almingefeldt. (Ni kan själva se på några av de avfotograferade tavlorna)

Anders Almingefeldt deklamerar. Tom Holmlund slår an pulsen.

Texterna i boken är inte dikter i den vanliga bemärkelsen, utan snarare en fri form av poetik. Det är en blandning av svart humor, självironi, tvetydigheter. Eller som Mikael och Anders beskriver det: “Ett sätt att blanda poesi, konst och psykologi, vilket kanske bäst beskrivs som en slags antisjälvhjälpslitteratur”

Den poesiuppläsning ur boken som framfördes under vernissagekvällen av Anders Almingefeldt kan inte beskrivas med ord. För min del var det en ny och häftig upplevelse. Men Tom Holmlunds rytmiska ”hjärtslag” på elgitarren fick orden en tydligare innebörd när de lästes upp med både humor, allvar, värme och även en gnutta ståuppkomik och självironi av Anders.

Jag säger bara “Släng dig i väggen Bruno K Öijer”!

Några fragmentariska citat av texterna så kanske ni fattar galoppen:

“Just nu är jag hemma med sjukt barn – det enda är att det är jag som är det sjuka barnet”

“Ett tips: skyll på dig själv!”

“Jag har precis skrivit en doktorsavhandling om ditt senaste sms”

“Sorg är ju bara fyra bokstäver, hur svårt kan det vara att sudda ut det ur medvetandet!”

“Välkomna till Psykologiska Institutionen, Haraldsgatan 1, kl 10 i morgon, så får ni träffa er själva!”

Anders och Mikael har haft utställningen och uppläsningar på ett antal platser, främst i södra Sverige. Att den nu hamnade i Eskilstuna beror på att Mikael en gång i tiden gick på Fröslundaskolan i Eskilstuna tillsammans med Eskilstunafotografen och musikern Tom Holmlund, som är medlem i konstföreningen Form & Färg.

De tog kontakt, som alltså resulterade i den här utställningen och föreställningen på Form & Färg där Tom Holmlund nu visar ett antal av sina fotografiska bilder. Bilder som ofta har en speciell ton genom olika tonings- och framkallningstekniker.

På 1980-talet medverkade Tom Holmlund i punkbandet Memento Mori (se lästips)

Även Eskilstunakonstnären och poeten Thomas Wahlström medverkar i utställningen med ett antal målningar. För mera info om Thomas Wahlström (se lästips).

Thomas Wahlström framför några av sina målningar.

Som avslutning vill jag också nämna en av Eskilstunas kulturprofiler Rocco Gustafsson, som för övrigt är porträttlik Karl-Bertil Jonsson i Tage Danielssons “Julsagan om Karl-Bertil Jonsson”, som inledde aftonens vernissage med ett hänförande inledningstal där han jämförde (den konstnärliga) människan med en lök, som består av flera lager. Eftersom ordet kultur betyder odling – handlar det alltså om att odla den kulturella löken/människan inom oss.

Det gäller att odla sin lök med omsorg. Det vete f-n hur Rocco fick ihop den här jämförelsen med löken. Men han fixade det på något märkligt och roligt vis – så att tårarna rann av glädje, som de ju gör när man skalar lök.

Rolf Waltersson

Lästips:

Utställning och musik på Form & Färg i Eskilstuna – eFOLKET 3 februari 2024 (Mikael Ström skriver och presenterar bandet Aggressive Soccer Moms)

Psykologer som målar och skriver poesi – “I konsten är vi mer fria” – Borås Tidning 4 maj 2023

Konstutställning i Eskilstuna – eFOLKET 13 december 2018 (Om en utställning med Thomas Wahlström)

Thomas Wahlström – Konstochfolk

Med Denna Verkliga Kniv …  Memento Mori. Måndag 22 oktober 2018. (här kan ni även gå in och lyssna på Memento Mori)

You May Also Like