FOTO: Rolf Waltersson.

Finländska konstnärer ställer ut på Form och Färg, Bruksgatan 6, Eskilstuna

Åtta finländska konstnärer från Eskilstunas vänortsstad Jyväskylä i Finland visar upp sin konst på Form&Färg, som ligger vid Bruksgatan invid entrén till Rademachersmedjorna.

Utställningen har som tema “Firandet av de levande”.

De åtta konstnärerna presenterar sig i en broschyr där jag här kortat ner deras presentationer, och visar ett avfotograferat verk av respektive konstnär.

Outi Markkanen

Outi Markkanen. Hemska kakan. Plastflaskor, polyuretanskum, färg. Bilden symboliserar nedskräpningen av plast i naturen och i haven. Foto: RW.

Glädjen i att leta och finna, hitta på, bygga, klippa och limma, göra arbetet till en bra upplevelse. Processer där jag använder en mängd olika industriella, återvunna och naturliga material.

*****

Maisa Kivi

Maisa Kivi. Furstinnan. Akryl på duk. Foto RW.

Född 1941 i Ylivieska och bor för närvarande i Saarijärvi. 1979 startade den aktiva utövandet av konsten och utställningsverksamheten vid sidan av en lärares arbete.

*****

Kristiina Lempiäinen-Trzaska

Kristiina Lempiänen-Trzaska. Horisont – doften av sommar. Foto: RW.

Jag undersöker saker som har lämnat spår. Min konst bygger på minnen och upplevelser. Jag registrerar slumpmässiga observationer och känslor av förändring.

*****

Johanna Mäkitalo

Johanna Mäkitalo. Väsen. Olja på duk. Foto: RW.

Jag är intresserad av landskap, växter, insekter och natur. Jag förenar mig med landskapsmåleriets tradition, med måleriets kedja. Jag bor vid mina bilder. Världen i mina målningar är vackra, men ofta finns där någonting hotande som sprider sig…

*****

Johanna Pisto

Johanna Pisto. Alhambra 2020. Perforering på kartong, uv-print. Foto: RW.

Mina verk är mestadels framförda mixed media verk. Fantasifulla visioner av vår livsmiljö och ibland reflektioner av konsthistorien…. Mest spännande är det överraskande resultatet som händer under tillverkningsprocessen…

*****

Minja Revonkorpi

Minja Revonkorpi. Undermedvetet. Akryl på duk. Foto: RW.

(f. 1975) Bildkonstnär, konstpedagog, grafisk formgivare och konstlärare… Min konst är född från observationer och händelser i vardagen. Även detaljer som verkar mycket obetydliga kan hamna som en idé eller material för ett verk…

*****

Maarit Siltamäki

Maarit Siltamäki. Vid tidpunkten för äppelblomningen. Akrylmålning på duk. Foto RW.

Med morgonkaffet kan du känna fåglarnas rörelser på din hud. Under den rosa himlen i min trädgård känner jag mig. Jag känner växterna nära mig. Naturlig. Skogens rop … I mina målningar fångar jag de små ögonblicken i vardagen…

*****

Ilona Rytkönen

Ilona Rytkönen. Austronauten sover. Pastell. Foto RW

I flera av Rytkönens målningar bär en person en stor del av verkets idé. Att observera människokroppen och ansiktsuttryck har blivit en ständig inspirationskälla. Med en mystisk eller symbolisk ton har hon försökt skapa en overklighet i verket…

Jyväskyläs Konstnärsförening, bildad 1945, en organisation som verkat i Jyväskylä och Mellersta Finland för yrkesmässiga konstnärer…

Konstnärsföreningen strävar efter att främja bildkonst i området och förbättra konstnärers professionella och sociala position genom sin verksamhet. Föreningen organiserar utställningar och evenemang, upprätthåller galleri- och konstutlåningsverksamhet samt håller kontakt med kultursektorns organisationer och anställda…”.

(Utdrag ur den presentation av Jyväskyläs Konstnärsförening som finns att läsa i samband med utställningen på Form&Färg)

Utställningen pågår 1 augusti – 14 augusti. Vardagar klockan 12-18. helger klockan 11-15.

Nu på fredag 5 augusti är alla åtta konstnärer på plats vid Form&Färg. Klockan 12 blir det underhållning på gården.

Rolf Waltersson

Lästips:

Bild från hängningen av verken. Foto: RW.

You May Also Like