Alla foton i inpasset: Rolf Waltersson.

Flyktingbarn från Ukraina inspireras att måla med hjälp av konstnärerna Stanislaw Lux och Telma Castro

På ett flyktingboende i Strängnäs bor för tillfället cirka 160 flyktingar från Ukraina, varav många är barn.

För att göra tillvaron lite lättare för barnen har de båda konstnärerna Stanislaw Lux från Eskilstuna och Telma Castro från Stallarholmen (som ligger inom Strängnäs kommun) startat ett projekt som går ut på att de en dag i veckan under en period hjälper barnen att teckna och måla.

De har med sig det material som behövs. Papper av olika slag, färger, penslar med mera. Det här är ett projekt som drivs i samarbete med Studiefrämjandet.

Varje gång har de ett tema som ska inspirera barnens fantasi. Temat för dagen, då jag var där, var Pablo Picasso. Telma berättade om Picasso och visade exempel på hans målningar. Därefter var det meningen att barnen skulle fantisera fritt utifrån vad de sett av Picassos fantasifulla målningar.

Först ska barnen rita en skiss på ett vanligt enkelt papper. Därefter ska de göra om bilden på riktigt målarpapper som är avsett för akvarellfärger.

“Baktanken”, som Stanislaw berättade, är att skissen är den första spontana bildidén barnen får. När barnen sedan överför bilden på skissen till målarpapper försvinner eller ändras ofta många av de första spontana detaljerna.

Eftersom både Stanislaw och Telma anväder barnteckningar som utgångsidéer i sina egna konstverk, ville de ta tillvara de idéer som först dyker upp hos barnen. Barn har en kreativitet och en förmåga att tänka “utanför boxen”. En förmåga som oftast avtar med åldern.

Telma har gett denna barnsliga och ofördärvade förmåga namnet “Parvulism”.

Se inlägg i eFOLKET, 9 september 2021: Parvulism – Att tänka utanför boxen och släppa loss den barnsliga kreativiteten inom oss.

Åter till dagens målande. Tanken var som sagt att temat för dagen skulle vara Pablo Picasso. Men det blev inte så. Jag sabbade hela upplägget därför att jag hade med mig 6-7 stora mjukisdjur. Nallar, en hund och en slags lealös sprattelfigur med långa ben. I stället för att ligga hemma hos mig och samla damm, ville jag ge mjukisdjuren till flyktingbarnen.

Något som verkligen uppskattades. De började genast leka med nallarna. Sedan sprang många av barnen iväg och kom tillbaka med sina egna gosedjur som de började måla av.

Dagens målartema blev alltså gosedjur. Picasso får bli en annan gång. Jag får ta på mig skulden för detta kaos.

Jag gick omkring med två kameror. En hängde på magen, den andra över axeln.

En liten tjej kom fram till mig och visade sin teckning. Det var mig hon ritat av med mina båda kameror, varav den ena hängde över min runda mage, okammat hår och ett brett leende.

Stanislaw och Telma hade i förväg talat om för personalen och föräldrarna att en “fotograf från tidningen” skulle komma. Det var inga problem med det. Tvärtom. Alla barnen ville bli fotograferade där de stolt visar upp sin teckning

Barnens ålder var från kanske 3-4 år upp till kanske 10-12 år.

En spontan reflektion från min sida var att alla barnen verkade mycket öppna och glada. Men under den glada ytan finns naturligtvis minnen av mörka händelser från det krig de flytt från. Att få rita och måla blev en möjlighet att glömma det dystra, i alla fall för en kort stund.

Flera av barnen kom fram och ville krama mig och “high-fiva” eller vad det heter.

Det var också sagt och överenskommet att barnen inte skull ombes att rita om kriget och flykten från Ukraina.

Telma och Stanislaw berättade att de plockat undan ett antal teckningar och målningar och att de sedan ska vara underlag för något kommande konstprojekt.

Jag har ju tidigare skrivit och visat bilder från Årbytunneln i Eskilstuna där barnteckningar varit underlag och inspirationskälla till de stora bildreliefer som nu pryder den tidigare så trista tunneln

Lästips:

PS. Pablo Picassos fullständiga namn:

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remidos Cipriano de la Santisima Trinidad Màrtir Patricio Ruiz y Picasso.

Bara namnet är något som verkligen är utanför boxen!

“Det tog mig fyra år att måla som Raphael, men en livstid att måla som ett barn” – Pablo Picasso. FOTO: Franz P. Sauerteig, Pixabay.

Rolf Waltersson

You May Also Like