Morgon dag 1: Processen att måla porträtt av Fredrik Ström, den förste huvudredaktören för FOLKET 1906-08

Jag använder en ratad duk, och istället för att måla över den med en grundfärg, t ex vitt, så behåller jag kluddret som det är. Att starta på en helt vit duk kan ta emot. Ytan är ganska knöglig här men inte så att det stör. Ju ivrigare jag blir, brukar det bli mycket färg pålagd och ytan blir mer och mer knöglig, men nu tänker jag försöka vara mer konstruktiv i början.

Skissen är väldigt schematisk – jag brukar få flytta t ex huvud, hand uppåt nedåt, proportionerna blir tydligt fel när jag kanske kommit en bit på väg därför att ivern dragit iväg med mig till spännande färgval och tappar under tiden blicken för måtten mellan olika delar.

Text & bilder: Tommy “Bimman” Andersson

You May Also Like