#metoo skakar om toppskiktet i amerikansk politik

Den amerikanske senatorn Al Franken avgick i dag, efter anklagelser om sexuella trakasserier. Franken är ytterligare en av många manliga kändisar och makthavare som fått kliva ner från parnassen och dra sig tillbaka in i skuggorna efter att #metoo-kampanjen drog igång.

Trycket mot Franken började i hans hemstat Minnesota, för att sedan sprida sig till Frankens egen arbetsplats, USA:s senat. I veckan samlades hälften av demokraterna i senaten bakom avgångskravet mot Franken, vilket i dag resulterat i hans avgång.

Nu kommer en ersättare till Franken att utses av Minnesotas guvernör, Mark Dayton. Franken omvaldes till senator hösten2014 och hade mandat fram till 2020.  Hans plats kommer att fyllas vid mellanårsvalet nästa höst.

Vissa anklagade sexförbrytare verkar dock vara immuna mot #metoo-kampanjens omvälvande biverkningar. Roy Moore, republikanernas kandidat inför senatorsvalet i Alabama nästa vecka, är anklagad för pedofili. Det är inget som fått Moore att lämna den politiska scenen, utan han har istället endast lämnat den mediala scenen, och låter sig numera bara intervjuas av Breitbart och andra högerextrema sajter. Det republikanska etablissemanget drog till en början tillbaka sitt stöd från den pedofilianklagade, men har nu när den demokratiska motståndaren börjat knappa in, återigen skyfflat in pengar i Moores kampanj.

En annan republikan och sextrakasseri anklagad som nog troligen bara pyst och frustat åt #metoorevolutionen, är Donald Trump. Men det har varit en hörnsten i byggandet av Trumps varumärke, att fnysa bort det som andra människor drar upp ögonbrynen åt.

You May Also Like