Foto: Hong Kong/Pixabay.

USA lägger mer än hela Sveriges BNP på sin krigsmakt

I veckan fick Joe Biden igenom sin federala budget för år 2023. Det var den, snart republikanskt styrda, kongressen som skickade igenom budgeten. Det gäller att passa på medan det fortfarande går.

Budgetpaketet består av inte mindre än 1700 miljarder dollar. Ja, ni läste rätt. Dollar.

För er som är okontanta med siffror kan jag berätta att 1700 miljarder dollar är det samma som 1,7 biljoner, mätt i amerikansk valuta. I svensk valuta talar vi om ca 17 biljoner kronor. I jämförelse är hela Sveriges BNP under ett år på omkring 6,2 biljoner. USA:s BNP på ett år ligger på 230 biljoner svenska kronor.

Astronomiska siffror, som är svåra att greppa. Men ögonbrynen slutar inte höjas där. Halva den amerikanska budgeten kommer nämligen att läggas på militären. 850 miljarder dollar väljer Bidens administration att lägga på den krigsmakt som sedan Trumps dagar accelererat i tillväxt. Så mycket för det ”progressiva” presidentbytet.

850 miljarder dollar=8500 miljarder kronor, eller också; 8,5 biljoner kronor. Sveriges BNP är på 6,2 biljoner. Det är siffror ni gärna får begrunda vid middagsbordet ikväll.

Linus Bouvin

You May Also Like