Vänsterpartister deltog i fredagens manifestation, arrangerad av Palestinakommittén i Eskilstuna. Foto: Linnea Lindbom.

Manifestation för Palestina i Eskilstuna

I fredags (1/12)  anordnade Palestinakommittén i Eskilstuna ännu en manifestation på Fristadstorget, mot Israels terrorbombningar i Gaza-området och våldsamma angrepp mot palestinierna på Västbanken. Redan nu är ytterligare två fredagsmanifestationer inplanerade.

De som höll i arrangemanget var Palestinakommitténs Wassim Al Hajali och Jehad El Odeh.

Palestinakommitténs Wassim Al Hajali (till vänster) och Jehad El Odeh.

Vänsterpartiet Eskilstunas ordförande Adam Määttä höll ett brandtal, och var den enda av politikerna i Eskilstuna som deltog i manifestationen.

Genomgående uppehöll sig talarna vid den svenska regeringens stöd till Israel.  De kunde konstatera att varken riksdagen eller statsministern fördömer kriget. Ett krig där Israel begår folkmord på palestinierna framför våra ögon.

Malcom X blev citerad under ett tal. Citatet löd: “Om du inte är försiktig, kommer tidningarna att få dig att hata dem som är förtryckta – och få dig att älska dem som förtrycker” (fritt översatt från engelska).

Talarna underströk att dominerande mediers och många politikers accepterande och ursäktande av de israeliska krigsbrotten är upprörande. Detta är inte ett krig som kommer utplåna terrorism, det är ett totalt och terroristiskt krig mot det palestinska folket.

Den israeliska regeringen har en genomtänkt taktik som går ut på att tysta människor i världen. Den israeliska krigsmaktens handlande  får inte ifrågasättas. Den som ifrågasätter stämplas som antisemit.

Vapenvilan är nu bruten av Israel, och terrormaskinen mal åter på med oförminskad styrka. Målet tycks nu vara att driva människorna allt längre söderut. Ledamöter i den israeliska regeringen har offentligt luftat idén om att driva befolkningen ut ur Gaza. Aktionens folkmordskaraktär framträder allt tydligare.

Linnea Lindbom

You May Also Like