Foto: Hosny Salah / Pixabay. Fotot är taget i samband med en tidigare israelisk terrorattack i Gaza-området.

Gaza: Israelisk massaker på flyktingar i “säker zon”

FN-organet WHO uppger att den redan extremt hårt drabbade sjukvården i södra Gaza nu närmar sig total kollaps, efter gårdagens israeliska attack i al-Mawasi. Området al-Mawasi har av Israels regering benämnts som en “säker zon”, dit flyktingar från det hårt angripna Rafah har uppmanats att ta sig.

Vid gårdagens attack i “den säkra zonen” dödades 25 palestinier och 50 skadades, enligt uppgifter från hälsoministeriet i Gaza.

I Rafah beräknas nu endast 100000 av invånarna finnas kvar. Dessa finns i stadens västra delar. Till Rafah uppmanade Israel tidigare  flyktingar från de angripna norra och centrala delarna av Gaza-området att bege sig. Vilket resulterade i att över en miljon, hälften av hela Gaza-områdets befolkning, i panik flydde dit.

Nu har flyktingar i panik flytt från Rafah till bland annat al-Mawasi, strax nordväst om Rafah, som av Israel har angetts som ett område där de flyende kan undkomma bombningarna och markangreppet mot Rafah .

Angreppet i al-Mawasi skedde genom två attacker i tät följd. Det var, enligt nyhetsbyrån AP, ett tältläger helt nära Internationella Röda Korsets anläggning som attackerades.

Mona Ashour, vars man dödades vid attacken, berättade för AP att hon först hörde en “ljudbomb” detonera nära Röda Korsets tält.

– Min man begav sig ut, och sedan kom den andra detonationen, uppgav hon då hon intervjuades på Nasser Hospital i närliggande Khan Younis.

Hasan al-Najjar förlorade sina söner.

– Mina två söner begav sig ut för att hjälpa kvinnor barn som de hörde skrika, och dödades då av den andra projektilen, berättade han för AP.

Det var inte bara i al-Mawasi som palestinska dödsoffer skördades under gårdagens israeliska attacker. Det totala antalet beräknas till 45.

Sedan Israel inledde angreppen mot den palestinska befolkningen i Gaza har nu fler än 37800 palestinier dödats. Till dessa kommer omkring 500 dödade på Västbanken.

Samtidigt tilltar nu risken för en massomfattande ren svältkatastrof. Livsmedelsförsörjningen är fortfarande strypt, och FN-organ varnar för att redan under juli månad antalet döda på grund av svält kan stiga till hundratusentals.

För några dagar sedan beskrev FN:s speciella rapportör Francesca Albanese den israeliska armén som “omoralisk” och som “en av de mest kriminella arméerna i världen”.

Läs också:

Israel war on Gaza live: At least 45 killed in latest Israeli bombings – Al Jazeera, 22 juni 2024.

Israel pounds Gaza, killing dozens, as fighting rages – Reuters, 22 juni 2024

You May Also Like