"Detta övergrepp mot ett helt folk måste få ett slut!"

Solidaritet med Palestina: Kuba upprepar sitt krav om omedelbart slut på Israels folkmord i Gaza

Siempre con Cuba 240110
Cuba exige cese inmediato de genocidio israelí en Gaza
Översättning: Zoltan Tiroler

Artikeln har varit publicerad också på Svensk-Kubanska Föreningens Hemsida.

Kuba vidhåller sin ståndpunkt till förmån för fred i Mellanöstern och förkastandet av Förenta staternas ständiga delaktighet i det folkmord som Israel idag begår mot den palestinska befolkningen i Gazaremsan.

President Miguel Díaz-Canel understryker att det är angeläget att det internationella samfundet påskyndar sina ansträngningar för att stoppa den sionistiska regeringens massaker på palestinierna.

På det sociala nätverket X rapporterade presidenten att Kuba i en debatt i Förenta nationernas generalförsamling fördömde Förenta staternas upprepade användning av vetot i säkerhetsrådet för att förhindra ett slut på den urskillningslösa slakten.

Utrikesminister Bruno Rodríguez publicerade också på det sociala nätverket Kubas fördömande av USA:s missbruk av sitt veto mot de resolutioner som lagts fram för att uppnå en omedelbar vapenvila och leverans av humanitär hjälp till Gaza.

Förste vice utrikesministern, Gerardo Peñalver, förkastade Washingtons stöd till sin främsta allierade i Mellanöstern vid FN:s generalförsamling i tisdags, och ansåg att en vapenvila för att stoppa det israeliska folkmordet har högsta prioritet.

Ingenting rättfärdigar den kollektiva bestraffning som det palestinska folket utsätts för idag, i flagrant strid med internationell humanitär rätt, sade Kubas permanente representant vid FN. Han påpekade att USA med sitt missbruk av den odemokratiska vetorätten hindrar säkerhetsrådets beslutsfattande, samtidigt som man beväpnar och förser den krigsmaskin som massakrerar det palestinska folket med förnödenheter.

I sitt tal påminde Peñalver om det brådskande behovet av en heltäckande, rättvis och varaktig lösning på konflikten, grundad på skapandet av två stater. Han bekräftade också sitt lands vilja att bidra till legitima internationella ansträngningar för att få ett slut på den nuvarande situationen i Mellanöstern.

Den israeliska aggressionen, som inleddes den 7 oktober, har hittills lett till att omkring 23 000 palestinier har dödats, att 85 procent av befolkningen har fördrivits och till en allvarlig humanitär kris, medan det internationella samfundet står inför allvarliga hinder när det gäller att tillhandahålla humanitärt bistånd.

Siempre con Cuba 240110 (ZT)

Cuba exige cese inmediato de genocidio israelí en Gaza

You May Also Like