Den israeliska kolonialmaktens ockupationssoldar i aktion vid en så kallad checkpoint på Västbanken. Förtrycket är inte “judiskt” utan kolonialistiskt, understryker Wassim Al Hajali. FOTO: Wikimediaimages / Pixabay..

Falska rop om antisemitism

eFOLKET publicerar här ett tal som Wassim Al Hajali höll vid fredagens manifestation på Fristadstorget. Wassim Hajali talade för Palestinakommittén i Eskilstuna. I sitt tal vände han sig mot den giftigt beräknande, oärliga och upprörande metoden att stämpla varje kritik mot staten Israel som grundad i “antisemitism”, det vill säga “judehat”.

*******

Ett av de mest effektiva sätten för att tysta ner kritik mot Israel är att anklaga oss som fördömer kolonialistisk sionism och folkmord för antisemitism.

Många är dem som ropat “antisemitism” på oskäliga grunder, och utifrån medvetna fultolkningar, menar att vi sätter likhetstecken mellan Israel regering och svenska judar.

Direkt eller indirekt riktas dessa anklagelser mot oss svenska muslimer. Bland upprörande många andra av Jimmie Åkesson.

Sanningen är att de enda jag faktiskt sett göra detta, som likställer judendomen med staten Israel, är svenska judar själva. Flera svenska judar sätter ett likhetstecken mellan Israel regering och sig själva genom att exempelvis öppet i sina sociala medier samla in pengar till material som Israelisk militär ska använda i “kriget”. Svenska judar som skriver “Israels sak är vår sak” mm. Dessa två exempel kommer från två högt uppsatta judar som har många följare och supportrar inom svensk offentlighet och akademi. På riktigt inflytelserika, ingen konspiration.

Judar som kritiserar staten Israel blir angripna av andra judar, som kallar kritikerna för ”självhatande judar”.

Muslimerna? Tvärtemot anklagelserna har svenska muslimer idogt tjatat om just motsatsen: att Israel-kritik inte har något med judar överlag att göra. Rena rama rundgången i svenska moskéer som blir tröttsam på grund av ekot av införlivat förtryck.

Såvida inte judarna gör Israels sak till sin, för i så fall får de samma kritik. Inte för att de är judar utan för att de stöttar folkmord. På samma vis som icke-judar får kritik när de stöttar folkmord.

De judar och icke-judar som sätter detta likhetstecken mellan judendomen och den koloniala terrorstaten ser i själva verket till att urvattna antisemitism-begreppet, och för all framtid förstör de dess verkan.

Jag skulle även hävda att de förstärker antisemitismen, just på grund av att den kopplas samman med Israel. Något som är kortsiktigt och som många judar inte alls står bakom och som vi varnade för att organisationen IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) banade väg för. “Vargen kommer …”

Wassim Al Hajali,
2023-12-01

Läs också:

Manifestation för Palestina i Eskilstuna