Torget i Fröslunda Centrum.

Folkfest i Fröslunda och Årby

Det blev folkfest i Fröslunda under tisdagen och i Årby på onsdagen. Den kommunala verksamheten bjöd in till öppet hus i deras nyligen renoverade lokaler och utanför mötesplatserna i Fröslunda och Årby.

Detta arrangemang skulle varit en invigning för det projekt som startade i januari 2020, men på grund av pandemin så fick kommunen ställa om och hade istället under tisdagen öppet hus på Fröslunda mötesplats och på mötesplatsen i Årby, dagen efter.

Ska minska utanförskap

I samverkan mellan olika förvaltningar inom kommunen har de skapat ett projekt som ska minska utanförskap i stadsdelarna. Åsa Emilsson, projektledare berättade att de vill öka tryggheten, skapa fler arbetsmöjligheter och på så sätt ge mer livskvalitet för de boende i stadsdelarna.

Fröslunda torg var fullt av folk när kommunen hade ordnat med olika aktiviteter. Barnen sprang runt, hoppade hoppborg, ritade och fick ballonger.

Likt Årby så har Fröslundas mötesplats fått sina lokaler renoverade, där förutom att dom fått nya bibliotek har även verksamheten utvidgats med bland annat jobbcentrum, öppen förskola, bvc, familjevägledare och vägvalet, en avhopparverksamhet som vänder sig till unga som vill ha hjälp att bryta en kriminell livsstil.

Kulturskolan är även en del av projektet och i Fröslunda så engagerades barnen och det blev allsång när barnen klev upp på scenen, sjöng tillsammans och fick trummor att spela på.

Kraftigt försenad invigning

I Årby invigde Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) med ett invigningstal om att samhället inte funnits där för Årby på sistone och fortsatte med bandklippning av ett band som legat och väntat i två år på invigningen av mötesplatsen.

Samtidigt som det blev kö till tårtan inne på mötesplatsen i Årby så hölls det ett författarsamtal med Eskilstunaförfattaren Kristina Emanuelsson som är född och uppvuxen i Årby. Hon pratade om sitt författarskap till sina tre böcker, och berättade lite om handlingen i sin senaste spänningsroman Blodsprängd.

Med dans, korv, tårta och barnglädje blev båda mötesplatsernas öppet hus en folkfest, en bra satsning att höja upp de boendes liv inte bara med de vardagliga, utan också få fira och vara en del i förändringen i sitt eget område.

Linnéa Lindbom

Bilder Linnéa Lindbom och Tommy Fredriksson.

You May Also Like