“Conga" 2024 i Havanna. Till stöd för Palestina och mot homo- och transfobi. Foto: Cenesex

Kuba: De pågående manifestationerna mot homofobi uttrycker kraftfullt stöd för Palestina

Cubadebate 240512
Conga contra la Homofobia y la Transfobia en Cuba defiende paz en Palestina
Översättning: Zoltan Tiroler

Den kubanska Congan mot homofobi och transfobi tog sitt budskap om “Kärlek är lag” till centrala avenyer i huvudstadens stadsdel El Vedado på lördagen, tillsammans med uttalanden för ett fritt Palestina och mot Israels folkmord. [“Conga” kan närmast liknas vid ett karnevalståg].

Representanter för kubansk HBTQI-aktivism och vänner från andra länder gick med i paraden som krävde “Alla rättigheter för alla människor”, organiserad av Nationella Centret för Sexualundervisning (Cenesex) som en del av de kubanska dagarna mot homofobi och transfobi, från 3 till 18 maj.

Kuba uppmuntrar ett effektivt utövande av HBTQI-personers sexuella rättigheter och kombinationen av akademiska, kulturella, sexualupplysande och samhällsengagerade aktiviteter som främjar detta syfte under dessa dagar.

Direktören för Cenesex, Mariela Castro Espín, betonade nyligen i uttalanden till det kubanska tv-programmet Mesa Redonda behovet av att fortsätta att synliggöra de former av våld som transpersoner och deras familjer lever under.

Hon underströk Cenesex avsikt att främja verktyg mot olika former av diskriminering och under förutsättningen att kärlek är lag, vilket bekräftas i Magna Carta och den kubanska familjelagen.

I detta avseende påpekade hon att det är angeläget att öka kommunikationsinsatserna från landets institutioner för att uppnå högre nivåer av förståelse för familjer och samhälle, lärande och acceptans av individualiteter i förhållande till könsidentitet och sexuella preferenser.

Hon underströk också att det inom HBTQI-gruppen finns en revolutionär aktivism till försvar för folkliga frågor, mitt i det aktiva homofobiska mediakorståg som uppmuntrar till avståndstagande och diskriminering av personer med homo- och transsexuella preferenser.

Det var 17:e gången som en Conga mot homo- och transfobi hölls i Havanna.

Cubadebate 240512 (ZT)

Conga contra la Homofobia y la Transfobia en Cuba defiende paz en Palestina

Läs också:

17:e gången: Dagar mot homo- och transfobi i Kuba – eFOLKET, 13 maj 2024

You May Also Like