Foto: Hans Harbig/ Pixabay.

Lite “skvaller” om Erdoğans nya regering – Men också lite allvar om läget i Turkiet

Turkiets despot Erdoğan har utsett ministrarna till sin nya regering. En regering som består av totalt 19 poster.

Av dessa är 18 män och bara en enda kvinna, så man kan säga att det är en ”manstark” regering.

Med tanke på den kvinnosyn som Erdoğan tycks ha, är det posten som “Family and Social Services Minister”, vilket kan översättas med ungefär ”familje- och hälsovårdsminister” som klippt och skuren för en kvinna.

En annan lite pikant “detalj” är att den nyutnämnde utrikesministern Hakan Fidan tidigare var chef för Turkiets underrättelsetjänst MIT. Enligt Turkietexperten Paul Levin:

Det är anmärkningsvärt att Hakan Fidan blir ny turkisk utrikesminister eftersom han tidigare varit chef för Turkiets underrättelsetjänst, som kopplats till flera mord i utlandet.

Kan läggas till att MIT och terrororganisationen IS samarbetar i sin gemensamma kamp mot kurderna.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström skickade en Tweet till Hakan Fidan efter dennes utnämning:

Many congratulations till Hakan Fidan for beeing appointed new Foreign Minister of Turkey. Lookin forward to good cooperation between Sweden and Turkey

Även Carl Bildt, som var regeringens “inofficielle” sändebud vid den “imponerande” installationen av Erdoğan som president har skickat en Tweet:

After the impressive Erdoğan-inauguration ceremony today a new cabinet was unveiled. I had the opportunity to congratulate Mehmet Simsek and Hakan Fidan to their new very important positions – we know each other from before.

Den automatiska översättningen till svenska:

Efter den imponerande Erdoğan-invigningsceremonin idag avtäcktes ett nytt skåp. Jag fick möjlighet att gratulera Mehmet Simsek och Hakan Fidan till deras nya mycket viktiga positioner – vi känner varandra sedan tidigare.

Carl Bildt är också nära vän med Murat Karakaya, som varit Erdoğans kommunikationschef och som bland annat hade som arbetsuppgift “att upprätta listor på journalister som skulle portas från Erdoğans presskonferenser”, enligt vad Åsa Linderborg skriver i Aftonbladet.

På tal om journalister. Carl Bildt delar Erdoğans påstående att det inte finns några fängslade journalister i Turkiet. Det är bara terrorister som fängslas, och om några av dessa ”råkar” vara journalister är det en ren tillfällighet.

Ja, så kan man vrida och vinkla det om man inte kan ta till sig att Turkiet har “världsrekord” i fängslade journalister.

Enligt Reportrar utan gränser ligger Turkiet i “bottenträsket” när det gäller pressfrihet. Turkiet ligger på 149:e plats av 180.

Sex år efter kuppförsöket, (Gülenrörelsen 2016. min anmärkning) då Turkiet blev ett av världens största fängelser för journalister, återgick landet till ovanan att massarrestera representanter från media. Detta är ett resultat av ökad politisk inblandning i ett auktoritärt rättssystem som motarbetar så väl kurdiska media som kurdiska frågor i media. Att fängsla journalister i dagar, ja månader, utan rättslig prövning är oacceptabelt”, säger Erol Önderoglu, RSF:s representant i Turkiet. (se lästips)

PS. Som jämförelse kan nämnas att Sverige ligger på 4:e plats när det gäller pressfrihet, jämfört med Turkiets 149:e plats. Så det blir lite tragikomiskt när Erdoğan ska “läxa upp” Sverige.

Kan dock noteras att Sverige halkat ner från 3:e till 4:e plats beroende på den nya lagen om utlandsspioneri som regeringen infört och som försvårar för medier samt att säkerheten för journalister har minskat.

På jumboplats, 180, ligger Nordkorea på RSF:s rankinglista.

Lästips:

Turkiet: 25 journalister fängslade inom ett halvår – Reportrar utan gränser 2022-12-21.

Reportrar utan gränser. Wikipedia

Rolf Waltersson

You May Also Like