Claudia Sheinbaum, nyvald till posten som Mexikos president. Foto: Mexikos regering

Viktig vänsterseger i Mexiko

Telesur 240603 med flera källor – Claudia Sheinbaum celebra histórica victoria en las elecciones presidenciales mexicanas – Översättning: Zoltan Tiroler – Artikeln har också varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Det styrande Morenapartiets kandidat, Claudia Sheinbaum, vann med bred marginal presidentvalet i Mexiko.

Det betyder ytterligare sex år med styre från den framgångsrika vänsteralliansen Sigamos haciendo historia (“Vi fortsätter att skapa historia”). Det efter att nuvarande Andrés Manuel López Obrador (AMLO) avslutar sina sex år som president. En period som kännetecknats av minskad fattigdom och sociala satsningar. Men också ett eskalerande antal mord och våld från knarkkartellerna. Enbart i valkampanjen har närmare 30 kandidater till olika poster mördats. Vapnen som används av de kriminella smugglas in från USA. [som därmed kan sägas sponsra terrorism].

AMLO har under sin ämbetstid blottlagt USAs manövrer för att störta honom. Han har varit en stenhård kritiker av USA:s blockad mot Kuba. Mer om vad han uträttat: (Vänsterregeringen i Mexiko har lyft miljontals ur fattigdom)

Efter att det nationella valinstitutet (INE) bekräftat att det officiella resultatet av valet i söndags oåterkalleligen var till hennes fördel, höll Sheinbaum ett tal för att fira sin seger. Claudia Sheinbaum lovade att fortsätta att göra Mexiko till ett rättvisare, mer demokratiskt och friare land. Hon tackade under måndagens första minuter de miljontals mexikaner som röstat på henne för att bli den första kvinnliga presidenten i Mexiko under landets mer än 200-åriga republikanska historia.

Hon hade nominerats av den nationella förnyelserörelsen (Morena), arbetarpartiet och de gröna. Hennes två motståndare i valet erkände hennes triumf. Sheinbaum är miljöexpert och har varit borgmästare i mångmiljonstaden Ciudad de México. Hon efterträder nu sin populäre föregångare AMLO.

– En varm och kärleksfull omfamning. Mexikos namn har än en gång placerats på de högsta platserna. Det är en källa till stolthet att vara mexikan, kommenterade avgående presidenten Andrés Manuel López Obrador AMLO.

– Vänner, vänner, mexikaner, jag erkänner att jag är mycket glad, stolt över att vara president för ett exemplariskt folk, Mexikos folk, tillade han.

Andrés Manuel López Obrador (AMLO), Mexikos avgående president. Foto: Prensa Latina.

Han gratulerade det mexikanska folket till söndagens val och firade segern för det styrande partiets kandidat Claudia Sheinbaum, som överlägset vann presidentvalet, med fler än dubbelt så många röster som närmaste medtävlare.

López Obrador betonade att söndagens val visade att Mexiko har ett ”politiskt mycket medvetet folk, med en demokratisk kallelse, där demokrati förstås som folkets makt, för folket och med folket. Demokrati med en social dimension.”

Efter att resultatet av rösträkningen i presidentvalet tillkännagivits gratulerade presidenten alla kandidater i tävlingen.

– Jag gratulerar alla deltagande kandidater, Movimiento Ciudadanos kandidat, PAN:s kandidat, PRI:s kandidat, PRD:s kandidat och naturligtvis, med all min tillgivenhet och respekt, gratulerar jag Claudia Sheinbaum, som vann detta val med bred marginal. Idag är en ärofylld dag eftersom Mexikos folk fritt och demokratiskt beslutat att Claudia Sheinbaum ska bli den första kvinnliga presidenten under vår republiks 200 år av självständigt liv. Grattis till alla oss som har glädjen att leva i dessa fantastiska tider av stolthet och omvandling.

Telesur 240603 med flera källor (ZT)

You May Also Like