En US-amerikansk Rockwell B-1 Lancer säpper klusterbomber

Hans Norebrink: Nej till klusterbomber i Ukraina!

Insändarskribenten Hans Norebrink menar att Ukrainas regering bör “om de finner det lämpligt” ta initiativ till vapenförhandlingar syftande till att Ukraina inte ska använda de US-amerikanska klusterbomberna som man fått sig tillsända. Skribenten tycks mena att förutsättningen för att Ukraina ska kunna avstå från att använda klusterbomber är att Ryssland förbinder sig att inte heller använda klusterbomber.

Klusterbomber blev allmänt ökända då de användes i massiv skala av USA i krigen i Indokina.

Hans Norebrink:

När klusterbomber exploderar slungas massor av mindre spräng-laddningar ut åt alla håll. Vapnet skadar och dödar i ett brett område. Med stor risk att döda civila, samt barn och jordbrukare som kan utlösa oexploderade kluster.

Klusterbomber är ett brutaliserande krigsvapen, bekämpat av freds- och människorättsorganisationer. Och sedan 2008 har 120 länder skrivit på en konvention som förbjuder klustervapen (inklusive Sverige). Dock inte USA, Ukraina och Ryssland.

Enligt flera källor använder Ryssland klusterbomber i Ukraina Och nu eskalerar kriget när USA skickar klusterbomber till Ukraina.

Eftersom en internationell konvention mot klustervapen finns är detta inte bara en rysk-ukrainsk fråga. Världssamfundet bör därför trycka på för att såväl Ryssland som Ukraina skriver på konventionen och tillämpar det humanitära förbudet mot klustervapen.

Ukraina som den moraliska, rättfärdiga, frihetskämpande, offersidan i kriget bör – om de finner det lämpligt – ta initiativ till vapenförhandlingar: För att stoppa den fruktansvärda hotande upptrappning av kriget som först ryska, och nu USA-amerikanska klustervapen-sändningar utgör.

Hans Norebrink

Läs också:

You May Also Like