Bildskapare: kalhh / Pixabay.

Servila svenskar och svassande britter lade in veto när EU ville diskutera USA:s spioneri mot EU-länder

Jag sitter och skriver på en insändare till Eskilstuna-Kuriren som handlar om varför USA spionerar på sina ”vänner”. (kommer att publiceras i eFOLKET)

Det är avslöjandet 2013 att USA, då Obama var president, genom sin spionorganisation NSA avlyssnat 35 världsledare, blanda annat Tysklands Angela Merkel och andra ”vänner”

Och avslöjandet våren 2021 att NSA, via danska fiberkablar, avlyssnar europeiska politiker, tjänstemän och företag. Även svenska politiker och företag har blivit avlyssnade. (se lästipsen eFOLKET)

Det var “visselblåsaren” Edward Snowden som 2013 avslöjade att USA bedriver den här omfattande spioneriverksamheten och telefonavlyssningen mot sina ”vänner”.

Bild från thefederalist-gary.blogspot.com

När jag snokar vidare får jag veta att flera EU-länder 2014 ville ta upp frågan om USA:s spionerande i EU-parlamentet, för att sedan ta upp det i direkta samtal med USA. Jag läser på Wikipedia:

Efter Snowdens avslöjanden var det tänkt att EU och USA skulle diskutera anklagelserna om amerikanskt spioneri mot europeiska institutioner och länder. Men Sverige som enda EU-land tillsammans med Storbritannien blockerade dessa samtal genom att lägga in sitt veto. Representanter för Litauen, som för tillfället var EU:s ordförandeland, kontaktade Sveriges utrikesminister Carl Bildt för att få honom att ändra uppfattning, men utan framgång.”

När jag kollar om Wikipedias uppgifter stämmer hittar jag samma uppgifter i Aftonbladet (se lästips)

Enligt Aftonbladet kan en anledning till att inte vilja ta upp spioneriet med USA vara att “det sammanfaller med planerade samtal om frihandelsavtal mellan EU och USA, och att spiondiskussioner skulle förvärra de redan frostiga relationerna mellan USA och EU” (se lästips Aftonbladet)

Men jag är tveksam till att det skulle vara anledningen till att Sverige och Storbritannien lade in sitt veto. Om det vore så borde väl alla, eller i alla fall många flera, EU-länder “ligga lågt” i spionerifrågan om man tycker att handelsavtal väger tyngre än att bli utsatt för spioneri från “vännen” Nato-landet USA.

SVERIGE FÅR KRITIK AV EU-PARLAMENTET FÖR SITT SPIONERI

Jag får också syn på ett inlägg i Nyhetssajten Europaportalen 9 januari 2014. Alltså året efter Snowdens avslöjande. Rubriken är Svenskt spioneri får kritik i EU-parlamentet.

I artikeln refererar Nyhetssajten Europaportalen bland annat till en intervju med den brittiske journalisten och författaren Duncan Campbell som uppmärksammat Snowdens avslöjande om spionsamarbete mellan USA, Storbritannien och Sverige:

När man lägger samman alla pusselbitar blir det tydligt att Sverige arbetade ihop med USA och Storbritannien i syfte att skapa nya lagar för massövervakning på nätet. Sveriges nya lagar 2008 (FRA-lagen, min anmärkning) sammanfaller med den så kallade Fisa Amendment Act i USA som vi nu vet användes för att öppna hela den amerikanska delen av internet för övervakning. I Storbritannien föreslogs liknande lagar men de stoppades. Övervakningen på internet förekom även dessförinnan men i mindre skala och med lägre kapacitet. Den samlade planen att legalisera underrättelsetjänsternas tillgång till internet genomfördes runt 2008 och flera länder följer sedan efter” (se lästips)

Kan lägga till att när FRA-lagen antogs riksdagen röstade V, S och Mp nej.

Att Sverige och Storbritannien lade in sitt veto, och därmed stoppade att USA:s spioneri mot EU-länder kom upp ”på bordet” i EU-parlamentet, berodde uppenbarligen på Sveriges och Storbritanniens huvudroller i hela den här spionerisörjan. Man hade sina kletiga fingrar i fel syltburk.

Sedan har vi den pikanta lilla detaljen vid det senaste spioneriavslöjandet 2021, att USA då spionerade på sina “vänner” via broderlandet Danmarks fiberkablar.

Jag håller med skådespelaren Ernst Hugo Järegård i sitt berömda ramaskri: Danskjävlar!

Jag är ganska övertygad om att detta bara är toppen på ett isberg. Kommer vi någonsin att få veta sanningen och omfattningen av detta spionerande?

Och frågan hänger fortfarande i luften: Varför spionerar USA på sina “vänner”? Och varför finner sig “vännerna” i denna förnedring?

Som avslutning vill jag nämna att Edward Snowden var en av de fem pristagare som 2014 tilldelades Right Livelihood Award, som ibland kallas “det alternativa nobelpriset”

Rolf Waltersson

Lästips:

Edward Snowden – Wikipedia

Sverige sätter stopp för spionerisamtal i EU – Aftonbladet 2013-07-06

Sverige stoppar spionsamtal – Nyheter (Ekot) Sveriges Radio 6 juli 2013.

Svenskt spioneri får kritik i EU-parlamentet – Nyhetssajten Europaportalen 9 januari 2014

USA spionerar på europeiska toppolitiker – eFOLKET 1 juni 2021

USA spionerar mot Sverige – eFOLKET 17 september 2021

Hur upprörda är de som spelar upprörda när de ännu en gång får veta att USA spionerar på sina vänner? – eFOLKET 3 juni 2021

Peter Hultqvist lägger spionaffären med USA:s underrättelsetjänst NSA bakom sig – eFOLKET 26 september 2021.

Trump ger Snowden rätt, alla är avlyssnade – eFOLKET 6 mars 2017

You May Also Like