Birgitta Dahl representerade något helt annat än vad dagens låtsassocialdemokratiska USA-vasaller står för

Den 26:e november avled den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten och ministern Birgitta Dahl i sitt hem i Uppsala.

Hon var född 1937, i Råda församling i Göteborg, men familjen flyttade till Västerås, där hon växte upp. Föräldrarna var aktiva politiskt i Folkpartiet (nuvarande Liberalerna). Efter studentexamen flyttade hon till Uppsala för universitetsstudier. Ämnena var nordiska språk, historia och statskunskap. … Läs mer “Birgitta Dahl representerade något helt annat än vad dagens låtsassocialdemokratiska USA-vasaller står för”

Read more

Trevlig Första Maj önskar eFOLKET sina läsare!

Idag bjuder Radio eFOLKET på tre stycken förstamajtal från det förgångna.

Först hör vi socialdemokraten och Statsministern Per Albin Hansson i ett förstamajtal från 1933. Talet hölls på Gärdet i Stockholm.

Därefter hör vi ingen mindre än Olof Palme från ett förstamajtal som han höll på Östermalms Idrottsplats i Stockholm 1968. Från samma möte hör vi sedan Melina … Läs mer “Trevlig Första Maj önskar eFOLKET sina läsare!”

Read more

“Normaliseringen” av Sverige efter mordet på Olof Palme

Idag, den 28 februari, är det 37 år sedan Olof Palme, Sveriges statsminister och det socialdemokratiska partiets ordförande, sköts till döds i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan, i centrala Stockholm.

Sverige har sedan 1986 genomgått en genomgripande omvandling.

I den sista intervjun som Olof Palme gav, samma dag som han mördades, slog han fast att privatiseringar och bolagiseringar var inte den … Läs mer ““Normaliseringen” av Sverige efter mordet på Olof Palme”

Read more

Är du ursosse? Rösta på (v)! – manar Hans Norebrink

Är du ryggmärgssosse? Gråsosse? Tacksam för folkhemmet, välfärden, jämlikheten, a-kassan, föräldrabidrag, socialbidrag, allmän värnplikt, den offentliga sektorn, moderna bostäder, du-reformen, den starka staten som reglerar marknaden (“keynesianism” kallat). Gillar du kopplingen till LO, facket, arbetarrörelsen, vanligt folk, arbetarklassen, utrotningen av fattigdomen (som mina föräldrar som barn, och mina mor/farföräldrar som vuxna upplevde och berättade för mig). Samt skola, … Läs mer “Är du ursosse? Rösta på (v)! – manar Hans Norebrink”

Read more

Kari Parman (s) anser att en återgång till klassisk socialdemokratisk politik är ett absolut måste

Är det inte dags att återfinna den svenska solidariteten? Det fanns en tid då Sverige ansågs vara en förebild för social rättvisa och internationell solidaritet. Trots många bevis för motsatsen så vägrar jag tro att majoriteten av oss i Sverige förvandlats till småsinta varelser ledda av okunnighet och småborgerlig girighet med egennyttan som enda ledstjärna?

Men stora delar … Läs mer “Kari Parman (s) anser att en återgång till klassisk socialdemokratisk politik är ett absolut måste”

Read more

Vart går Vänsterpartiet?

Anders Karlsson, som skrivit detta debattinlägg, är medlem i sammanslutningen Socialistisk Politik; en organisation som bland annat ger ut tidningen Internationalen.

Många medlemmar i Socialistisk Politik är också medlemmar i Vänsterpartiet och ska för första gången delta i V:s valkampanj. Men vart är partiet på väg? Det frågar sig Anders Karlsson.

Den 31 oktober 2020 efterträdde Nooshi … Läs mer “Vart går Vänsterpartiet?”

Read more

Håkan Blomqvist: Ska Magdalena Andersson bli en ny Otto Järte?

Författare till detta debattinlägg är samtidshistorikern och socialisten Håkan Blomqvist.

Sverige har som stat stått utanför regelrätta militära allianser i tvåhundra år.
Därmed stod vi utanför 1900- talets två världskrig med 80 miljoner döda, utraderade samhällen, kulturer och hela folk.
Bra eller dåligt?

Därmed kunde svensk utrikespolitik under kalla kriget periodvis stå utanför blocken och på “tredje världens” … Läs mer “Håkan Blomqvist: Ska Magdalena Andersson bli en ny Otto Järte?”

Read more

Arbetarrörelsens ambitiösa samhällsbygge nu i spillror – vandaliserat, saboterat och övergivet

Folkrörelserna är en viktig del av det civila samhället och den moderna demokratin.
Arbetarrörelsen i Sverige är ett exempel.

Rörelsen uppstod i mitten av 1800-talet ur människornas konkreta och vardagliga ekonomiska, sociala och kulturella behov. Den växte till en mäktig samhällsfaktor med sina bägge grenar – fackföreningsrörelsen och det socialdemokratiska arbetarepartiet.

Rörelsen var i alla avseenden folklig som … Läs mer “Arbetarrörelsens ambitiösa samhällsbygge nu i spillror – vandaliserat, saboterat och övergivet”

Read more

Socialdemokratisk omprövning?

Är en omprövning på väg inom socialdemokratin? Jo, det finns en del tecken på det. Ett är Reformisterna som lyckats i Stockholm få igenom en ekonomisk motion som går på tvärs emot 30 år av New Labour – politik.

Svagheten hos Reformisterna är att de inte mer än ett Stockholmsfenomen. Men låt så vara, de har bidragit till … Läs mer “Socialdemokratisk omprövning?”

Read more