Första Maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890. Initiativet till demonstrationen 1890 togs av Andra Internationalen, som genom en internationell manifestation ville kräva åtta timmars arbetsdag. Första Maj har också kommit att firas till åminnelse av Haymarketmassakern 1886. Denna dag firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten.

Trevlig Första Maj önskar eFOLKET sina läsare!

Idag bjuder Radio eFOLKET på tre stycken förstamajtal från det förgångna.

Först hör vi socialdemokraten och Statsministern Per Albin Hansson i ett förstamajtal från 1933. Talet hölls på Gärdet i Stockholm.

Därefter hör vi ingen mindre än Olof Palme från ett förstamajtal som han höll på Östermalms Idrottsplats i Stockholm 1968. Från samma möte hör vi sedan Melina Mercouri. Hon föddes i Aten i Grekland 1920 och var kanske mest känd som grekisk skådespelerska och författare. Men hon var också politiskt engagerad. Förutom sin filmkarriär är Mercouri känd för sitt politiska engagemang mot den grekiska militärjuntan. Hon fick faktiskt sitt grekiska medborgarskap indraget år 1967 av juntan. Och talet som hon höll på Östermalms Idrottsplats i  Stockholm var alltså året därpå, 1968.

Neutralitetspolitik

I början av Olof Palmes tal understryker han hur viktig Sveriges neutralitet är, och att Sverige inte ska ansluta sig till några militära allianser och att vi inte ska foga in oss i något stormaktsblock – något som ju är på tapeten idag i den pågående NATO-debatten. Olof Palme talar också om det då pågående Vietnamkriget…

Läs också:

Dagens datum 1 mars

You May Also Like