Foto från Twitter

Kortpresentation: Göran Greider

Göran Greiders nya bok har titeln En av dessa morgnar ska Du stiga upp sjungande. Undertiteln är Självbiografiska sviter. Boken är utgiven 2019 på Albert Bonniers förlag .

Göran Greider föddes i Sörmländska Vingåker 1959. Han har fyra bröder en syster.Hans far hade en mängd olika yrken, bland annat sjöman. Hans mor skötte hemmet. Göran Greiders uppväxtmiljö var typisk arbetarklass vilket han kommer tillbaka till i boken vid flera tillfällen. Han debuterade som poet 1981 med diktsamlingen Vid fönstret slår ensamheten ut. Greider jobbade då på SKF:s gjuteri  i Katrineholm.Sedan dess har författaren och poeten gett ut ett stort antal böcker essäsamlingar politiska debattböcker och dikter.

Göran Greider är sedan många år chefredaktör för Dala Demokraten i Borlänge och är nog en av landets “mesta opinionsbildare” på den politiska vänsterkanten.Greider deltar ofta i olika debattprogram i både tv och radio, och håller föredrag i olika ämnen runtom i landet. Ibland om finnmarkspoeten Dan Andersson, som Greider även har skrivit en bok om. Södra Dalarna är även Greiders nuvarande hemadress.

Man kan undra ibland hur Göran Greider orkar med allt …

I sin senaste bok tar Greider upp ett antal olika teman, som relationen far-son, stad-landsbygd och barndom-ungdom.  Även trädgårdsarbetaren visavi kyrkobesökaren samt förstås den politiske chefredaktören kontra opinionsbildaren. Det är alltså en mycket bred självbiografisk berättelse som Greider lagt fram. Den är en blandning av gammalt och nytt från hans flitiga diktarpenna. Greider blandar nya dikter med lite äldre och ny samhällskritik med gammal. Samtidigt som han främst nog vill vara en poet så är han som bekant en frän och stark kritiker av det kapitalistiska samhälle som vi lever i. Samtidigt framhåller Göran Greider hur viktig både naturen och kyrkan är för honom som individ och samhällsmedborgare. Han trivs väldigt bra när han får gå därhemma i sin trädgård; påtande i jorden och lyssnande till fåglars kvitter. Högt i kurs står också ett besök i kyrkan… Där hämtar Greider sin inspiration och kraft konstaterar han för att kunna gå vidare med det vardagliga slitet.

Sammanfattningsvis är det en välskriven och lärorik självbiografisk berättelse Göran Greider har kommit med denna höst. Här följer nu ett litet urval av den stora mängd böcker som Greider gett ut under åren:

  • När fabrikerna tystnar 1995,
  • Arbetarklassens återkomst, essä 1998. Det gångna är en dröm och det närvarande förstår jag icke. En bok om Dan Andersson, 2008,
  • Städerna som minns Joe Hill, 2015
  • Loket Nietzche och Sonja Åkesson, 1995
  • Vem är rädd för Litteraturen Litteraturkritik 1989 – 2001
  • Hagen betraktelser från en by 2006.
  • Det måste finnas en väg ut ur det här samhället 2010
  • Ingen kommer undan Olof Palme 2011
  • Populistiska manifestet, med Åsa Linderborg 2018,
  • Liten bergspredikan för socialister, 2018

eFOLKET ska återkomma med presentationer av ytterligare verk av Göran Greider.

Kjell Andersson

You May Also Like