eFOLKET:s läsare har i vår tidning länge haft möjlighet att ta del av Kari Parmans intressanta debattinlägg och insändare. Hans senaste debattinlägg har rubriken Europa måste bli självständigt – innan det är för sent. Som vi ser det berör Kari Parman i detta inlägg frågor som är av oerhört stor vikt för arbetarrörelsen, vänstern och fredsrörelsen.
Tag: klasskamp
Handlingskraftigt försvar av Svenska Hamnarbetarförbundet måste nu vara en självklarhet för hela arbetarrörelsen!
Lars Henriksson:
När företaget Gothenburg Roro Terminals (GRT) i måndags varslade Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson om uppsägning, tog ifrån honom hans bricka och tillträde till arbetsplatsen och dessutom polisanmälde honom, var det på samma gång chockartat och förutsägbart.
Trots att Hamnarbetarförbundet sedan 2019 – efter nästan ett halvsekel av strider – är erkänt som avtalsslutande fackförening har … Läs mer “Handlingskraftigt försvar av Svenska Hamnarbetarförbundet måste nu vara en självklarhet för hela arbetarrörelsen!”
JAKARTAMETODEN: Uppkallad efter massmorden och USA:s blodiga intervention i Indonesien 1965
Linus Larsson:
Under kalla kriget var Indonesien en av de strategiskt viktigaste nationerna i Asien. Landets stora befolkning, geografiska läge och rikedomar i naturresurser gjorde det till en central arena i den globala kampen mellan kapitalism och kommunism. Den så kallade “Jakartametoden” är ett begrepp som används för att beskriva den strategi som USA använde för att undertrycka … Läs mer “JAKARTAMETODEN: Uppkallad efter massmorden och USA:s blodiga intervention i Indonesien 1965”
Ministerposter – för vad? – Vänsterpartiet står inför vägval
Kjell Östbergs artikel reser frågan om hur vänstern framgångsrikt skall kunna slå tillbaka högervågen. Han menar att V-ledningens traktande efter ministerposter i en kommande regering är en återvändsgränd, som kan få sorgliga konsekvenser.
Artikeln har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.
*******
Det kom inte som någon överraskning när Vänsterpartiets styrelse nyligen deklarerade att de skulle kräva ministerposter … Läs mer “Ministerposter – för vad? – Vänsterpartiet står inför vägval”
Sydkorea: Generalstrejk för att kupp-presidenten Yoon och alla medkonspiratörer ska avsättas
Lars Henrikssons artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen, 4 december, 2024.
*******
Det kuppförsök som Sydkoreas president Yoon försökte genomföra under tisdagen föll lika snabbt som det startade. Nu ställer allt fler krav på hans avgång. Den fackliga centralorganisationen KCTU som hade kallat till generalstrejk står fast vid detta men skjuter på den. Enligt uppgifter till … Läs mer “Sydkorea: Generalstrejk för att kupp-presidenten Yoon och alla medkonspiratörer ska avsättas”
Kuppförsök i Sydkorea – Generalstrejk utlyst
Uttalandet från den sydkoreanska fackliga samorganisationen KCTU var redan igår publicerat i nättidningen Internationalen, 3 december 2024.
Under tisdagen genomförde Sydkoreas högerpresident Yoon Suk-Yeol ett försök till kupp genom att deklarera krigslagar med hänvisning till att oppositionen skulle sympatisera med Nordkorea. All politisk aktivitet förbjöds och media ställdes under statlig kontroll. Trots att militären försökte hindra det röstade … Läs mer “Kuppförsök i Sydkorea – Generalstrejk utlyst”
Mot den fascistoida trumpismen måste den demokratiskt socialistiska vänstern ställa en internationalistisk klasskampspolitik
Donald Trumps valseger var ingen slump. Den var en effekt av en rad samverkande faktorer. Några allmänna och förekommande i alla kapitalistiska samhällen. Några mer specifika för det US-amerikanska samhället.
Låt oss börja med frågan om hur demokratiska socialister generellt måste förhålla sej i kampen mot en auktoritär reaktionär rörelse. Som trettiotalets fascism och som Trump-kampanjen idag. Dessa … Läs mer “Mot den fascistoida trumpismen måste den demokratiskt socialistiska vänstern ställa en internationalistisk klasskampspolitik”
Gay Glans om klassamhällets deformering av språket
Det händer inte ofta, men ibland händer det att Tidölagets mediamegafoner träffar någorlunda rätt. Att de med språket faktiskt får mig att förstå i stället för att dölja sanningen med dimridåer.
Senast gällde det en harmlös artikel i Kvällsposten om Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, han som ogenerat åker omkring i lyxbilar värda miljontals dollar – bilar finansierade genom … Läs mer “Gay Glans om klassamhällets deformering av språket”
Teslastrejken ett år – hög tid för skärpning
Den 27 oktober går Sveriges längsta strejk på ett sekel in på sitt andra år. IF Metalls strid med Tesla har under året blivit en fråga för långt fler än det hundratal bilmekaniker som är direkt berörda.
Lars Henriksson, med 45 år som aktiv medlem i IF Metall bakom sig, har summerat läget och de utmaningar som den … Läs mer “Teslastrejken ett år – hög tid för skärpning”
Strejkseger för USA:s hamnarbetare
Lars Henrikssons artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.
Tre dagar. Så länge behövde hamnarbetarna på USA:s ost- och sydkust strejka innan arbetsgivarna gick med på lönehöjningar som facket kunde acceptera.
Det var den första storstrejken på 70 år för International Longshoremen’s Association, ILA. Den lamslog stora hamnar som Newark utanför New York och i Charleston i … Läs mer “Strejkseger för USA:s hamnarbetare”
Hamnstrejk i USA
Jenny Brown, Labor Notes.
Artikeln är en översättning ur den Detroitbaserade gräsrotsfackliga tidskriften Labor Notes.
Artikeln i svensk översättning har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.
*******
Natten till tisdagen gick hamnarbetarna ut i strejk i hamnar från Boston till Houston. Det överraskade många eftersom det är är den första kustomfattande strejken sedan 1977 för International Longshoremen’s Association … Läs mer “Hamnstrejk i USA”
En klockren klassbudget
Lars Henrikssons artikel har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.
Tidöregeringen har levererat. Rejäla skattesänkningar för de rika och skrotad klimat- och miljöpolitik. Enda satsningen är på militären. En klassisk högerbudget om man någonsin såg någon. Arbetarrörelsen behöver bli lika lojal mot sina väljare som högern är mot de rika.
Ordet “reform” stod en gång stod för gemensam … Läs mer “En klockren klassbudget”
Vänsterseger i Sri Lankas presidentval
Sri Lanka, en ö-nation belägen vid Indiens sydspets med runt 20 miljoner invånare, har för första gången sen landet nådde sin självständighet 1948 (då under namnet Ceylon) valt en president som inte tillhör något av de dominerande borgerliga partierna SLFP eller UNP. Hans namn är Annurra Kumara Dissanayake och hans parti heter JVP (Janatha Vimukthi Peramuna).
UNP (United … Läs mer “Vänsterseger i Sri Lankas presidentval”
Frankrike: Macron vill skapa sitt eget Tidölag
Peter Widén:
I Frankrike uppmanar nu flera vänsterpartier till stora demonstrationer mot president Macrons tillsättande av högerpolitikern Michel Barnier som premiärminister. Protesterna motiveras av att det faktiskt var vänsterpartierna som tillsammans i Den Nya Folkfronten (NFP) blev största block.
Men Macron har utsett en politiker långt ut på de borgerliga gaullisternas högerflygel till premiärminister. Trots att vänsterns folkfrontsblock … Läs mer “Frankrike: Macron vill skapa sitt eget Tidölag”
Frankrike: Liberalen Macron kastar masken – söker parlamentariskt stöd från extremhögern
Igår blev det klart vem den franske presidenten Emmanuel Macron vill se som premiärminister i en ny regering. Hans val föll på högerpolitikern Michel Barnier från det gaullistiska borgerliga partiet Republikanerna.
Barnier tillhör sitt partis högerflygel och alla bedömare är överens om att Macron syftat till att genom sitt val få stöd i parlamentet från yttersta högern, … Läs mer “Frankrike: Liberalen Macron kastar masken – söker parlamentariskt stöd från extremhögern”
Frankrike: Het höst väntar
President Macrons blixtval blev för honom och för Frankrikes nyliberala krafter ett misslyckande. Istället blev den nya vänsterfronten segrare, vilket Macron vägrar att acceptera. Kjell Östberg skriver om hur läget nu kommer att avgöras av folkliga mobiliseringar – Kjell Östbergs artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.
*******
När president Macron beslöt att upplösa den franska nationalförsamlingen … Läs mer “Frankrike: Het höst väntar”
Svenskt Näringsliv sågar kraven på kortare arbetstid – Men har själva kortare arbetsvecka för sina anställda medarbetare
Debatten vågor går höga om förkortad arbetstid. 1890 var den genomsnittliga arbetsveckan cirka 70 timmar, i den mån det över huvud taget fanns någon reglerad arbetstid.
1919 infördes 48 timmars arbetsvecka efter krav från arbetarrörelsen då parollen var “8 timmars arbete – 8 timmas frihet – 8 timmars hvila”
Därefter har vi undan för undan fått … Läs mer “Svenskt Näringsliv sågar kraven på kortare arbetstid – Men har själva kortare arbetsvecka för sina anställda medarbetare”
De rikas lyxkonsumtion måste bort! – Sänk normalarbetstiden!
Denna debattartikel har tidigare varit publicerad som ledare i nättidningen Internationalen.
- Ett samhälle där vi mår bättre
- Ett samhälle i samklang med naturen
- Arbetstidsförkortning centralt för ekosocialism
Tanken på förkortning av arbetstiden har åter aktualiserats i den politiska debatten. Många inom den socialistiska rörelsen har naturligtvis hela tiden sett en arbetstidsförkortning som en central och avgörande reform. Men … Läs mer “De rikas lyxkonsumtion måste bort! – Sänk normalarbetstiden!”
Vänstern framåt i franska parlamentsvalet – Men vad händer nu och framöver?
Det gick inte alls så som högerpopulistiska Nationell samling (RN) hade förväntat sig. Partiet, med rötter i fransk fascism och kolonialistisk rasism, kom inte i närheten av egen majoritet i gårdagens parlamentsval.
Av de 576 parlamentsplatserna ser RN ut att tillsammans med allierade få 143.
Den sittande presidenten Emmanuel Macrons nyliberala allians ska ha erövrat 168 platser, enligt … Läs mer “Vänstern framåt i franska parlamentsvalet – Men vad händer nu och framöver?”
Tidigare Labour-ordföranden Jeremy Corbyn vann klart i sin valkrets – Streck i räkningen för nuvarande partiledningen
Det brittiska socialdemokratiska partiet under ledning av den borgerligt profilerade tidigare riksåklagaren Keir Starmer vann som väntat en storseger i gårdagens brittiska parlamentsval. Partiet kunde, delvis beroende på det brittiska valsystemet, säkra en betryggande egen majoritet av platserna i det kommande parlamentet.
Labours seger speglade det starka och utbredda missnöjet med den sittande konservativa toryregeringen.
Labours andel av … Läs mer “Tidigare Labour-ordföranden Jeremy Corbyn vann klart i sin valkrets – Streck i räkningen för nuvarande partiledningen”
Om vänstern i det stundande brittiska parlamentsvalet
Peter Widén:
Den 4 juli går folket i Storbritannien till val. Nio gånger sedan 1983 har Jeremy Corbyn valts till det brittiska parlamentet från sin valkrets i norra Storlondon. När han ställde upp i år uteslöts han ur Labour – men kandiderar ändå.
Det regerande konservativa torypartiet är i total kris. Efter Boris Johnssons triumf i valet 2020 … Läs mer “Om vänstern i det stundande brittiska parlamentsvalet”
Läget normalt i Bolivia efter kuppförsöket – men en del återstår att utreda
Telesur 240627 (ZT)
Presidente de Bolivia: todo ha vuelto a la normalidad
Översättning: Zoltan Tiroler
Artikeln publicerades tidigare idag på Svensk-Kubanska Förenings hemsida.
*******
Bolivias president Luis Arce Catacora sade i sin beskrivning av utvecklingen efter torsdagens kuppförsök att allt har återgått till det normala.
Arce framhöll stödet från det bolivianska folket, som gav förtroende och energi för … Läs mer “Läget normalt i Bolivia efter kuppförsöket – men en del återstår att utreda”
Storbritannien: Jeremy Corbyn ställer upp som oberoende kandidat i det stundande parlamentsvalet
Det socialdemokratiska Labour-partiets förre ordförande (2015-2020) Jeremy Corbyn kommer att ställa upp i parlamentsvalet som ska äga rum 4 juli.
Corbyn har, framröstad av väljarna i London-valkretsen Islington North, under 40 år representerat sitt parti Labour i det brittiska parlamentet.
Efter Corbyns avgång som partiledare 2020, har partiets ledning, med den nye ordföranden Keir Starmer som högljutt språkrör, … Läs mer “Storbritannien: Jeremy Corbyn ställer upp som oberoende kandidat i det stundande parlamentsvalet”
Nödrop om internationell klassolidaritet från ukrainska arbetare och studenter
Upprop från Sotsialny Rukh, med flera organisationer. Uttalandet har tidigare varit publicerat i nättidningen Internationalen.
Samtidigt som den ryska militära offensiven pressar de ukrainska försvarslinjerna når oss ett fackligt förstamajupprop från Zelenskyjs födelsestad Kryvyi Rih väster om Zaporizjzja som återkommande attackeras av ryska robotar och drönare.
Uppropet riktar sig främst till arbetarrörelsens och vänsterns politiska företrädare inför det … Läs mer “Nödrop om internationell klassolidaritet från ukrainska arbetare och studenter”
Sydkoreas arbetarrörelse under attack
Artikeln har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.
I april var det parlamentsval i Sydkorea och presidenten Yoon Suk Yeol (till höger) högerparti led ett svidande nederlag. Segrare var det liberala Demokratiska partiet, DP, som snarast är ett paraplyparti med en rad fraktioner.
Vad betyder detta för den hårt ansatta koreanska arbetarrörelsen? Lars Henriksson har intervjuat Mikyung Ryu … Läs mer “Sydkoreas arbetarrörelse under attack”
Den gamla goda tiden
Jag sitter och bläddrar bland gamla bilder i min dator och hittar ett tidningsklipp från 2015 som jag fotat av och sparat för “kommande bruk”.
Klippet handlar om dåvarande vd för Svenskt näringsliv, Carola Lemne, som i en intervju i Dagens Nyheter drömmer sig tillbaka till sin barndom då familjen hade ett hembiträde från Thailand:
”Hon kunde krypa … Läs mer “Den gamla goda tiden”
Historisk seger för bilarbetare i USA
Lars Henriksons artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.
*******
Det blev en historisk seger för bilarbetare i USA när deras fackförbund UAW:s gräsrotsstrategi slog tillbaka antifackliga kampanjer.
”UAW knäckte Detroit – Blir det Chattanooga nu? Rösta NEJ!” De elektroniska annonstavlorna, finansierade av de högeraktivistiska miljardärsbröderna Koch, hade länge trumpetat ut sina antifackliga budskap runt … Läs mer “Historisk seger för bilarbetare i USA”
Sjukförsäkringen är klasskamp
Läkarna Roya Hakimnia och Sten Axelsson-Fisk skriver om hur regeringen vill försämra sjukförsäkringen.
Artikeln har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.
*******
Så har utredningen ”Sjukförsäkringen i förändring – en utvärdering” (SOU 2024:26) landat. Statistikprofessorn och nationalekonomen Per Johansson, som kuppades in av Tidöpartierna och fick ersätta chefsjuristen på Pappers Robert Sjunnebo, vill föga förvånande, strama åt sjukförsäkringen. … Läs mer “Sjukförsäkringen är klasskamp”
Mats Persson (L) – klåfingrig minister i råhögerns tjänst
Kjell Östbergs artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.
En vanligt kritik från borgerliga politiker med von oben-attityd och grundlös besserwisser-hållning är att vänsterpolitiker och särskilt socialdemokrater ofta saknat högre utbildning. Särskilt upprörda är de när det gäller vilka som utses som utbildningsministrar.
Det senaste halvseklets främsta utbildningsminister, Bengt Göransson saknade akademiska examina men arbetade många år … Läs mer “Mats Persson (L) – klåfingrig minister i råhögerns tjänst”
Om P-O Mattssons nya roman om svenskar i skuggan av spanska inbördeskrigets tragedi
P-O Mattsson – välkänd inom den socialistiska vänstern och litteraturvetare som har skrivit en hel del om Rudolf Värnlund, Eyvind Johnson, Martin Andersen Nexø och Maria Sandel – har nu kommit med en roman, En man föll från Kungstornet, som bygger på händelser under spanska inbördeskriget.
Per Olof Larsson har intervjuat honom om hans nya bok.
Larsson: Kan … Läs mer “Om P-O Mattssons nya roman om svenskar i skuggan av spanska inbördeskrigets tragedi”