Abonnemangsfällor och bluffakturor

Massiv kritik mot låneförmedlaren SMS Cash

Jag lyssnar till “Plånboken” Sveriges Radio P1 22 juni. Det första inslaget handlar om bluffakturor och bedrägeri inom branschen med snabba sms-lån.

Det är Jan-Olof Ohlsson från Malugn som berättar för Plånboken om om företaget Finance & accounting Group Stockholm, som han kallar “Lattjolajbanföretaget”.

Det började med att kan fick en faktura i sin brevlåda på 389 kronor för förmedling av ett snabblån. Eftersom han inte ansökt om något snabblån blev förvånad. Men kände att han inte “orkade bråka”, så han betalade för att få det hela “ur världen”.

En månad senare fick han en ny faktura på 389 kronor från samma företag. Men den här gången var det för “ekonomisk rådgivning”.

Då blev Jan-Olof Ohlsson förbannad och klippte sönder fakturan och sände tillbaka den till företaget och skrev att han bestrider fakturan, att han aldrig ansökt om vare sig lån eller ekonomisk rådgivning. Samtidigt gjorde han en polisanmälan.

Men det fortsatte att komma fakturor varje månad. När Plånboken försöker reda ut det hela kommer man fram till att Finance & account Group Stockholm är ett kommanditbolag som endast förmedlar lån, man är en bulvan för andra långivare.

När jag söker information om detta “Lattjolajbanföretag” hittar jag:

Företaget har inget telefonnummer. Gatuadress saknas. Adressen är endast ett boxnummer i Stockholm. Företaget är inte registrerat i Momsregistret. Företaget har inga anställda.

Omsättning – uppgift saknas. Årets resultat – 0 kronor. Utdelning – 0 kronor. EBITDA – uppgift saknas.

EBITDA är ett mått på ett företags rörelseresultat före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar (inklusive goodwillavskrivningar).

—Wikipedia

“Någon verklig huvudman finns ej registrerad”, läser jag under företagsinformation.

Sedan hittar jag:

“Insamlade uppgifter om ansvariga personer.

Styrelsen i Finance & accounting Group Stockholm kommanditbolag består av:

Komplementär

Mathias Samuelsson (39)

Kommanditägare

MWS Group AB”

Det tycks var en väldigt liten “Group” bestående av en enda person.

Jag läser att detta företag erbjuder “Finansiella tjänster och erbjudanden samt ekonomisk konsultering till privatpersoner samt företag, bokföring samt skatterådgivning till företag”.

Detta skumraskföretag är tydligen bara en mellanhand, en bulvan. Det företag som i det här fallet påstås ha lånat ut pengar till Jan-Olof Ohlsson i Malung heter SMS Cash och håller till i skatteparadiset Belize.

Man erbjuder lån från 1 000 – 45 000 kronor i 12 månader till effektiv årsränta 47,64%.

Nu kommer det “lustiga i kråksången”. Läser man “Låneprodukter/ SMS Cash” står det att:

“Observera att vi endast förmedlar lån och är helt oberoende, med andra ord vi förmedlar lån till de aktörer som erbjuder bäst villkor för dagen. Observera med denna information att vi inte sysslar med någon egen långivning överhuvudtaget”.

Lite längre ner på sidan kan man läsa:

“Cashking ägs utav Capital Europe Invest 150271 som är ett registrerat och auktoriserat bolag i Belize… som i sin tur anlitat Finance & Accounting Grupp att sköt faktureringen för våra tjänster på den svenska marknaden… och det är dom du ska vända dig till om du har några frågor om själva fakturan…”

Ärligt talat så fattar jag ingenting av denna låne- och bluffkarusell. Är alla bara “förmedlare” av lån? Vem fan är det då som lånar ut pengarna till dessa ockerräntor?

Och hur kommer Cashking helt plötsligt in i bilden när man läser omSMS Cash.

Cashking är, vad jag förstår, ett låneföretag som “förmedlar attraktiva högkostnadskrediter och snabba sms-lån”. Hur attraktivt? Jag kan ge exempel:

  • Lånesumma 1 000:-
  • Du betalar om 61 dagar 1 589:-
  • Avgift 289:-
  • Räntekostnad 300:-
  • Effektiv årsränta 1497,52%

Sedan följer det som förmodligen är den fälla Jan-Olof Ohlsson, och många andra hamnat i, trots att de förnekar att de ansökt om vare sig lån eller ekonomisk rådgivning:

“… Om lånet inte beviljas betalar du endast 289 SEK/mån- ny kontroll. Förmedlingstjänsten löper tillsvidare med en uppsägningstid på 3 månader. I tjänsten ingår fri ekonomisk rådgivning och konsultation…”

Notera att längst ner på Cashkings sida finns en Varningstriangel från Finansinspektionen och Konsumentverket.

Frågan är om sådana här bluff-företag borde få finnas. Inte nog med att man lockar med snabba sms-lån till ockerränta. Dessutom skickas det uppenbarligen ut bluff-fakturor. Något som tyvärr förekommer även inom många andra branscher och verksamheter.

Lyssna och läs:

Rolf Waltersson

You May Also Like