Bilden visar ett så kallat bluffmejl som skickats till ett förteg – ett företag som inte ens är kund hos Telia…

Varning för bluffmejl! Ser ut att komma från Telia

Just nu cirkulerar bluffmejl, falska kundundersökningar och sms som kan ge intryck av att komma från Telia. Mejlen kan se förhållandevis äkta ut med Telias logotyp och Telia-liknande e-postadresser som avsändare.

Den vanligaste typen av bluffmejl handlar om en påstådd dubbelbetalning av en faktura, där man som kund uppmanas att fylla i sina kontouppgifter i en länk. Men det kan även vara mejl om falska kundundersökningar där man lockas med vinstchans för att svara på enkäter, eller tävlingar i olika appar där man påstås delta i olika utlottningar för mobiltelefoner och surfplattor. Påstådda avsändare kan vara Telia, TeliaSonera eller Telia Company.

”Klicka inte på mejlet”

– Vi uppmanar den som fått ett liknande mejl att genast radera det utan att klicka på några länkar. Man ska heller inte lämna ifrån sig några person- och/eller kontouppgifter, säger Telia.

– Vi begär aldrig känsliga kortuppgifter som exempelvis CVC-kod på baksidan, inloggningsuppgifter eller att man ska verifiera något via Bank-ID eller Swish. Detta är försök till så kallat nätfiske eller phishing som det också kallas. Från Telias sida har vi blockerat de länkar, samt spärrat de avsändaradresser som vi känner till, säger Telia.

Skickas ut på måfå

I fallet med bluffmejlet på bilden har det skickats till ett företag som inte ens är kund hos Telia – bedragarna tycks alltså skicka ut bluffmejlen på måfå i hopp om att någon ska nappa.

Nätfiske

Nätfiske, eller phishing som det också kallas. Bedragarna skickar ut en mängd falska mejl till olika mottagare i hopp om att någon ska nappa genom att till exempel klicka på olika länkar i bluffmejlet.

Läs också:

You May Also Like