Sara Skyttedal (ofolklig partipolitisk vilde) och Heléne Fritzonär (S) är två av dem som anser att de gör bäst i att inte berätta om hur de sätter sprätt på kulorna. Se “Lästips”, under artikeln. Bildskapare: Alexas Fotos / Pixabay.

14 av de svenska 21 EU-parlamentarikerna vägra redovisa hur de använder sina “kontorspengar”

Att vara EU-parlamentariker är säkert ett både tufft, slitsamt och ansvarsfullt förtroendeuppdrag som “kräver sin kvinna eller man”. I alla fall om man tar sitt uppdrag på fullt allvar.

Men det är också ett välbetalt uppdrag. Månadslönen är 10 075 euro, vilket motsvarar cirka 117 000 svenska kronor med dagen kursvärde.

Därtill har man dagtraktamente på 4 000 kronor för alla dagar man tjänstgör. Samt reseersättning för alla resor i tjänsten.

Utöver detta har varje parlamentariker en ersättning för “allmänna utgifter” på 56 000 kronor per månad.

“Allmänna utgifter” kan till exempel vara mobiler, laptops, trycksaker, representation, pennor och suddgummin och annan “kontorsutrustning”.

Hur man använder dessa 56 000 kronor behöver inte redovisas enligt EU:s regler. Likaså får man, om man vill, behålla de pengar som blir över om man inte förbrukat allt.

Tidigare har de svenska EU-parlamentarikerna sagt att man ändå ska redovisa öppet vad man använder sina kontorspengar till eftersom vi i Sverige tillämpar en offentlighetsprincip där allmänheten/väljarna ska kunna se hur politikerna/de folkvalda använder våra skattepengar. Även pengar från EU är ju skattepengar.

Men när SVT nu gör en granskning för att ta reda på vilka kontorsmaterial man köpt för pengarna, blir det annat ljud i skällan.

Nu vägrar helt plötsligt 14 av de 21 svenska EU-parlamentarikerna att visa kvitton eller berätta. Inte heller vill man redovisa om man gjort av med dessa 56 000 per månad, eller om det blivit pengar över som man stoppat i egen ficka.

De som vägrar är de 14 ledamöterna från M, S, SD och KD. Samt KD:s ledamot Sara Skyttedal, som har lämnat sitt parti och nu sitter som “politisk vilde”. Gå in på lästips så hör ni några av undanflykterna varför de nu vägrar redovisa, trots att de tidigare lovat öppenhet.

De sju ledamöterna från V, MP, C och L däremot visar upp kvitton och redovisar öppet vad man gjort.

Var och en får dra sina egna slutsatser vad detta kan bero på. Handlar det om ren girighet – att man vill behålla pengarna som eventuellt blivit över? 56 000 i månaden för “kontorsmaterial” låter onekligen ganska generöst tilltaget. Tycker man att det är för mycket jobba att spara kvitton för att hålla koll och att redovisa? EU-parlamentarikerna har ju egna kontor med eget “tjänstefolk” som hjälper till att hålla ordning och reda på alla papper.

EU STRÖR GENERÖST PENGAR OMKRING SIG UTAN KRAV PÅ REDOVISNING

Men vad som framför allt “avslöjas” är hur EU generöst strör ut pengar utan krav på kontroller och redovisningar. 56 000 kronor i månaden. Det blir kontorsmateriel för 672 000 per år och ledamot.

Tar man sedan 672 000 kronor gånger 720 ledamöter blir det mobiler, laptops, pennor och suddgummin för 48 384 000 kronor årligen – år efter år, efter år.

För att inte tala om denna ständig flyttcirkus av EU fram och tillbaka mellan Bryssel och Strasbourg (Frankrike) en gång i månaden. En flyttcirkus som kostar cirka 2 miljarder kronor per år och som orsakar lika mycket koldioxidutsläpp som 10 000 flygningar över Atlanten.

Jag drar mig osökt till minnes den uppståndelse den blev före riksdagsvalet 2022 då Kalla fakta avslöjade att 5 av 8 partier var beredda att runda lagen om partidonationer genom att göra “smarta upplägg” som skulle dölja varifrån pengarna kommer.

Den gången var det företrädare från S, M, KD, SD och L som avslöjades för att vilja runda lagen om donationer.

Endast V, MP och C vägrade gå med på sånt olagligt och/eller omoraliskt fifflande. (se lästips eFOLKET)

Dansen kring guldkalven tycks mera lockande är dansen kring julgranen och midsommarstången

Rolf Waltersson

Lästips:

Trots löften om öppenhet med kontorspengarna – EU-ledamöter vägrar visa kvitton – SVT Nyheter. 16 april 2024

En bomb har slagit ner i valrörelsen – företrädare för 5 riksdagspartier säger sig vilja ta emot hemliga donationer – eFOLKET. 19 augusti 2022

Partierna som var beredda att runda lagen för att ta emot dolda donationer – Fortsättning följer – eFOLKET. 21 augusti 2022

Silver- och guldsuddgummin – skulle det kunna vara en delförklaring? Bildskapare: Bucarama-TLM / Pixabay.

 

You May Also Like