Kejsarens nya kläder. Bild från museet i Odense.

Hans majestät Carl XVI Gustaf är ute och cyklar

Hans majestät konungen, Carl Gustaf Folke Hubertus har inget efternamn. Han har bara förnamn samt ett nummer. Nummer 16 som visar att den sextonde i raden av svenska kungar som haft namnet Karl, även stavat Carl.

Men för att visa att det inte bara är ett simpelt nummer ska det skrivas med romerska siffror. Det ser lite finare ut, trots att de flesta förmodligen är rätt dåliga på att tyda romerska siffror.

Han benämns oftast Carl XVI Gustaf. Det ser onekligen lite pampigare och värdigare ut. Carl 16:e Gustaf, eller Carl den sextonde Gustaf, ser onekligen lite okungligt ut.

För övrigt kan nämnas att Carl XVI Gustaf är född XXX april MCMXLVI. Han är exakt på dagen två år yngre än vad jag är.

Nu har som sagt kungen varit ute och cyklat, därav rubriken. Eller ska man vara riktigt noga – han har varit ute och bilat.

När han för ett par dagar sedan, tillsammans med kronprinsessan, skulle besöka det kungliga slottet i Stockholm i ett ärende å tjänstens vägnar för att delta i en informationskonselj med regeringen, tog han bilen från Djursholms slott, där han bor.

Konselj är ett finare ord från franskan och betyder sammanträde mellan statschef och regering. Ungefär som att paté låter finare än pastej.

Kungen är ju Sveriges statschef, men en ganska rumphuggen sådan, Nästan lite som HC Andersens”Kejsarens nya kläder”. Alla ser att kejsaren/kungen är naken, men står ändå och låtsas, bugar och fjäskar. Ingen vågar säga det rent ut, utom den lille pojken som är den enda som ser sanningen och som i sin oskuld säger sanningen – ”Kejsaren är ju naken”.

Kungen har ju många lyxbilar att välja mellan. Den här vårdagen valde han sin BMV M8 Competition. Den bil han köpte till sig själv i 74-årspresent, och som då kostade 1,7 miljoner.

Denna BMV M8 Competition har en åttacylindrig bensinmotor, därav beteckningen M8. Har man bråttom, vilket kungen ofta har, han har ju ertappats för fortkörning vid ett flertal tillfällen, är topphastigheten på denna BMV M8 Competition imponerande 305 kilometer i timmen. Denna ”muskelbil” som väger närmare två ton accelererar från 0 till 100 på 3,2 sekunder om man trampar plattan i botten.

Det är nog kul för kungen att glida fram, eller fara runt som ett jehu, i sin födelsedagspresent. Men vad som gör mig fundersam är det här med ”signaler”. Vilka ”signaler” man som kung släpper ut, förutom bilavgaser.

KUNGEN SOM MILJÖKÄMPE

Hans majestät Carl XVI Gustaf brukar i olika sammanhäng säga sig värna miljön och varna för det klimathot, eller till och med klimatkatastrof, som vi står inför. Så sent som i januari i år talade kungen om klimatfrågan som han kallade en ”ödesfråga”, samtidigt som han hyllade Greta Thunberg. (se lästips)

Och när kungen senast öppnade riksmötet påminde han i sitt tal om de ”oroliga tider” vi nu lever i. Han talade bland annat om kriget i Ukraina, och han talade om klimatfrågan.

Redan 2015 när kungen då öppnade riksmötet talade han med allvar om klimathotet. Det var i samband med klimatmötet i Paris samma år:

”Alla vet att vi står inför stora utmaningar när det gäller vår miljö. Och att våra barn och barnbarn kommer att ställa OSS (min kursivering) till svars för hur vi tog oss an dessa uppgifter.

När det gäller vår miljö befinner vi oss nu i ett avgörande läge. Våra naturresurser är inte oändliga. Varningssignalerna är många. Det finns fortfarande tid att ställa om till ett hållbart samhälle men det krävs handlingar nu. Mot den bakgrunden ser vi fram emot det klimatmöte som snart ska hållas i Paris, COP 21.

Låt oss hoppas att detta möte ska leda till varaktiga framsteg, och att vi i Sverige kan lämna viktiga bidrag i det arbetet”.

Efter dessa kloka ord tar kungen sin BMV M8 Competition och kör till konseljmöte med regeringen, där han bland annat träffade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och de övriga ministrarna i den regering som nu ser till att Sverige ÖKAR de miljö- och klimatfördärvande utsläppen.

Vän av ordning kan naturligtvis säga att bilfärden i denna BMV M8 Competition mellan slotten i Djursholm och Stockholm tur och retur inte har någon avgörande betydelse för klimatet. Och så är det naturligtvis.

Och så kan alla säga – jag släpper ut så lite, så mina små utsläpp gör varken till eller från.

Sverige släpper ut så lite i förhållande till Kina, Indien, USA och stora busar, så vad vi i lilla Sverige släpper ut är så lite att det nästan helt saknar betydelse

Men det handlar som sagt också om ”signalerna” man sänder ut. Symboliska handlingar är viktiga. Men praktiska handlingar är ännu viktigare.

I Sverige, som i alla andra länder, är det också stora skillnader mellan fattiga och rika där det gäller levnadsstil och miljöskadliga utsläpp. De rika står genom sin konsumtion och sitt levnadsätt för mångdubbelt mera miljöförstörande utsläpp än de fattiga.

Kungen och hans familj tillhör de rika. Enligt en beräkning som gjorts av Ceoworld.biz uppgår kungens privata förmögenhet till ”minst 750 miljoner kronor”. Räknar man in hela kungafamiljen finns det stora förmögenheter i fastigheter, mark, värdepapper, konstskatter, exklusiv juvelsamling och en del annat. Kungen själv har ju en bilsamling som värderas till 30 miljoner kronor.

Hur mycket kungafamiljen äger är ju en hemlighet som inte redovisas offentlig trots att de förvärvat sina rikedomar genom svenska folkets skattepengar. ”Jag tycker svenska folket har tillräckligt med insyn. Man vill ju ha någonting för sig själv”; säger har i en intervju i Expressen.

Men jag antar att kungafamiljen i alla fall källsorterar. Eller om man har betjänter som tar hand om soporna. Kanske ”kungens lilla piga”?

Men när man säger en sak och sedan i praktiken gör tvärtemot – då är det ett problem. Eller som prästen sa till församlingen:

”Ni ska inte göra som jag gör – Ni ska göra som jag predikar”.

Lästips:

Kunglig flärd till jobbet – Aftonbladet. 18 april 2024

H.M. Konungens tal vid riksmötets öppnande – Kungahuset. 22 september 2023. (Här kan ni läsa hela talet. Bland annat att han förutom klimatfrågan och en del annat, nämner kriget i Ukraina. Det här var 3 veckor före Israels krig mot Gaza som inleddes 7 oktober efter terrorattacken från Hamas. Jag väntar med nyfikenhet på om kungen vid nästa öppnande av riksmötet i september i år kan att undvika att nämna det israeliska blodbadet i Gaza. Om det anses för ”känsligt” utifrån politiska hänsyn? Den som lever får se))

Kungen: ”Det krävs handling nu” – Supermiljöbloggen. 15 september 2015

Nordens erfarna monarker talade alla om explosiva politiska frågor – Altinget – Allt om politik: altinget.se. 2 januari 2024

Kungen lilla piga – YouTube

Rolf Waltersson

You May Also Like