Colombianska paramilitärer – överklassens och högerns mordpatruller. Regimens systematiska och grymma förtryck hindrar inte alls uppbackningen från USA, NATO och kapitalistländerna i Väst. Och Sverige vill sälja JAS-plan …

Vänsterkandidaten i Colombia tvingas ställa in på grund av dödshot

Colombia, världens största producent av kokain, USA:s närmaste allierade i Latinamerika med sju US-amerikanska militärbaser, associerad partner till NATO och plågat av politiska mord varje vecka. Beskrivs som en demokrati av den kapitalistiska Västvärlden. Men i verkligheten är Colombia en brutal auktoritär klassdiktatur. Dock: ett hopp spirar nu  i det av fattigdom, korruption och våldsamt förtryck härjade landet. Vänsterns kandidat i presidentvalet 29 maj, Gustavo Petro, leder i alla opinionsmätningar. Men högern accepterar aldrig folkviljan stillatigande. Petro hotas till livet. Och i Colombia är dödshot inget man rycker på axlarna åt, det vittnar de många politiska lönnmorden och massakrerna om. / Zoltan Tiroler

Telesur 220502 (nedkortat)

Petro suspende campaña en Eje Cafetero colombiano tras amenazas

Den colombianska paramilitära gruppen “La Cordillera” förbereder ett attentat mot favoriten i presidentvalet, Gustavo Petro.

Presidentkandidaten för koalitionen Pacto Historico, Gustavo Petro, tillkännagav i måndags att han ställer in sin valkampanj och besök i olika regioner. Det efter att ha kampanjstaben fått kännedom om mordhot från en kriminell grupp.

Vi har fått förstahandsinformation från källor i området (som han skulle besökt) i vilken den kriminella gruppen La Cordillera planerar en attack för att döda presidentkandidaten Gustavo Petro.

Gustavo Petro – dödshotad kandidat för vänstern i Colombia.

I uttalandet sägs att “La Cordillera är en paramilitär organisation som ägnar sig åt droghandel och mord och som uppnått en stor kontroll över de civila och politiska myndigheterna i regionen Eje Cafetero och också, i vissa fall, över polisen och armén.” Petro intygar att det finns poliser som är med i gruppen.

Flera sociala organisationer varnar för den humanitära situationen i Colombia som är dramatisk. Bara hittills i år har Indepaz registrerat mord på 64 sociala ledare och 37 genomförda massakrer.

Inför valet den 29 maj leder Petro opinionsmätningarna med sex procentenheter före den ifrågasatte högerkandidaten Federico Gutierrez, Alvaro Uribes man.

Telesur 220502 (nedkortat)

Petro suspende campaña en Eje Cafetero colombiano tras amenazas

Översättning. Zoltan Tiroler

Artikeln har tidigare även varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like