USA och marionetten Guaidó i terrorkomplott mot Venezuela

USAs kupp med den självutnämnde venezolanske marionettpresidenten Juan Guaidó har misslyckats. Latinamerikanska högerregeringar och EU har inte varit villiga att agera militärt mot Venezuela, fast de gått med på parodin med en låtsaspresident.

Den här veckan ertappades USA med att försöka skapa våldsamt kaos med importerade legosoldater förklädda till venezolansk militär, finansierade av tillgångar som beslagtagits från Venezuela som en del av USAs ekonomiska krig. Telesur rapporterar att regeringen via en medhjälpare till Guaidó avslöjat telefonsamtal och andra bevis mellan högerledares planerade våld mot landet.

Tidigare i veckan greps Guaidós ’stabschef’, Roberto Marrero, tillsammans med sin livvakt. Om gripandet sa inrikesminister Nestor Reverol, att Venezuela avvärjt en ”terroristcell” som planerade att attackera och destabilisera Venezuela. Genom gripandet har man avslöjat bevis på en terrorkampanj som planerats mot Venezuela.

Arresteringen avslöjade nya bevis på terrorkampanjen som planeras av USA och den venezolanska oppositionen. Misión Verdad rapporterar från en presskonferens med Jorge Rodríguez, kommunikations- och informationsminister, som beskrev hur arresteringen av Marrero ledde till upptäckten av omfattande terroristplaner. De nya bevisen pekar på en komplott finansierad med venezolanska tillgångar som beslagtagits av USA och kanaliserats till bankkonton via Colombia.

Från presskonferensen med Rodríguez beskriver Misión Verdad hur 8-10 team av mördare från Nicaragua, Honduras och El Salvador, utbildats i Colombia för att utföra terroristhandlingar i Venezuela. De planerade selektiva mord på framträdande personer i den venezolanska staten och angrepp på landets samhällsservice. Hälften av dessa team hade kommit in i landet, medan andra blivit blockerade genom att gränserna stängdes efter försöket att leverera s.k. humanitärt bistånd.

Målen för terroristkomplotten visades av Jorge Rodríguez på bild. Misión Verdad rapporterar att den beskriver hur Operation Libertad (operation frihet) planerades:

Selektiva mord på statliga tjänstemän
Nya sabotage mot Caracas tunnelbana, kabelbanan och elförsörjningen
False flag-operationer med folk förklädda, så att de ska se ut som venezolanska militära desertörer
En generalstrejk, ett angrepp på [presidentpalatset] Miraflores och terroristhandlingar som mord på president Maduro
Legosoldaterna planerade att utföra sina terroristhandlingar förklädda till desertörer från de bolivarianska väpnade styrkorna för att få dem att se ut som ”militära desertörer”. Tanken var att de skulle framställa det som en konflikt mellan den venezolanska militären och den legitimt valda regeringen, en konflikt som inte existerar.

De rapporterar också att bland det material som beslagtagits från Marrero fanns mobiltelefoner som gjorde att utredare fick tillgång till konversationer, som visade att 500.000 till 700.000 dollar spenderades per dag för att betala dessa mördare och muta militära medlemmar att desertera. Pengarna deponerades av NGOer som bildats i januari och februari i konton hos Banesco och Bank of America av Iván Duques regering [Colombia] efter begäran från Juan Guaidó. Kommunikationerna tyder på att pengarna kom från medel som beslagtagits från venezolanska företag av USA. Värdet på det som stulits från Venezuela som skulle användas för att finansiera denna operation skulle uppgå till 1 miljard dollar.

Till råga på allt hyckleri införde USAs finansdepartement sanktioner mot BANDES, Banco de Desarrollo Económico y Social de Venezuela, den ekonomiska och sociala utvecklingsbanken, när Guaidós medhjälpare greps misstänkt för terrorism.

Misión Verdad rapporterar att Guaidó själv och högerledaren Leopoldo López, som sitter i husarrest för tidigare våld, var inblandade, och skriver:

På Marreros telefon hittades också konversationer i en grupp kallad ’General Staff’, som består av medlemmar i Voluntad Popular. Bland dem är Leopoldo López som ansvarig ledare identifierad; Freddy Guevara, ansvarig för rådgivning angående Guaidós uttalanden; Marrero, suppleanterna Freddy Superlano och Sergio Vergara, och Juan Guaidó själv.

Guaidós beskrivning av “Operación Libertad” överensstämmer med dessa planer. Freddy Guevara förklarar hur verksamheten går ”från en strategi av belägring till en av angrepp” med selektiva mord och attacker mot samhällsservice. Detta stämmer överens med Guaidós kommentarer vid ett massmöte den 22 mars i El Tigre, Anzoátegui-staten, där han sade: ”Vi venezolaner ber inte om våra rättigheter, så snart ska vi tillsammans gå till Miraflores för att rädda alla venezolaners högsäte” och att ”vi måste organisera oss eftersom diktatorn inte tänker avgå snällt.”

I ett tal vid Mobilisering för fred utanför presidentpalatset Miraflores i lördags beskrev president Maduro hur landet står inför “de hårdaste imperialistiska aggressioner som Republiken någonsin har utsatts för på 200 år”. Maduro sa att folket fortfarande är “fosterlandets största garant för fred, demokrati och suveränitet” mot attackerna från den venezolanska högern och USA. När det gäller planerna för den terroristcell som beskrivs i artikeln försäkrade han folket: “Vi ska tillfångata dem och ställa dem inför rätta.”

De mångåriga ansträngningarna att inrätta en USA-vänlig regering i Venezuela når nya nivåer av aggressivitet och våld under Trump-administrationen, ledda av nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, Venezuela-sändebudet Elliot Abrams och utrikesminister Mike Pompeo. President Trump har öppet uppmanat till militära åtgärder sedan augusti 2017.

För att protestera mot USAs intervention i Venezuela kommer en demonstration att genomföras vid Vita huset den 30 mars för att sparka igång en veckas aktioner mot Nato och kriget mot Venezuela.

Kevin Zeese,

GlobalResearch 190325

US and Puppet Guaido Implicated in Terrorism Plot Against Venezuela

Artikeln även publicerad av Svensk-Kubanska Föreningen, svensk-kubanska.se

You May Also Like