Death By Horse släpper nytt album

Den 29 mars släpps Death By Horse nya album Reality Hits Hard. Det är skånebandets andra album och kommer ut på Second Class Kids Records. Jag fick en pratstund med bandets sångerska Jahna Lund som berättar mer om bandet och vad som komma skall.

Efter en del medlemsbyten är bandkonstellationen inte riktigt spikad men Death By Horse består idag av Jahna, sång, Tommy, gitarr och Linus trummor. Sen har de fått extern hjälp när de spelat live. Trots att bandet har varit löst sammansatt under en period tycker Jahna att det har fungerat bra.

-Vi umgås i musikerkretsar och våra vänner är väldigt duktiga musiker. De som spelar i Tommys andra band är nästan överskickliga, de har lärt sig våra låtar väldigt snabbt. Därför har det inte blivit några problem under medlemsbytena.

Death By Horse bildades 2015 utan några större målsättningar, de ville bara skriva och spela musik tillsammans. Det dröjde dock inte länge förrän de tyckte att det lät så pass bra att de ville ta nästa steg och spela live. Deras första spelning blev på Malmöfestivalen 2016. Samma år släppte de sitt första album This too shall pass.

-Vår utveckling har varit väldigt positiv, det är svårt att se utvecklingen under resans gång. Det finns så klart saker jag inte är helt nöjd med nu när jag tittar tillbaka men jag känner ändå en stolthet eftersom jag inte hade gjort något liknande tidigare. Den här resan har fått oss att hitta vilka vi är och vad vi kan.

Namnet Death By Horse känns väldigt tvetydigt men Jahna reder ut hur det ligger till

-Det kan stå för flera saker, tänk dig att du rider och tror dig ha full kontroll över hästen. På ett ögonblick kan du faktiskt tappa kontrollen och bli både avslängd och nedtrampad. Det är likadant med heroin som namnet också kan stå för precis som mycket annat i livet där det finns en risk att tappa kontrollen väldigt snabbt. Vår andra tanke var att det skulle vara lätt att googla namnet.

Att genrebestämma Death By Horse är inte lätt, deras musik är väldigt varierande. De har dessutom aldrig haft några intentioner att låta som något annat band heller. Däremot har de lyssnat mycket på 90-talets melodiösa skatepunk. Och melodier finns det gott om i bandets låtar, energi likaså.

Den 29 mars blir en ny milstolpe för Death by Horse, då kommer deras andra album ut. De har tidigare sagt att de ska ta musiken till en ny nivå.

-Det tycker jag att vi gör. Framför allt låtmässigt. Sen tycker vi om blandningen på den nya skivan. Vi hade gjort fler låtar men valde de här. Dessutom blev det en bra tyngd i produktionen. Första skivan var en slags prövoskiva, det här är en ha kul-skiva blandat med allvar. Våra texter är fragment av olika verkligheter. Jag avskyr att presentera sanningar eller att få de presenterade för mig. Det finns egentligen inga sanningar. Säger du en till mig tolkar jag den på mitt sätt och då är den förändrad.

Death By Horse ligger verkligen inte på latsidan, dessutom fortsätter de i sann DIY-anda. Trots att det tar mycket tid tycker Jahna att det flyter på bra.

-Under 2019 kommer vi att spela in flera musikvideos. Vi har även en turnédokumentär som väntar på att klippas ihop. Vi kommer att åka på en ny turné under året med spelningar i Sverige, Tyskland, Belgien och Tjeckien. Sen spelar vi i Helsingborg den 26 april, den spelningen är tänkt att bli en releasefest för nya skivan.

Death By Horse på Facebook 
Foton: Björn Olsson

You May Also Like