Från vänster Åsa Larsson, Cassandra Rosendrake, Stefan Johansson och Morgan Pettersson. Foton Cecilia Staark.

Teaterföreningen Sigurd intar Sörmlandsgården

Teaterföreningen Sigurd förbereder sig för det storslagna spelet om Esbjörn Blåpanna på Sörmlandsgården i Eskilstuna. En magisk teaterpjäs om 1300-talets adel, häxor, digerdöd och giftermål. Allt hämtat ur Eskilstunas lokalhistoria.

Premiär den 28 juni – En pjäs som utspelar sig under den mörkaste delen av 1300-talet.

Den unge Esbjörn spås bli en framgångsrik och vacker man men när han ärver familjens tillgångar och mark lyckas han skuldsätta sig upp över öronen efter dåliga affärer. Esbjörn lever sedan i många år som landsflyktig i kamp för kung Håkan i Norge.

På scenen kommer vi att få se allt i från pampiga adelsmän till föräldralösa barn som kämpar sig igenom digerdöden. Vi får även möta karaktärer som skogsrået och till och med döden själv.

Skådespelarna har under vintern tränat medeltida fäktning flera dagar i veckan för att kunna visa upp realistisk stridskonst på scenen. De övar också regelbundet danser som förekom på tillställningar, bröllop och fester. Dessa danser kommer vi att få se i scenen “Esbjörns dop”. Även allmänheten bjuds in att delta i dessa studiecirklar som hålls via Studiefrämjandet.

Inför sommarens föreställningar söker sig många nya talanger till föreningen för att lära sig teater, dans och fäktning. Det tar ensemblen ungefär 6 månader att öva in ett manus. Sommarens spel innehåller över 30 roller och en del skådespelare byter om bakom scenen för att gestalta fler än en karaktär.

“Sammanhållningen på scenen inför ett stort spel är väldigt viktig. Det gäller att stötta och peppa varandra”, säger Malin-Evelina Lundström, skådespelare. Hon gestaltar Esbjörn Blåpannas fästmö Katarina.

Pjäsen spelas på Sörmlandsgården i Eskilstuna. Det är en pittoresk svensk gård ifrån 1800-talet där tidigare uppsättningar av pjäsen spelats. Denna gång i helt ny regi av Åsa Larsson.

“Med mycket sång, dans och berättarglädje blir det ett mäktigt drama som tilltalar hela familjen” skriver teaterföreningen Sigurd på sin Facebooksida.
Föreställningar:
28-29-30 juni     26-27-28 juli
Biljettbokning:
info.teaterforeningensigurd@gmail.com
www.tfsigurd.se
Facebook: Teaterföreningen Sigurd Presenterar

Text: Madeleine Andersson för Teaterföreningen Sigurd

You May Also Like