Kommer Trump att försöka köra över valresultatet, om han förlorar?

USA:s president Donald J. Trump signalerar att han inte kommer understödja ett fredligt maktskifte. När han blev tillfrågad på en presskonferens om han är redo att ge upp makten så säger han som följer:

Ta bort förtidsrösterna och du kommer ha en väldigt fredlig [Trump avbryter mitt i meningen] – det kommer inte bli något maktskifte, ärligt talat. Det kommer bli en fortsättning.

Trump har spenderat mycket tid på att demonisera förtidsröstande och post-röstande. Hans team har jobbat hårt för att utmåla dem som opålitliga. De menar att de enkelt kan användas för att dubbel-rösta, rösta för människor som är avlidna och odokumenterade invandrare att olagligt rösta. Attacken mot denna sortens röstande är motiverad av två viktiga aspekter, dels att Demokrater statistiskt sett oftare röstar i förtid, och dels att hot om valfusk i sig minskar röstdeltagande.

Trumps team har undersökt och är förberedda på att kämpa mot en eventuell Biden-vinst ända fram till invigningsdagen. Det som gör situationen ännu mer hettad är de olika proteströrelserna och högervåldet som fortfarande pågår. USA har haft en stark högervriden milis-rörelse sedan åtminstone 90-talet, och Trump har välkomnat dess stöd. En video där polisens samröre med den så kallade “MAGA-milisen” när protester bröt ut i Louisville är talande i detta fallet. Dessutom har individuell terrorism blivit statligt sanktionerat i samband med att 19-åringen Kyle Ribbentrop dödat 2 demonstranter i Kenosha.

Det finns en oförneklig tendens att överdriva Trumps hotbild i vissa fall, men det är omöjligt att inte ta hotet på allvar. Med Trumps ledarstil, det öppna stödet för politiskt våld och det uttalade hotet mot demokratin, så kan vi i värsta fall ha en massaker på händerna.

Demokraterna har aldrig historiskt kämpat för att stoppa valfusk. De har vid ett flertal tillfällen låtit Republikaner ta makten under suspekta omständigheter. På Demokraternas kommentarer verkar det vara samma visa denna gång. Talaren Nancy Pelosi sa att de inte skulle ta lagliga åtgärder emot Trump, som är möjligt eftersom de indikerar röst-fiffel. Istället uppmanar hon människor att “rösta” och hoppas på det bästa. Presidentkandidaten Biden sa uppgivet:

Jag vet inte vad jag ska säga.

Personligen ser jag en väldigt smal möjlighet att Biden överväldigande vinner valet på ett sätt som förhindrar allt tvivel. Även om så är fallet, så är hotbilden kvar. Trump har möjliggjort en våldsam högerradikalisering bland sin bas, som har investerat hela sin existens i personen Trump. Det ser vi tydligast i konspirationen QAnon, som menar att Trump är en hjälte som ska rädda världen från en kabal av satanistiska pedofiler. Oavsett skalan på upploppen och våldsdåden, har jag svårt att se att dessa radikaler kommer lägga ner sina vapen om Biden blir President.

Jakob Pettersson,
Eskilstuna

You May Also Like