Sveriges Radio och Lotten Collin

Hundratusentals människor demonstrerar i Brasilien mot den korrupte president Temer, tillsatt i en statskupp förra året. Temers popularitetssiffror ligger på några få procent. Folket kräver den självtillsatte kuppmakarens avgång. Collin är tyst.

I Venezuela har över 60 personer dött i pöbelns angrepp på vänsteranhängare och polis. De välutrustade fascisterna kastar molotovcocktails, brandbomber och granater. De angriper sjukhus, vårdinrättningar, skolor och allmän egendom. Högern vill inte invänta nästa års presidentval, utan kräver den valde presidentens avgång nu. Om inte, försöker de göra Venezuela till ett kaos och sedan ropa på hjälp från USA:s militär. Collin rapporterar att allt är vänsterregeringens fel.

Men viktigare ändå, i Collins ögon, är att en grupp kubaner inte släpps in i USA. Sedan början på året gäller nämligen samma lagar för dem som för andra som försöker ta sig till USA. Om de stackars kubanerna, som med hjälp av människosmugglare vill komma till det rika USA, gör Collin ett stort reportage. Men nämner inte med ett ord USA:s förödande blockad som håller Kuba i ett järngrepp och fattigdom.

Men nämner givetvis inget om USA:s förödande blockad som håller Kuba i fattigdom.

Collin är en lydig megafon för sina uppdragsgivare, där inget tillfälle att angripa Kuba och socialismen, och inget tillfälle att försvara nyliberala regeringar lämnas åt sidan.

You May Also Like