Åter går folket ut på gatorna för att försvara sin regering under president Nicolas Maduro

Militärkuppen misslyckas!

De ville göra en kupp för att störta Nicolás Maduros lagliga regering och de åstadkom en liten skärmytsling. Än en gång har de misslyckats, för de har inget folkligt stöd, och kan inte uppnå sitt mål, att splittra de Bolivarianska Väpnande Styrkorna.

Hur som helst, nu är det dags att ta sig an det krig som imperiet har utlyst, och göra det med rättsstatens hela tyngd och placera Trumps marionett Juan Guaidó bakom lås och bom.  Den lätthet med vilken han kunnat röra sig fritt, och för flera dagar sedan avisera denna falska ”Operation Frihet”, kan framkalla misslyckade, men farliga aktioner som denna.

Att se foton och videoklipp på Guaidó med fascisten Leopoldo López (dömd till 14 års fängelse) uppträda som “fältmarskalk” i en kupp som inte blev av, är irriterande, men också glädjande hur detta hjältemodiga folk sedan länge kräver att Venezuela inte ska ge efter ens en millimeter för Revolutionens fiender, som Che sa, om jänkarna som belägrade Kuba.

De omedelbara följderna av denna sorgliga resning, där de som “rest sig i vapen” drog fram i närheten av La Carlotabasen med tårgas, är att än en gång hylla Venezuelas hjältemodiga och medvetna folk, som gick ut på gatorna och omringade Miraflorespalatset. Precis som år 2002, är det kvinnor och män som tackar Revolutionen för allt den betyder för dem, de som tillsammans med de fosterländska militärerna är redo att med sin kropp försvara Revolutionen, in i döden om så behövs.

Å andra sidan, har vi denna USA-tillvända sammansvärjning där alla och envar började skicka ut stöduttalanden, med Colombias högerpresident Iván Duque i spetsen, med den olycksbådande OAS sekreteraren, Luis Almagro i hälarna.

De och inga andra är det som tävlar om att visa sig i täten för stöd till skärmytslingen. Sedan anslöt sig Argentinas ambassadör, och alla Limagruppens hejdukar. För att inte tala om Spaniens regering som fortsätter att stödja Guaidó och kräver “fria val”. Det vill säga, mer av samma sak från Trumps allierade.

Men som ekonomen Pascualina Curdio sa mig i en intervju:“Trump och hans hejdukar förstår inte vad det venezolanska folkets motstånd betyder”. Så är det, varken mer eller mindre, de kan inte förstå varför, trots ett brutalt ekonomiskt krig och en kriminell mediakampanj mot president Maduro, folket hela tiden växer i sin trofasthet med dem som är trogna Hugo Chavez testamente.

Inför det som idag händer i Venezuela är det absolut viktigt att fördubbla den internationella solidariteten med Nicolás Maduro och det modiga folket, ta striden mot medierna för att bemöta desinformationen som driver på fienderna till fred och frihet, och i vart och ett av våra länder omfamna Revolutionens sanna företrädare, följa Bolivias och Kubas föredöme, som omedelbart efter kuppförsöket inte tvekade att gå i täten för folken i vår världsdel och stödja Revolutionen.

Det är avgörande ögonblick för att visa att i vårt Stora Fosterland är vi många, som förklarar oss vara bolivarianer, som uttryck för vårt motstånd, vårt trots och vår värdighet.

De som tog till vapen ska straffas, och lyckligtvis har de redan misslyckats.

Ut med USA-imperialismen från våra länder.

De skyldiga ska straffas, och vi glädjas åt deras misslyckande.

Carlos Aznárez, Resumen Latinoamericano 2019-04-30: 17:22

Översättning: Zoltan Tiroler.

Artikeln har tidigare idag (30/4) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like