Metoo-revolutionen

Metoo-revolutionen har börjat. Sedan hösten 2017 har vi kunnat höra personers röster om sexuellt våld och trakasserier. Detta har lyfts fram i media mer och mer, bakom hashtaggen #metoo.

Det hela började redan 2006, då den amerikanska kvinnorättsaktivisten Tarana Burke, främst på grund av yngre svarta kvinnors utsatthet, ville lyfta fram frågan på sin Myspace-sida. Men det var inte förrän i oktober 2017, som det blev ett stort internetfenomen, då skådespelaren Alyssa Milano använde #meetoo. Bakgrunden var att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagades för våldtäkt mot skådespelare, något som under lång tid tystats ner i branschen.

#metoo blev snabbt världskänt och används över hela världen idag.

Metoo-rörelsen har jämförts med häxbränningar och Josef Stalins utrensning i media. I alla rörelser, revolutioner, krävs ett löfte om förändring – inte ett försvar till förtryckarna. Vill vi verkligen höra om att det är synd om män som hängs ut? Tror ni inte att vi hellre vill veta vad de som förtrycker ska göra åt saken?

Visst bör denna rörelse, som många andra ifrågasättas och granskas. Men poängen är att vi har någonting att lära oss genom rörelsen. Och att vi ska förändra allt det som har grävts fram med denna virala revolution: Alla de delade berättelser som vi dagligen kan läsa av kvinnor som på ett eller annat sätt har blivit utnyttjade av män. Kvinnor i olika åldrar, från tonåringar till pensionärer. Problemet är inte något nytt – det är något som de som är medvetna om patriarkatet vet har pågått i många herrans år.

Det är dessa berättelser som vi alla måste lyssna på. Gemenskapen ökar. Ett medvetande som kanske inte tidigare har kommit fram kommer nu fram. Vetskapen om att det är 10 400 läkare i Sverige som skrivit under namninsamlingen #utantystnadsplikt, om trakasserier mot kvinnliga läkare inom vården.

Kvinnor och ickebinära på nattklubbar, kvinnor med funktionsnedsättningar, i politiken, i musikbranschen – alla dessa personer har gått ihop och funnit varandra i sina erfarenheter, och vill se en förändring i samhället, av hur makt och privilegier används.

“Bakom varenda hashtag finns en människa. Ofta ärrad för livet.” Så skriver Alexandra Pascalidou i sin bok “me too, så går vi vidare, röster, redskap och råd”. I manifestet samlas många olika svenskar som ger sina berättar om sexuella övergrepp.

Tystnaden är bruten och rösterna är många. Vart kommer denna revolution ta oss härnäst?

Linnea Eriksson

You May Also Like