Bild från wearyvoicemag.com

Kolonialistisk mentalitet i medierna

Terroristdåden på Sri Lanka väcker obehagliga frågor. Inte bara den fruktansvärda brutalitet och hänsynslöshet terroristerna visat. Men också och inte minst reaktionerna i västvärlden. När likartade avskyvärda och hänsynslösa dåd skedde exempelvis i Paris var det dygnet runt sändningar på tv med direktlänk upprättad och alla var chockade. På sociala medier utrustade snart alla sina facebookssidor med sorgetecken osv.

Men nu trots att trehundra människor plus och nästan dubbelt så många skadats är reaktionerna ljumma.

Jag menar att detta är uttryck för ett kolonialt, omedvetet tänkande. Det har inte primärt att göra med det geografiska avståndet, utan med en inlärd uppfattning att det berör inte oss här i Europa. Vi såg en liknande reaktion efter tsunamin i Thailand som skapade en enorm reaktion då det var svenskar som drabbades medan en tsunami som hade större styrka och minst lika tragiska konsevenser drabbade den asiatiska övärlden några år senare. Det blev då endast smärre rubriker.

När Notre Dame höll på att bli lågornas rov förra veckan var det långt mer engagemang från Europa än när terrorister nu under påsken genomfört ett av nutidens värsta terrorbrott.

Det här är ett exempel på den institutionella omärkliga koloniala rasismens likgiltighet inför människoliv. Samma tankemönster som gör att Europa är likgiltigt för att Medelhavet är på väg att bli Nordafrikas kyrkogård.

Ingemar E L Göransson

You May Also Like