Fem dagar före valdagen

Något oroväckande sker i Sverige. Fascisterna visar upp sig utan några som helst hämningar och deras ideologi förgiftar demokratin.

  • En kvinna med invandrarbakgrund blir erbjuden pengar för att lämna landet.
  • En äldre man med vänsteråsikter hotas av högerextremister med att hängas i en lyktstolpe den 10:e september.
  • En migrant blir brutalt mördad av barn i vad som enligt uppgifter är ett hatmotiverat dåd. Enligt uppgifter är barnens föräldrar aktiva i vit-maktrörelsen.

Alex Schulman skrev i lördags (den 1 september) i en krönika att vi tar nu en sista dans likt den de gjorde på Titanic innan undergången för efter den 9 september är Sverige ett land utan regering. Inget av blocken kan regera då högerpopulismen kommer att i kraft av sin vågmästarroll fälla avgörandet. Dvs vi får de 20 procentens diktatur då de 80 procenten är oförmögna att se demokratin som det viktigaste, inte sina egna futila egon. Likt von Papen i Tyskland underskattade Hitler, underskattar högern i dag Åkesson.

Hur kunde det bli så här? När jag intervjuade statsvetaren Chantal Mouffe i London 2012 för min bok DE OHÖRDA varnade hon för att den nyliberala politiken som rådde skulle leda till att det istället uppkom ett vakuum i det demokratiska samtalet. Konsensuspolitiken utesluter den för demokratin nödvändiga konflikten mellan höger och vänster. De tydliga alternativen blev istället en samling i mitten där partierna triangulerande ihjäl demokratin.

Forskaren Guy Standing talar om en ny underklass, prekariatet, som lever dag till dag utan verkliga rättigheter utom att förtvivlat jobba ihjäl sig utan hopp då de förlorat framtidstron i den “nya sköna värld” av just- in- time kapitalism. “Working poor” kallades fenomenet i USA på 90-talet.
Det är dessa människor som i sin maktlöshet är sårbara och mottagliga för högerpopulisternas enkla lösningar och svar på deras eländiga situation. Invandringen. Judarna. Muslimerna. De som inte ser ut som den nationalistiska normen. De som bryter på ett språk som man inte känner igen. De som i sitt elände söker ett bättre liv.

Om mindre än en vecka är det val. Det viktigaste valet i vår historia. I den svenska demokratins historia. Ska högerpopulismen få bli den kraft, politiska strömning som dikterar villkoren för regerandet av vårt land? Vi ser hur det växer fram ett blå-brunt block med SD , Kd och M . Vi har ett mittenblock av en vacklande liberalism i C och L. Men också en under press satt socialdemokrati där New Labour – politiken under mer än 20 år förbrukat förtroende så partiet tappat inte bara självförtroende, utan också kring 40 procent av väljarunderlaget. Mp och V räcker av olika skäl inte till att kompensera detta.

Vi gör som Alex Schulman nyligen skrev. En sista dans och blundar för faran. Blundar för isberget vi rusar emot.

Ingemar E.L. Göransson

You May Also Like