Agitatorn Johan Johansson spelade på Royal

Johan Johansson spelade på Royal under lördagskvällen. Det blev en konsert fylld av visdomsord, allvar, humor och såklart en rejäl portion musik. Innan konserten samtalade jag med Johan bland annat om valet.

Igår avslutade Johan Johansson både sin turné och ABF Sörmlands Kultur-Samtal-Demokrati temavecka. Johan som brukar spela mycket när det är valtider känner att det är hans förbannade plikt

– Det här är något som måste göras, man lever bara en gång och jag vill kunna vakna upp och må bra. I år känns det dessutom extra viktigt. Även om läget inte är så kul just nu är det ändå roligt att träffa människor runt om i landet och passa på att berätta vad jag tycker.

Sen kan jag känna att det vi under en lång tid har kämpat för att få är hotat. Vi får inte ta allt för givet. Att vi har semestrar och att kvinnor får rösta har föregåtts av kamp. Vi får inte glömma alla de som tagit fighten för att vi har det vi har idag.

Vad tror du själv om valutgången?

– Det kommer att bli kaos. Jag hoppas på att det inte blir massa fascister som kommer att ha något att säga till om. Även om jag inte känner någon rädsla för egen del har jag många vänner som är väldigt oroliga.

Hur gör du för att försöka motverka högervindarna?

– Jag jobbar med att spela musik och då passar jag på att berätta vad jag tycker. Det har sitt pris då jag förmodligen stöter bort människor som kanske skulle lyssnat på min musik men det är mitt val. Jag vill påverka och jag märker faktiskt när jag är ute och spelar att jag nått fram till en del människor. Så jag gör skillnad även om det bara är i det lilla.

Om vi lämnar politiken och går över till musiken, du spelar ju i Eskilstuna då och då, vad är det som lockar dig hit?

– Framför allt är det vännerna. När de vill att jag ska komma och spela så gör jag det. Jag har spelat här till och från i nästan 40 år och det är en trevlig stad att komma till, nära och bra.

Det var 7 år sedan du släppte ditt senaste studioalbum “Svea Rike Rivjärn”, har du något nytt på gång?

– Jag har varit för lat och prioriterat mig själv rätt långt ner. Men jag håller faktiskt på med två olika studioalbum. I övrigt har jag spelat mycket med Ellinor Brolin som är fantastisk. Sen har jag även producerat Ola Aurell som gör väldigt bisarra grejer. Utöver det spelar vi en del med KSM3 samt med Strindbergs då och då.

Om vi avrundar, finns det något mer du vill få ut till folket?

– Jag tycker att det är viktigt att rösta. Om man inte vet vad man vill rösta på så får man rösta emot. Man har bara ett liv och det gäller att fylla det med vettiga saker. Det finns inget att vänta på.

Och så här lät det igår när Johan spelade Skurkar i manschett från Svea Rike Rivjärn:

You May Also Like