Hemlängtan med Mikaela Finne

I utsvängda hängselbyxor, boots och gitarr runt halsen äntrade den 5 mars americana-artisten Mikaela Finne scenen på Biografbarens undervåning. Med ett självklart leende presenterar och introducerar hon sig själv.

– Idag gör jag två “första-gången”. Det här är min första spelning i Eskilstuna och första gången jag gör ett inhopp för ett annat band.

Kvällens framträdande skulle egentligen det amerikanska countrybandet Susto stått för, men de blev förhindrade på grund av sjukdom. Mikaela tvekade inte för kulturens skull. Hon spelar både countryinspirerande covers och egenskrivna låtar. De är sorgsna och handlar om hemlängtan och kärlek, främst med brustet hjärta. Hennes röst och gitarrspel går rakt in i publiken.

Vaasa i Finland är Mikaelas hemort och att det är en betydelsefull plats för henne märks i musiken. 2016, på Finlands självständighetsdag den 6 december, släppte hon sin låt “Home sweet home”. Vilken handlar om hemlängtan till den platsen man härstammar från. Idag har hon flyttat från Vaasa, men kommer ofta tillbaka, som sagt speciellt i musiken. Numera bor Mikaela Finne i Stockholm. Efter Mikaelas framträdande passar vi på att ta ett snack med henne om hennes musik och vad som inspirerar henne.

– Andra artister inspirerar mig, då jag lyssnar på väldigt mycket musik. Jag älskar att gå på konserter och få “feeling”. Känna hur de kanaliserar sitt budskap i musiken och att vi har något gemensamt. Men jag blir också inspirerad av att kolla på folk. Genom hur folk klär sig kan man gissa hur deras personlighet är. Jag kan sitta på tunnelbanan, se på mina medpassagerare och få idéer, säger Mikaela Finne.

I höst släpper Mikaela ett nytt album.

– Det låter klyschigt, men jag beskriver det ändå som mitt sannaste album. Jag har tillägnar det till en person som är viktig och betydelsefull för mig, vilket kommer att kunna läsas om i förorden. Skivans röda tråd är min hjärterots trygghet, hemma i Vaasa.

You May Also Like