Bisvärm på rymmen mitt inne i stan – Fast egentligen är de inte på rymmen, de letar efter en ny bostad

I lördags fick jag syn på något mycket ovanligt. En bisvärm som slagit sig ner på en trafikskylt mitt inne i Eskilstuna. Det var vid Lohegatan, bara ett stenkast från där jag bor.

Jag tog ett antal bilder där de satt på skylten. Sedan gick jag över till en granne som haft bikupor tidigare. Tänkte att han vet … Läs mer “Bisvärm på rymmen mitt inne i stan – Fast egentligen är de inte på rymmen, de letar efter en ny bostad”

Read more

Nu börjar årets licensjakt på lodjur

Årets licensjakt på lodjur börjar 1 mars. Den pågår fram till 31 mars i södra och mellersta Sverige, och fram till 15 april i norra Sverige.

Länsstyrelsernas “tilldelning” uppgår i år till 143 lodjur. Det kan jämföras med förra året då “tilldelningen” var 250, varav 188 blev dräpta.

Jag använder ordet dräpa eftersom lodjursjakten till stor del måste … Läs mer “Nu börjar årets licensjakt på lodjur”

Read more

Eskilstuna: Skogarnas värde ska utredas i höst

Vilket är det totala kolförrådet i kommunägd skog? Vad finns det för värden i skogen, och hur förändras kolinlagring genom åren? Dessa, och många fler frågor ska ett utredningsprojekt nu ge svar på.

Förutom att utreda Eskilstuna Kommuns skogar och ekosystemtjänsternas värde i form av kolinbindning kommer man även att titta på biologisk mångfald, rekreativa och attraktiva värden … Läs mer “Eskilstuna: Skogarnas värde ska utredas i höst”

Read more

Flyttblock som inte är flyttbart

I Eskilstuna kommun finns det här mäktiga stenblocket som står högt och smalt intill grusvägen.

Jag vet inte säkert, men antar att det är ett flyttblock från senaste istiden, ett block som kalvat när isen sakta drog sig tillbaka för 10 000 – 15 000 år sedan.

Man hittar det om man åker väg 214 från Hållsta mot … Läs mer “Flyttblock som inte är flyttbart”

Read more

Cumulusmoln – Ett av naturens märkliga konstverk

Den senaste tidens väder med omväxlande regn, sol och värme har gjort att vi nästan dagligen ser dessa vackra och mäktiga cumulosmoln, stackmoln, torna upp sig. Med lite fantasi kan man se olika figurer, ansikten och mystiska varelser i molnen.

Cumulusmolnen har, under rätta väderförhållanden en tydlig dygnsrytm där de bildas på en klarblå himmel från till synes … Läs mer “Cumulusmoln – Ett av naturens märkliga konstverk”

Read more

Fästingar är inkluderande – Trots denna goda egenskap är de hatade av alla. Även av mig

Alla tycks hata fästingar. Dessa små blodsugande spindeldjur inte bara känns obehagliga. De sprider även sjukdomar. Mot TBE kan man vaccinera sig. Men mot borrelia finns inget vaccin.

Som sagt, alla hatar fästingar, även jag. Vad var vår herres mening då han skapade dessa blodsugare? De gör väl ingen nytta.

Men se, det gör de. De är, hur … Läs mer “Fästingar är inkluderande – Trots denna goda egenskap är de hatade av alla. Även av mig”

Read more

En lustiger dans på hal is

Som omväxling mot allt eländes elände vill jag bjuda på en lustiger dans.

Ett gäng svanar stod i lugn och ro på den hala isen vid Ekeby våtmark. Då kom en annan svan i full fart och började springande på isen jaga en av svanarna. Förmodligen en rival, en annan hanne.

Det var i månadsskiftet mars-april för några … Läs mer “En lustiger dans på hal is”

Read more

Med taggarna utåt – Praktmartorn

Som omväxling mot allt elände som händer som man bara blir förbannad över, roade jag mig idag med att plocka fram kameran och makroobjektivet för att gå in i “närkamp” med en vacker, men ack så taggig, blomma jag har i min trädgård.

Den är inte bara taggig. Det är styva och hårda taggar som sticks rejält.

Det … Läs mer “Med taggarna utåt – Praktmartorn”

Read more

Citronfjärilen – Sveriges nationalfjäril

I världen finns cirka 150 000 olika fjärilar.

I Sverige finns cirka 2 800, varav cirka 2 660 är nattfjärilar.

Vid en omröstning om vilken fjäril som ska utses till Sveriges nationalfjäril har Citronfjärilen vunnit med 40 procent av rösterna. Drygt 20 000 deltog i omröstningen.

“Kanske för att den gör oss så glada på våren när den … Läs mer “Citronfjärilen – Sveriges nationalfjäril”

Read more

Spikstenen – Märkligt flyttblock

Vägen mellan Eskilstuna – Nyköping vid Sibro, och sedan vägen mot Ripsa finns ett stort stenblock som ligger på en berghäll bara 20-25 meter från vägen. Det är ungefär 4×5 meter och cirka 4 meter högt.

Stenblocket står på en berghäll. Det märkliga är att blocket står med sin spets, en liten yta, mot berget. Ser märkligt ut. … Läs mer “Spikstenen – Märkligt flyttblock”

Read more

Ekeby våtmark – En oas som tappat sin forna glans

“Ekeby våtmark – unik oas i Eskilstuna. En plats där unika växtarter och ett myllrande djurliv växer och frodas samtidigt som invånarnas kväverika avloppsvatten renas låter nästan som en illusion. Men faktum är att allt det här äger rum varje dag året runt på Ekeby våtmark”, skriver Energi & Miljö i en informationsbroschyr 2021.

Men sanningen är att … Läs mer “Ekeby våtmark – En oas som tappat sin forna glans”

Read more

Bygg ett humlebo

Nu har jag ett par nya svartbyggen i trädgården. Min son har fixat ett par humlebon.

Efter vinterdvalan kommer humledrottningarna fram nu på våren. Det första de gör är att äta upp sig efter den långa vinterdvalan. Sedan börjar de leta upp lämpliga ställen att bygga bo. Ofta brukar de leta upp gamla övergivna musbon där de kan … Läs mer “Bygg ett humlebo”

Read more

Pristimantis gretathunbergae

Klimataktivisten Greta Thunberg har fått ge namn åt en tidigare okänd regngroda som upptäckts i ett bergsparti i Panamas regnskog.

Grodan upptäcktes för ungefär 10 år sedan men har inte fått något namn.

Men nu har en grupp biologer under ledning av läkarna Abel Batista och Konrad Mebert, som ligger bakom upptäckten av den tidigare okända grodan, meddelat … Läs mer “Pristimantis gretathunbergae”

Read more

Tvärviggar

Efter några allvarstyngda inlägg om vapenskrammel och orättvisor kan det vara dags för lite “lättare underhållning”.

Vid flera tillfällen när jag gått med kameran vid Ekeby våtmark här i Eskilstuna har jag sett gäss som kommer flygande för att landa, och som helt plötsligt gör snabba kast i luften. Det går så fort att man inte hinner se … Läs mer “Tvärviggar”

Read more

Rimfrost – Frusna daggdroppar – Och honungsdagg

Vi har haft några dagar då det bildats mycket rimfrost.

Rimfrost är ett av de naturfenomen som förundrar mig. Hur går det till? Vad är det som gör att det bildas vassa snökristaller?

Men så kommer jag på att det är lika bra att inte veta. För vet man de “torra fakta” som förklarar varför rimfrost bildas, försvinner … Läs mer “Rimfrost – Frusna daggdroppar – Och honungsdagg”

Read more

“Se hur hela Uppland står i lågor…”

Jag brukar inte fotografera solnedgångar. Det är näst intill omöjligt att fånga solnedgång på bild så att det ser intressant ut. Bilderna blir bara platta och livlösa i två dimensioner – längd och bredd.

Solnedgångar ska upplevas med kroppens alla sinnen. Gärna med några sinnen till, som ursinnet, djupsinnet och vansinnet.

Men solnedgången över Eskilstuna vid 15.30-tiden igår, … Läs mer ““Se hur hela Uppland står i lågor…””

Read more

Vattenhål

Som omväxling till allt elände kan det vara dags för lite mer lättsmält underhållning.

Det här är en enkel bildserie som visar en högst vardaglig händelse – i alla fall om man är skrattmås.

Jag kallar den “Skrattmåsen lämnar sitt vattenhål”.

Bilderna är tagna vid Ekeby våtmark i Eskilstuna. Jag har tidigare visat bilder i eFOLKET som är … Läs mer “Vattenhål”

Read more

Solrosen – ett av naturens matematiska underverk

Jag har tidigare noterat att solrosens tätt packade frön sitter i nån slags spiralform. Nyfiken som jag är har jag nu läst på om solrosen.

Solrosen kommer ursprungligen södra och sydöstra USA. Nu odlas den över hela världen. Dels som prydnadsväxt, men kanske främst för framställning av solrosolja. Restprodukten efter oljeframställning används som djurfoder.

Solros är också bra … Läs mer “Solrosen – ett av naturens matematiska underverk”

Read more

Lite mera om våra pollinerande insekter

Jag har i tidigare inlägg skrivit om insektsdöden och hur viktiga insekterna är för oss människor som pollinerare:

  • Bin är ingen bisak. 13 juni 2020.
  • Apropå ”Bin är ingen bisak. Insändare av Kristina Larson, 29 mars 2019.
  • Gnesta bäst i Sverige på att rädda bin. 18 september 2019.
  • Insektshotell för våra sexbenta vänner. 23 juni 2020.

Utan pollinerande … Läs mer “Lite mera om våra pollinerande insekter”

Read more

Vi har den stora världen – Och så har vi den lilla världen som kan vara minst lika storslagen

Våren närmar sig med stormsteg. Fåglarna börjar kvittra sina hoppfulla vårsånger, skatorna reparerar sina bon och krokusen har tittat upp ur rabatten.

Då kan det vara dags att visa lite blandade bilder från den lilla världen som snart kommer att visa upp sig igen när det börjar grönska i naturen. Den värld vi har runtom oss, men som … Läs mer “Vi har den stora världen – Och så har vi den lilla världen som kan vara minst lika storslagen”

Read more

Mitt liv som and(e)skådare

Nu är det dags för lite fågelbilder igen för att liva upp stämningen och få dra lite på smilbanden.

Här är en samling bilder på vanliga gräsänder som jag lyckats fånga på bild under lite dråpliga och humoristiska situationer.

Med korta exponeringstider (tusendel av en sekund eller ännu kortare) kan man “stoppa tiden” för att se vad som … Läs mer “Mitt liv som and(e)skådare”

Read more

Sothönsens revirstrider

Det är inte bara människor som slåss – som krigar om makt och kontroll över oljetillgångar, värdefulla mineraler och andra råvaror.

Ja, ibland undrar jag om man över huvud taget vet varför man krigar. Vi kan ta kriget i “forna Jugoslavien” där olika folkgrupper under långa tider levt i fredlig samexistens. Men så, helt plötsligt, får de veta … Läs mer “Sothönsens revirstrider”

Read more