En lustiger dans på hal is

Som omväxling mot allt eländes elände vill jag bjuda på en lustiger dans.

Ett gäng svanar stod i lugn och ro på den hala isen vid Ekeby våtmark. Då kom en annan svan i full fart och började springande på isen jaga en av svanarna. Förmodligen en rival, en annan hanne.

Det var i månadsskiftet mars-april för några år sedan. Den tid på året då de yngre svanarna börjar leta partner att slå sig ihop med. Det sägs att hanen och honan håller ihop livet ut.

Svanar har vassa klor, som dubbdäck, som de använder när de springande tar sats på isen för att lyfta. “Dubbdäcken” gör att de också kan göra ganska tvära svängar på isen.

Det går till så ibland, när de inte brakar ihop i rejält slagsmål, att de försöker nypa stjärtfjädrar från motståndaren. Kanske nån slags troféjakt? Tittar ni noga på bilderna ser ni att förföljaren riktar in sig på just stjärtfjädrarna. Och på sista bilden har den greppat en fjäder som den håller i ett stadigt tag med näbben.

De här gången slutade det med att den som jagades kom undan med blotta förskräckelsen när förföljaren vid en tvär sväng gjorde ett rejält magplask och hamnade på efterkälken.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like