Information från AKS: Två av inslagen under Socialistiskt forum i Stockholm nu på lördag

Socialistiskt forum äger rum lördagen den 30 november 2024 kl 9-18 på ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41

Arbetarnas kulturhistoriska sällskap (AKS) medverkar med två arrangemang:

Offentlig sektor som socialistisk omvandling?

09.45 – 10.45, Sandlersalen, plan 1

Arrangör: Kommunal Stockholms Län & Arbetarnas Kulturhistoriska sällskap

Medverkande: Lars Ekdahl

Lars Ekdahl, professor i historia föreläser om hur arbetarrörelsen i allmänhet, … Läs mer “Information från AKS: Två av inslagen under Socialistiskt forum i Stockholm nu på lördag”

Read more

“Arbetartumult” i Oskarshamn, Örebro och Eskilstuna 1858 och 1859

I tidskriften “Svensk arbetarrörelse under hundra år” kan man läsa om tre olika “arbetartumulter”. Ett av dessa ägde rum 28 januari 1858 i Oskarshamn.

Det var “uppträden” av några hundra arbetare som protesterade mot minskad arbetsförtjänst. Man protesterade även mot att pengar som kungen (Karl XV) skänkt, “avsedda till arbetarna och gratisutdelning till de arbetslösa” hade försnillats. Borgmästare … Läs mer ““Arbetartumult” i Oskarshamn, Örebro och Eskilstuna 1858 och 1859”

Read more

Om den svenska socialdemokratins uppgång och fall – Ny bok av Kjell Östberg

Håkan Blomqvist intervjuar Kjell Östberg.

Intervjun har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.

*******

Svensk socialdemokrati var på många sätt unik och välfärdsstaten sågs av många som tröskeln till socialismen. Men partiet deltog själv i nedmonteringen till förmån för nyliberala lösningar. Är vi nu vid slutpunkten för den socialdemokratiskt anförda arbetarrörelsens ”från mörkret stiga vi mot ljuset”? Nja, Läs mer “Om den svenska socialdemokratins uppgång och fall – Ny bok av Kjell Östberg”

Read more

Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit

Den 19 maj avled Håkan Boström – Eskilstuna-sonen som i sitt författarskap stod fast förankrad i sitt arbetarklassursprung. Hans självklara lojalitet med arbetarrörelsen handlade alltid i första hand om en lojalitet med rörelsens så kallade “gräsrötter”, klassen som byggde landet och som också byggde rörelsen, med alla dess förgreningar.

I romanen Första striden, som kom ut 1993, … Läs mer “Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit”

Read more

Hemvårdarinnornas korta historia

Carlsson, Karin (2013), Den tillfälliga husmodern. Hemvårdarinnekåren i Sverige 1940 – 1960. Nordic Academic Press. Scandbook Falun. 

Det här är ett stycke arbetarhistoria i avhandlingens form. Hemvårdarinnorna var en nu nästan bortglömd yrkesgrupp som fanns från 1940 till 1960-talet. De skulle hjälpa till i hushållet med att städa, laga mat och ta hand om barnen om husmodern var … Läs mer “Hemvårdarinnornas korta historia”

Read more

Mary Jones den farligaste kvinnan i Amerika – del 2

“Mother” Mary Jones kom att ägna sitt liv åt facklig aktivism. Hon var född på Irland 1830. Enligt åklagaren i West Virginia USA var Mary Harris Jones, år 1902, den farligaste kvinnan i Amerika.

Mother Jones fortsatte, trots att hon vid flera tillfällen hotades till livet, oförtröttligt kampen för arbetarnas rättigheter och för organisationsrätten. Sitt sista tal höll … Läs mer “Mary Jones den farligaste kvinnan i Amerika – del 2”

Read more

Mary Jones den farligaste kvinnan i Amerika – del 1

“Mother” Mary Jones, som kom att ägna sitt liv åt facklig aktivism. Hon var född på Irland 1830. Enligt åklagaren i West Virginia USA var Mary Harris Jones, år 1902, den farligaste kvinnan i Amerika.

Under Mary Harris Jones livstid förvandlades det agrara USA till världens ledande industrination. Från 1880 ägnade hon sig helt åt arbetarrörelsen och började … Läs mer “Mary Jones den farligaste kvinnan i Amerika – del 1”

Read more

Stoppa nedläggningen av Arbetarrörelsens bibliotek!

Numera ligger Arbetarrörelsen arkiv och bibliotek i Huddinge, nära Södertörns högskola i Flemingsberg, sedan de för ett tiotal år sedan flyttats från centrala Stockholm. Nu ska åtta anställdas sägas upp varav bibliotekets alla tjänster försvinner. Olle Josephson, har uppmärksammat detta kulturdråp på Clartébloggen. eFOLKET återger här hans artikel:

Varför håller arbetarrörelsen på att förlora kampen om kulturarvet och … Läs mer “Stoppa nedläggningen av Arbetarrörelsens bibliotek!”

Read more

Arbetarhistoria på dagordningen

Onsdagen den 26 april anordnade Föreningen Arbetarhistoria i Eskilstuna (FAiE) ett seminarium som är tänkt att bli startskottet för ett arbetarhistoriskt samarbete med främst Centrum för Arbetarhistoria (CfA).

CfA har sin bas i Landskrona, och är knutet till både Lunds universitets historisk institution och arbetarrörelsens organisationer i Skåne. Vid seminariet på ABF i Eskilstuna företräddes den skånska sammanslutningen … Läs mer “Arbetarhistoria på dagordningen”

Read more

Internationell solidaritet och global arbetarhistoria

Seminarium:

Fredagen den 21 oktober hade Föreningen Arbetarhistoria i Eskilstuna (FaiE) seminarium med Kalle Holmqvist

Kalle Holmqvist är handläggare för webb och sociala media på Olof Palme Internationella Center i Stockholm. Han är arbetarhistoriker och författare.

Kalle går till grunden med frågor om internationell solidaritet, vad som är kärnan och kittet för den internationella arbetarrörelsen men även vad … Läs mer “Internationell solidaritet och global arbetarhistoria”

Read more

Statarnas förfackliga kamp

Gustav Nyberg, doktorand i historia vid Stockholms universitet, berättar om sitt pågående avhandlingsprojekt.

Statarnas kamp för sina rättigheter under sent 1800-och tidigt 1900-tal under rubriken ”Statarnas för-fackliga kamp”.

Fre 14 oktober 10:00-12:00
Med: Gustaf Nyberg
Plats: Föreningen Arbetarhistoria i Eskilstuna (FaiE) Norra Hamn 3 Eskilstuna

Lyssna på Seminariet:

Eller lyssna i sepparat fönster:

Seminarium – Del1
Diskution och … Läs mer “Statarnas förfackliga kamp”

Read more

Arbetarhistoriska utmaningar för folkbildningen

Fredagen den 7 oktober kl 10.00-12.00 var det arbetarhistoriskt seminarium om ”Arbetarhistoriska utmaningar för folkbildningen” med Kenneth Abrahamsson i FAiE:s (Föreningen Arbetarhistoria i Eskilstuna) lokaler vid Norra Hamn 3 Eskilstuna.

Kenneth Abrahamsson är docent i pedagogik vid Stockholms universitet och adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet och senior rådgivare för Global utmaning samt vice ordförande för Föreningen för … Läs mer “Arbetarhistoriska utmaningar för folkbildningen”

Read more

Den högindustriella epoken och det goda arbetet

– Är ett hållbart arbetsliv möjligt i framtiden?

Fredagen den 23 augusti kl 10.00-12.00 var det arbetarhistoriskt seminarium om ”Den höginsdustriella epoken och det goda arbetet – Är ett hållbart arbetsliv möjligt i framtiden?” med Maths Isacson i FAiE:s (Föreningen Arbetarhistoria i Eskilstuna) lokaler vid Norra Hamn 3 Eskilstuna.

Maths Isacson är professor emeritus i ekonomisk historia vid … Läs mer “Den högindustriella epoken och det goda arbetet”

Read more

FRISTADEN I ESKILSTUNA

– En förkapitalistisk ekonomisk frizon

Fredagen den 16 augusti kl 10.00-12.00 var det arbetarhistoriskt seminarium om ”FRISTADEN I ESKILSTUNA En förkapitalistisk ekonomisk frizon” med Anna Götzlinger i FAiE:s (Föreningen Arbetarhistoria i Eskilstuna) lokaler vid Norra Hamn 3 Eskilstuna.

Anna Götzlinger är Kommunarkivarie på Eskilstuna kommun och författare till boken Fristaden – Du usla stad som kallas fri.

År … Läs mer “FRISTADEN I ESKILSTUNA”

Read more

Arbetarrörelsens kultursyn – existerar den?

Kulturradikalism eller anpassning?

Fredagen den 26 augusti kl 10.00-12.00 var det arbetarhistoriskt seminarium om ”Arbetarrörelsens kultursyn – existerar den? – kulturradikalism eller anpassning?” med Kjersti Bosdotter i FAiE:s (Föreningen Arbetarhistoria i Eskilstuna) lokaler vid Norra Hamn 3 Eskilstuna.

Kjersti Bosdotter är ombudsman på IF Metall och ordförande i AKS (Arbetarnas KulturSällskap) och en viktig röst och debattör när … Läs mer “Arbetarrörelsens kultursyn – existerar den?”

Read more

Arbetarhistoria och miljöhistoria

En värdefull förening?

Fredagen den 26 augusti berättade Lars Berggren professor i historia vid Historiska institutionen, Lunds universitet om det värdefulla i att förena perspektiv från arbetarhistoria och miljöhistoria. Arbetarhistoria med frågor om arbetsmiljö, facklig organisering, motståndsstrategier, arbetsdelning, levnadsförhållanden, genusrelationer, konsumtionsmönster och många andra frågor som kan förenas med perspektiv från miljöhistoria.

Frågorna är många kring hur arbetar- … Läs mer “Arbetarhistoria och miljöhistoria”

Read more

Samhälls- och Systemkritik av den Nyliberala epoken

Seminariet ”Samhälls och Systemkritik av den Nyliberala epoken” som under lördagen arrangerades i Eskilstuna statshus blev en stor framgång.
Seminariet arrangerades av Föreningen FAiE (Arbetarhistoria i Eskilstuna) i samarbete med Kommunal Eskilstuna-Strängnäs.

Det var ett mycket uppskattat öppningsanförande av ordföranden för Kommunal Eskilstuna-Strängnäs Magnus Eriksson där han belyste situationen för de kommunalanställda och de intressanta initiativ och rapporter … Läs mer “Samhälls- och Systemkritik av den Nyliberala epoken”

Read more